gastronomie

Dá si někdo zmrzlinu s příchutí humřích rolek?

20. 07. 2021

Nejčtenejší


Infarktové pochutiny

Pokud jste na dietě, do restaurace Heart Attack Grill v americkém Las Vegas rozhodně nechoďte. Na kalorie se tam totiž nehledí. Naopak – čím víc toho sníte, tím lépe. V imaginárním nemocničním zařízení navíc provokativně oděné servírky coby „sestřičky“ přijímají objednávky neboli „recepty“ od zákazníků – „pacientů“. Nabídka „léčby“ zahrnuje mimo jiné osminásobný hamburger téměř z kila hovězího masa. Heart Attack Grill zkrátka není pro žádné troškaře. A přestože byl název zamýšlen jako vtip, několik srdečních příhod, a dokonce i úmrtí zákazníků už restaurace bohužel zaznamenala…

16. 06. 2021

Vinice mezi městy Nuits-Saint-Georges a Beaune zahrnují 1 247 parcel a roku 2015 si vysloužily zápis na seznam UNESCO.

08. 06. 2021

Kilo a půl humra si v newyorské restauraci dáte zhruba za 35 dolarů (750 Kč). Cena právě uloveného zvířete se v USA pohybuje okolo 7 dolarů za libru (150 korun za půl kilogramu). 

17. 04. 2021


Reklama

Dodnes označujeme opulentní hostiny za lukulské hody, a to podle římského politika Lucia Licinia Luculla, který se proslavil svými rozmařilými bankety.

16. 03. 2021

Tvarůžky jsou součástí tuzemského jídelníčku více než čtyři sta let.

25. 02. 2021

V Japonsku jsou ježovky už dlouhá léta velkou pochoutkou a na ulici si je tam můžete dát jako oblíbené „street food“. Takto se ježovky prodávají na rybím trhu.

24. 01. 2021

Francouzští číšníci museli nosit hladce oholenou tvář – zatímco jejich hosté se pyšnili mohutnými kníry.

21. 11. 2020

Sdílení jídla je pro Číňany známkou náklonnosti a blízkosti. Tisíciletou tradici si nechtějí nechat vzít.

11. 11. 2020

Stále více cibetek je kvůli „cibetkové kávě“ drženo v zajetí. Přesto je velmi pravděpodobné, že většina kávy prodávané s touto nálepkou, cibetku nikdy „neviděla“.

28. 10. 2020

Reklama

Istrijské městečko Motovun je samo o sobě krásným místem. Lanýže jsou jen jedním z dalších lákadel.

23. 09. 2020

Práce sběračky se dědí z matky na dceru, jde však o úmornou dřinu za mizernou mzdu.

19. 09. 2020

Smažení cvrčci prý chutnají velmi podobně jako pražené oříšky nebo mandle.

30. 08. 2020

První pomoc po ránu

vyprošťovák
stáří: 1 100 let | lokalita: Bagdád  

První známý recept na zmírnění kocoviny pochází z Knihy pokrmů, kterou v Bagdádu zřejmě v 9. století sepsal Ibn Sayyar al-Warraq. Tzv. kishkiyya sestává mimo jiné z cizrny, dušeného masa a ingredience zvané „kashk“ – fermentované směsi jogurtu, mléka a syrovátky. Návod doplňuje rada, že by měl člověk před pitím alkoholu sníst trochu zelí a následujícího dne vodu nehltat, nýbrž usrkávat

18. 08. 2020

Příroda ve městě

restaurace: Geranium | kde: Dánsko

Pátou nejlepší restaurací světa se stalo dánské Geranium, jež otevřelo své brány již v roce 2007 a o devět let později získalo jako první v zemi tři michelinské hvězdy. Hlavním hybatelem podniku je šéfkuchař Rasmus Kofoed, který podle svých slov vede velmi dynamický kolektiv, hledající gastronomický kompromis mezi „přírodním“ a „městským“. Restaurace se nachází v osmém patře výškové budovy uprostřed Kodaně a nabízí panoramatický výhled na zástavbu propletenou korunami stromů. Za dobré viditelnosti lze potom zahlédnout i lopatky větrných mlýnů v Öresundu.

22. 12. 2019
01. 12. 2019

Stránky

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907