Reklama


Slunce, seno, jahody ze Švýcar: Jak chutná sýr ochucený hudbou?

21.11.2018 - Zuzana Rychlá

Podobně jako Šimon Plánička v JZD Hoštice, i Švýcar Beat Wampfler je přesvědčený, že hudba má kouzelnou moc. Ve spolupráci s Vysokou školou umění v Bernu se rozhodl vylepšovat své sýry hudbou


Reklama

„Za utváření chuti sýra jsou zodpovědné bakterie, spolu s enzymy, které ovlivňují zrání. Jsem přesvědčený, že vlhkost a teplota nejsou jedinými faktory, které ovlivňují chuť, ale že zvuky, ultrazvuky nebo hudba mohou mít rovněž fyzikální účinky,“ vysvětluje Wampfler.

TIP: Čarovná moc tónů: Podle vědců pomáhá hudba při nemocích srdce

Každý z jeho sýrů „ochucuje“ jiná hudba – některé z nich zrají za zvuku Led Zeppelin, jiné se těší z klasických tónů Mozartovy Kouzelné flétny či drsného hiphopu amerických A Tribe Called Quest. Aby Švýcarův experiment dostál vědeckým parametrům nechybí ani kontrolní sýr, zrající za úplného ticha.

Jak tento podivný experiment dopadne se dozvíme v polovině března příštího roku, kdy má k ochutnávce zasednout odborná porota. Beat Wampfler je už ale teď přesvědčený, že nejlepší bude sýr dochucený hip hopem. 

  • Zdroj textu:

    The Local Switzerland, Business Insider

  • Zdroj fotografií: Twitter, The Local Switzerland

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Víc než devítimilionová metropole leží asi 80 km od ústí Temže do Severního moře.

Cestování
Věda

Mezi knihami, které nechal Koniáš spálit, byla literatura bludná, pověrečná i nemravná

Historie
Vesmír

Robotičtí úhoři budou pracovat v Severním moři

Věda

Plamenomety nasadily do boje také jednotky Freikorpsu

Válka

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907