Proč na fotkách z vesmírného volného prostoru nevidíme hvězdy?

24.03.2018 - Michal Švanda

<p>Při vesmírných procházkách je slunce natolik silným zdrojem světla, že přezáří jakoukoliv hvězdu</p>

Při vesmírných procházkách je slunce natolik silným zdrojem světla, že přezáří jakoukoliv hvězdu


Reklama

Většina snímků pořízených během výstupů do volného prostoru (EVA neboli Extravehicular Activity) jasně zachycuje astronauty nebo části Mezinárodní vesmírné stanice, ovšem vůbec žádné hvězdy. Mnohým se to zdá zvláštní: Vždyť podle obvyklého vysvětlení nevidíme stálice na denní obloze proto, že je přezáří světlo Slunce rozptýlené v atmosféře. V kosmu však atmosféra není. Nevznikají tedy přece jen zmíněné záběry ve filmových studiích? 

TIP: Mistři dobrého světla: Kdo jsou autoři nejlepší snímků z misí Apollo

Důvod, proč nespatříme hvězdy na snímcích z vesmíru, je prostý: Objekty v popředí – astronauty nebo části ISS – na nich velmi jasně ozařuje Slunce, neboť práce se odehrávají především v denní fázi oběhu stanice. Na kameře se tak musí zvolit krátká expoziční doba, při níž se však žádné stálice nezachytí. Pokud se zvolí delší expozice, zejména když se základna nachází v zemském stínu, jsou naopak hvězdy vidět nádherně.

Reklama

  • Zdroj textu:

    Tajemství vesmíru

  • Zdroj fotografií: NASA

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Stegouros elengassen se svým nebezpečným ocasem.

Věda

Detailní a širokoúhlý pohled na galaxii NGC 7727 ukrývající nejbližší pár superhmotných černých děr. Snímek vlevo byl pořízen přístrojem MUSE a dalekohledem ESO/VLT, snímek vpravo získal dalekohled VST (VLT Survey Telescope).

Vesmír

V kolébce černého zlata

kde: Etiopie, Afrika

Za domov kávy se obecně považuje Etiopie: Příprava nápoje se tam dodnes pojí s rituály a zcela spočívá na bedrech žen. „Baristky“ nejprve pálí kadidlo a poté v pánvi nad otevřeným ohněm praží kávová zrna, načež je rozdrtí v hmoždíři. Výsledek se smíchá s vodou v jebeně, hliněné nádobě s úzkým kulatým krkem, a přivede se k varu. Nakonec se káva přelije přes filtr, podomácku vyrobený z hadříku či třeba koňských žíní, a dochutí se cukrem – ale někdy také máslem či solí.

Zajímavosti

Sepie faraonova (Sepia pharaonis) dorůstá délky kolem 40 cm a hmotnosti 5 kg. Dokáže měnit barvy od jasně bílé až po tmavě hnědou.

Příroda

Christopher Cradock a Leberecht Maass (vpravo)

Válka

Jako výborné řešení zalesnění holin a ředin se jevila výsadba rychle rostoucích dřevin typu borovice či smrku.

Historie

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907