Štípe vás při jezení ananasu jazyk? Věda ví proč a jak tomu předejít
Čerstvý ananas může dráždit jazyk, zároveň ale dokáže skvěle zkřehčit maso v kuchyni.
Čerstvý ananas obsahuje tzv. proteázy neboli enzymy štěpící bílkoviny. Nejznámější je bromelin, tvořený skupinou několika různých proteolytických enzymů a dalších látek. Při kousání se z ananasu uvolňuje šťáva plná zmíněných enzymů, jež se okamžitě „zaměří“ na bílkoviny přirozeně přítomné v ústní dutině. Naruší se tím tenká vrstva sliznice na jazyku, který je pak citlivější na působení ovocných kyselin.
Vše popsané může vést k podráždění, jemnému brnění, škrábání, či dokonce výskytu drobných boláků. Přesto nemusíte mít obavy, neboť nepříjemné pocity zase brzy zmizí.
Pokud vás čerstvý ananas dráždí příliš, můžete ho zkusit tepelně upravit, což účinky bromelinu vyruší. Enzymy štěpící bílkoviny lze přitom využít například při přípravě masa: Marináda s ananasem skvěle pronikne až hluboko do jeho struktur, tudíž bude mnohem křehčí, chutnější a lépe stravitelné.