Štědrovečerní dobrota: Kde se vzal tradiční houbový kuba?

22.12.2018 - Kateřina Höferová

České Vánoce jsou spjaté s tradiční houbovou pochoutkou. Odkud pochází a jak se připravovala?

<p>Houbový kuba se jí na Štědrý den už od dob pohanů.</p>

Houbový kuba se jí na Štědrý den už od dob pohanů.


Reklama

Zatímco dnes si většina rodin pochutnává na Štědrý den na cukroví, následovaném smaženým kaprem s bramborovým salátem, dříve se na stolech prostých lidí objevoval houbový kuba. Stačilo pár základních ingrediencí a slavnostní pochoutka byla na stole.

Staročeský recept

K přípravě tradiční štědrovečerní dobrototy jsou třeba kroupy, houby, cibule, česnek a sádlo. Příprava je snadná a jídlo je v různých krajích oblíbené už stovky let. Vařené kroupy, dušené houby, to vše provoněné sádlem a společně zapečené. Dnes toto menu nabízí mnoho dobových restaurací. Jeho tradice ale sahá až k pohanům. Ti houbami často nahrazovali maso, kterého byl nedostatek. A jak běží čas, upravuje se i recept. Chvíli se kuba připravuje z krup, chvíli z jáhel. Zkrátka z toho, čeho je v kraji dostatek.

Traduje se, že toho nejlepšího kubu ochutnáte v jižních Čechách. A důvod? Kubovi se taky část říká Černý kuba a to díky speciální houbě. Jmenuje se stroček trubkovitý a roste hlavně v listnatých lesích. A právě na jihu Čech jich je požehnaně.

V některých krajích se toto jídlo podává o Štědrém večeru. Tradice praví, že do večera se nesmí jíst maso. Kdo chce, může tedy bojovat s hladem, aby viděl zlaté prasátko, ale ti už moc hladoví houbovým kubou jistě nepohrdnou.

TIP: Bílé zlato z Česka: Za první republiky se chřest z Hodonínska vyvážel i do Francie

A proč vlastně byly houby v minulých stoletích tolik oblíbeným a využívaným pokrmem? Kraje sužovaly války a plenění nepřátelských vojsk. Místní hledali úkryt v hlubokých lesích. Ale co tady jíst? Co jiného, než plody přírody. Houby nasytí a dají se připravit na mnoho způsobů. Mnozí králové dokonce požadovali z každého košíku nasbíraných hub část pro zámeckou kuchyni. Jestli z nich ale taky připravovali houbového kubu, to nikdo neví.

Jak správně připravit houbového kubu

1. Sušené houby necháme alespoň 2 hodiny namáčet ve vodě, před použitím z nich přebytečnou vodu opatrně vymačkáme.

2. Kroupy propláchneme studenou vodou a v mírně osolené vodě uvaříme do měkka, asi 20–30 minut. Pak je slijeme a necháme v cedníku okapat.

3. Mezitím na sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidáme namočené houby, nakrájené na větší kusy. Krátce osmahneme a přidáme česnek utřený se solí, kmín, majoránku a čerstvě mletý pepř.

4. Pekáček vymažeme sádlem, promícháme v něm kroupy s ostatními ingrediencemi, uhladíme a v troubě rozpálené na 180 stupňů zapečeme asi 25 minut dozlatova.

  • Zdroj textu:

    100+1 historie SPECIÁL, Czech Specials

  • Zdroj fotografií: Czech Specials

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Duše z jízdních kol nahrazují kůži

Zajímavosti

Zikmund Lucemburský a Marie Uherská.

Historie

Místo testu Starship Mk1 po explozi, ve výřezu stejné místo před testem.

Vesmír

Řádění hurikánu v Key West na Floridě

Věda

Kdyby teploměr nešplhal vysoko nad nulu, úplně bychom podlehli iluzi, že se díváme na sněhovou pláň zbrázděnou větrem.

Příroda

 Kolmý start a přistání i vysokou manévrovatelnost V-22 zajišťují motory Rolls-Royce.

Válka

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907