gastronomie

Francouzští číšníci museli nosit hladce oholenou tvář – zatímco jejich hosté se pyšnili mohutnými kníry.

21. 11. 2020

Nejčtenejší


Sdílení jídla je pro Číňany známkou náklonnosti a blízkosti. Tisíciletou tradici si nechtějí nechat vzít.

11. 11. 2020

Stále více cibetek je kvůli „cibetkové kávě“ drženo v zajetí. Přesto je velmi pravděpodobné, že většina kávy prodávané s touto nálepkou, cibetku nikdy „neviděla“.

28. 10. 2020

Istrijské městečko Motovun je samo o sobě krásným místem. Lanýže jsou jen jedním z dalších lákadel.

23. 09. 2020


Reklama

Práce sběračky se dědí z matky na dceru, jde však o úmornou dřinu za mizernou mzdu.

19. 09. 2020

Smažení cvrčci prý chutnají velmi podobně jako pražené oříšky nebo mandle.

30. 08. 2020

První pomoc po ránu

vyprošťovák
stáří: 1 100 let | lokalita: Bagdád  

První známý recept na zmírnění kocoviny pochází z Knihy pokrmů, kterou v Bagdádu zřejmě v 9. století sepsal Ibn Sayyar al-Warraq. Tzv. kishkiyya sestává mimo jiné z cizrny, dušeného masa a ingredience zvané „kashk“ – fermentované směsi jogurtu, mléka a syrovátky. Návod doplňuje rada, že by měl člověk před pitím alkoholu sníst trochu zelí a následujícího dne vodu nehltat, nýbrž usrkávat

18. 08. 2020

Příroda ve městě

restaurace: Geranium | kde: Dánsko

Pátou nejlepší restaurací světa se stalo dánské Geranium, jež otevřelo své brány již v roce 2007 a o devět let později získalo jako první v zemi tři michelinské hvězdy. Hlavním hybatelem podniku je šéfkuchař Rasmus Kofoed, který podle svých slov vede velmi dynamický kolektiv, hledající gastronomický kompromis mezi „přírodním“ a „městským“. Restaurace se nachází v osmém patře výškové budovy uprostřed Kodaně a nabízí panoramatický výhled na zástavbu propletenou korunami stromů. Za dobré viditelnosti lze potom zahlédnout i lopatky větrných mlýnů v Öresundu.

22. 12. 2019
01. 12. 2019
13. 10. 2019

Reklama

Slaninová marmeláda se stala vítězem o nejlepší regionální potravinu Jihomoravského kraje.

07. 10. 2019
13. 08. 2019
13. 07. 2019

Diamantový kopeček

Black Diamond
podnik: Scoopi Café | cena: 18 407 Kč

Nejdražší kopeček zmrzliny vám naservírují v dubajském podniku Scoopi Café, a to aniž by pochutina předtím čekala v mrazáku – na počkání ji tam vyrábějí pomocí tekutého dusíku. Základ delikatesy, jež dostala jméno Black Diamond, tvoří vanilkové lusky dovezené z Madagaskaru. Jedinečnost dál dotváří nejdražší šafrán planety pěstovaný v Íránu a hoblinky černých lanýžů z italské oblasti Alba. Kopeček se sype vločkami 23karátového zlata a podává se v ručně vyrobené misce Versace a se stříbrnou lžičkou – obojí si přitom můžete nechat. 

25. 04. 2019
04. 04. 2019

Za popularitou lanýžů stojí především jejich nenapodobitelná chuť, aroma i vůně. Podle některých názorů fungují také jako afrodiziakum.

24. 11. 2018

Stránky

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907