Sladké kulturní dědictví: Úspěšná cukrářka z Vysočiny se vrací ke kořenům

17.02.2021 - redakce pořadů Víkend a Nikol Patíková

Průměrně sní každý Čech kolem sedmi kilogramů zákusků a šesti kilogramů čokolády za rok a spotřebuje 35 kilogramů cukru. Sladké miluje i Bára Lamačová z Vysočiny, za jejímiž špičkami a indiánky jezdí lidé z celé republiky

<p>Bára Lamačová dostala svými laskominami Humpolec na gastromapu Česka. | <em>zdroj: Bara Bakery</em></p>

Bára Lamačová dostala svými laskominami Humpolec na gastromapu Česka. | zdroj: Bara Bakery


Reklama

Bára Lamačová, pětadvacetiletá cukrářka z Humpolce vysvětluje, jak se k profesi dostala: „Mrzelo mě, že všichni vyzdvihují Francii a Itálii a že v cizině zákusky umějí, a u nás ne. Přitom máme také skvělé dezerty, problém je v tom, že je lidé nedokážou připravit. Když je budu dělat ze ztužených tuků a nekvalitní čokolády, tak nikdy nemůžou chutnat dobře.“

Cukrářský um

Bára vrací tradičním českým laskominám lesk a slávu, kterou si rozhodně zaslouží. Například její likérovou špičku zdobí zlato, přičemž boom, který zmíněný zákusek zažíval zejména v 70. a 80. letech minulého století, je podle všeho zpět. „Chtěla jsem zachovat tvar špiček, ale zároveň jim dodat moderní nádech. Plním je vlastním vaječným likérem ze žloutků, vanilky, smetany a karibského rumu. V krému je hořká čokoláda, smetana a máslo. Jde zkrátka o poctivou záležitost,“ usmívá se cukrářka.

Kakaová tartaletka, pěna z lískových oříšků, soft karamel uvnitř – a na světě je Bářin lískový oříšek inspirovaný Francií. I když základ řemesla zůstává po staletí stejný, tedy kvalitní a čerstvé suroviny, nezbytný je cukrářský um. „Já jsem se inspirovala u Francouze Cédrica Groleta, který dělá dortíky ve tvaru ovoce a zeleniny. Jeho oříšek mě nadchnul, a navíc miluju oříšky i čokoládu, tak jsem si řekla, že ho musím zkusit,“ směje se Bára.

Tajemství větrníků?

V jejich rodině znamená „polotovar“ téměř neslušné slovo: Bára vyrůstala v kuchyni, kde všechny potraviny pocházejí z domácí či farmářské produkce. Její maminka Ivana, vystudovaná ekonomka, pro změnu peče chleba. Cukrářka a pekařka v rodině představují podle všeho výhru.

Bára se všechno naučila sama. Vystudovala sice střední hotelovou školu, ale zjistila, že podle cukrářských norem zákusky rozhodně dělat nechce. Možná i proto její výrobky překypují chutí. „Tajemství u větrníků žádné není, ale řekla bych, že jsou zkrátka udělané poctivě. V odpalovaném těstě je máslo, mouka od lokálního mlynáře, používám kvalitní žloutkový krém s pravou vanilkou,“ vysvětluje Bára.

Návrat ke kořenům

Mladá cukrářka dostala Humpolec na gastronomickou mapu Česka, a to hlavně díky své houževnatosti a vytrvalosti. I když zní její příběh jako z pohádky, ve skutečnosti všechno ideální nebylo: Mícháte, sypete, válíte, pečete, zdobíte… dlouho do noci a ráno nanovo, aby bylo vše čerstvé. Pro někoho řehole, pro Báru láska. 

TIP: Retro legenda v novém: Bývalý „ajťák“ křísí kdysi slavné digitrony

Za kvalitními zákusky tak nemusíme jezdit jen za hranice. Čím dál víc cukrářů po celé republice se vrací ke kořenům a k původním recepturám a domácí zákazníci už to umějí ocenit. Sladké je totiž něco jako naše kulturní dědictví – vždyť i cukrová kostka se zrodila v českých Dačicích. 

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Jizvy chudoby: konžský frank

kde: Demokratická republika Kongo | nejvyšší inflace: 511 % (2000)

Demokratická republika Kongo vlastní jedny z největších zásob mědi a kobaltu na světě a nechybí jí ani ropa. O vývoz všech tří surovin sice země opírá svou ekonomiku, která je momentálně na vzestupu, nicméně dlouhé roky občanských válek a nestabilní politické situace v ní napáchaly přetrvávající škody. Nejvyšší inflace byla v zemi naměřena v roce 2000, kdy se zvýšila o 511 procent. Od té doby sice znehodnocení prudce kleslo, ve státě však stále žije přes 60 procent obyvatel pod úrovní chudoby. 

Zajímavosti
Věda

Pražský hrad (kolem roku 1400). Za Lucemburků, především pak za Karla IV. se hrad románský proměnil v gotický. Královský palác byl přestavěn podle „galského způsobu“ a francouzská gotika se měla odrážet i ve stavbě katedrály. (zdroj: Archiv výzkumu Pražského hradu)

Historie

Umělecká představa stanice Tchien-kung 3, která má vzniknout do roku 2022. (zdroj: CNSA)

Vesmír
Zajímavosti

Součástí japonských sil byla i největší bitevní loď na světě Jamato. (zdroj: Wikimedia Commons (Yamato Museum, Shizuo Fukui, volné dílo)

Válka

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907