03. 12. 2021V kolébce černého zlata
kde: Etiopie, Afrika
Za domov kávy se obecně považuje Etiopie: Příprava nápoje se tam dodnes pojí s rituály a zcela spočívá na bedrech žen. „Baristky“ nejprve pálí kadidlo a poté v pánvi nad otevřeným ohněm praží kávová zrna, načež je rozdrtí v hmoždíři. Výsledek se smíchá s vodou v jebeně, hliněné nádobě s úzkým kulatým krkem, a přivede se k varu. Nakonec se káva přelije přes filtr, podomácku vyrobený z hadříku či třeba koňských žíní, a dochutí se cukrem – ale někdy také máslem či solí.
15. 10. 2021Ulice pro gurmány
Hongkong, Čína | oceněných restaurací: 70
Hongkong se v Michelinově průvodci objevil už v roce 2009, a stal se tak jedním z prvních asijských měst na jeho stránkách. Loni tam působilo 70 oceněných restaurací a vrcholné tři hvězdy získalo sedm z nich. Uznání si vysloužily mimo jiné za mistrné mísení tradiční kultury s moderními postupy a trendy. Vedle klasického restauračního života navíc průvodce oceňuje také hongkongský street food: Doporučuje rovnou 30 podniků, jejichž jídlo se sice prodává na ulici, ale zároveň splňuje vysoké kulinářské standardy. (foto: Shutterstock)
16. 06. 2021Infarktové pochutiny
Pokud jste na dietě, do restaurace Heart Attack Grill v americkém Las Vegas rozhodně nechoďte. Na kalorie se tam totiž nehledí. Naopak – čím víc toho sníte, tím lépe. V imaginárním nemocničním zařízení navíc provokativně oděné servírky coby „sestřičky“ přijímají objednávky neboli „recepty“ od zákazníků – „pacientů“. Nabídka „léčby“ zahrnuje mimo jiné osminásobný hamburger téměř z kila hovězího masa. Heart Attack Grill zkrátka není pro žádné troškaře. A přestože byl název zamýšlen jako vtip, několik srdečních příhod, a dokonce i úmrtí zákazníků už restaurace bohužel zaznamenala…