Štědrovečerní dobrota: Kde se vzal tradiční houbový kuba?

24.12.2020 - Kateřina Höferová

České Vánoce jsou spjaté s tradiční houbovou pochoutkou. Odkud pochází a jak se připravovala?

<p>Houbový kuba se jí na Štědrý den už od dob pohanů.</p>

Houbový kuba se jí na Štědrý den už od dob pohanů.


Reklama

Zatímco dnes si většina rodin pochutnává na Štědrý den na cukroví, následovaném smaženým kaprem s bramborovým salátem, dříve se na stolech prostých lidí objevoval houbový kuba. Stačilo pár základních ingrediencí a slavnostní pochoutka byla na stole.

Staročeský recept

K přípravě tradiční štědrovečerní dobrototy jsou třeba kroupy, houby, cibule, česnek a sádlo. Příprava je snadná a jídlo je v různých krajích oblíbené už stovky let. Vařené kroupy, dušené houby, to vše provoněné sádlem a společně zapečené. Dnes toto menu nabízí mnoho dobových restaurací. Jeho tradice ale sahá až k pohanům. Ti houbami často nahrazovali maso, kterého byl nedostatek. A jak běží čas, upravuje se i recept. Chvíli se kuba připravuje z krup, chvíli z jáhel. Zkrátka z toho, čeho je v kraji dostatek.

Traduje se, že toho nejlepšího kubu ochutnáte v jižních Čechách. A důvod? Kubovi se taky část říká Černý kuba a to díky speciální houbě. Jmenuje se stroček trubkovitý a roste hlavně v listnatých lesích. A právě na jihu Čech jich je požehnaně.

V některých krajích se toto jídlo podává o Štědrém večeru. Tradice praví, že do večera se nesmí jíst maso. Kdo chce, může tedy bojovat s hladem, aby viděl zlaté prasátko, ale ti už moc hladoví houbovým kubou jistě nepohrdnou.

TIP: Štědrovečerní hostina v lidovém prostředí: Co všechno patřilo na vánoční stůl?

A proč vlastně byly houby v minulých stoletích tolik oblíbeným a využívaným pokrmem? Kraje sužovaly války a plenění nepřátelských vojsk. Místní hledali úkryt v hlubokých lesích. Ale co tady jíst? Co jiného, než plody přírody. Houby nasytí a dají se připravit na mnoho způsobů. Mnozí králové dokonce požadovali z každého košíku nasbíraných hub část pro zámeckou kuchyni. Jestli z nich ale taky připravovali houbového kubu, to nikdo neví.

Jak správně připravit houbového kubu

  1. Sušené houby necháme alespoň 2 hodiny namáčet ve vodě, před použitím z nich přebytečnou vodu opatrně vymačkáme.
  2. Kroupy propláchneme studenou vodou a v mírně osolené vodě uvaříme do měkka, asi 20–30 minut. Pak je slijeme a necháme v cedníku okapat.
  3. Mezitím na sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidáme namočené houby, nakrájené na větší kusy. Krátce osmahneme a přidáme česnek utřený se solí, kmín, majoránku a čerstvě mletý pepř.
  4. Pekáček vymažeme sádlem, promícháme v něm kroupy s ostatními ingrediencemi, uhladíme a v troubě rozpálené na 180 stupňů zapečeme asi 25 minut dozlatova.

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

„George Low byl dobrý ve všem. Měl hodnotu deseti mužů.“ Těmito slovy vzpomínal na svého kolegu (na snímku) další legendární manažer Apolla Robert Gilruth. (foto: NASA, CC0)

Vesmír

Mrtvolu Angela Solimana nechali údajně na pokyn císaře Františka II. stáhnout z kůže, vycpat a vystavit. (foto: Wikimedia Commons, Gottfried Haid, CC0)

Historie

Tradice spojená s vařením boršče je podle UNSCO natolik ohrožená současným konfliktem na Ukrajině, že si zasluhuje zvláštní ochranu. (foto: Pixabay, ArtemisCC0)

Zajímavosti

Tartarocyoni s mršinou kytovce. (ilustrace: Denny Navarra, CC BY 4.0)

Věda

Explodující USS Lexington a v pozadí USS Yorktown (CV-5) a USS Hammann (DD-412). (foto: Wikimedia Commons, U.S. Navy, CC0)

Válka

V křesťanské společnosti se konzumace masa rozšířila ve 4. století. Značná část raných křesťanů pravděpodobně byla vegetariány.

Zajímavosti

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907