Překvapivá recyklace: Britští vědci přišli na způsob, jak využít pivovarský odpad

28.11.2019 - Stanislav Mihulka

Doposud prakticky bezcenný odpadní ječmen z pivovarů by mohl oživit místní ekonomiku

<p>Výroba piva produkuje množství odpadu. Ten by teď mohl nalézt další využití.</p>

Výroba piva produkuje množství odpadu. Ten by teď mohl nalézt další využití.


Reklama

Podle britských vědců evropské pivovary vyprodukují každoročně přibližně 3,4 milionů tun odpadu v podobě zpracovaného ječmene. Tento odpad se obvykle kompostuje a někdy se využívá jako krmivo. Badatelé jsou ale přesvědčeni, že je možné z něj vyrábět řadu užitečných věcí.

Britové proto navrhli levný proces, kterým je možné z pivovarského odpadu vyrobit aktivní uhlí. To je pak následně možné využít k výrobě paliva pro domácnosti, briket na grilování anebo třeba vodních filtrů. Nový postup je možné využít i k výrobě uhlíkových nanotrubiček, které jsou dnes nesmírně populární a nabízejí použití v celé řadě aplikací, od baterií a tranzistorů až po revoluční materiály nebo třeba umělé svaly. 

TIP: Švédský pivovar vaří pivo z recyklované odpadní vody

Jak se nový proces pro zpracování odpadního ječmene osvědčil? V laboratorních testech se ukázalo, že z 1 kilogramu ječmene z pivovaru je možné vyrobit tolik uhlíku, že by to pokrylo 100 fotbalových hřišť. Autoři nové metody doufají, že nejen přispěje k recyklace doposud likvidovaného odpadu z pivovarů, ale že by mohla také oživit lokální ekonomiku v místech, kde se nacházejí pivovary.

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Zajímavosti

Koncil v Clermontu. Papež Urban II. zde využil první kruciátu k vlastnímu zviditelnění.

Historie

Král Jiří VI. na inspekci bitevní lodi Duke of York

Válka

Staré známé léky mohou překvapit

Věda

Krabí mlhovina v nepravých barvách. Tato mlhovina, která je zdrojem rentgenového a gama záření, je pozůstatkem po supernově

Vesmír

Přibližná rozloha kráteru Yarrabubba v australské pustině.

Věda

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907