gastronomie

Ulice pro gurmány

Hongkong, Čína | oceněných restaurací: 70

Hongkong se v Michelinově průvodci objevil už v roce 2009, a stal se tak jedním z prvních asijských měst na jeho stránkách. Loni tam působilo 70 oceněných restaurací a vrcholné tři hvězdy získalo sedm z nich. Uznání si vysloužily mimo jiné za mistrné mísení tradiční kultury s moderními postupy a trendy. Vedle klasického restauračního života navíc průvodce oceňuje také hongkongský street food: Doporučuje rovnou 30 podniků, jejichž jídlo se sice prodává na ulici, ale zároveň splňuje vysoké kulinářské standardy. (foto: Shutterstock)

15. 10. 2021

Nejčtenejší


Hmyz nabízí z výživového hlediska nutričně-efektivní zdroj bílkovin, zrovna tak jako maso. A více bílkovin než třeba sója.

07. 10. 2021

Základem pro neobvyklou chuť jsou kuličky černého pepře, které cukrář nejprve opraží, poté rozdrtí a nakonec zapracuje do zmrzliny.

05. 10. 2021

Je libo býčí penis?

„O tom, zda považujeme konkrétní jídlo za pochoutku, nebo za nepoživatelnou nechutnost nerozhoduje jeho chuť, ale kulturní prostředí, z něhož pocházíme“, říká Dr. Samuel West – zakladatel muzea nejnechutnějších jídel ze švédského Malmö.

09. 09. 2021


Reklama

Dvojice dam v Jihoafrické republice prodává u cesty biltog. Na rozdíl od českého hovězího dostanete nejspíše gazelu nebo antilopu.

24. 08. 2021

Úspěch Domácí kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové tkvěl v jednoduchosti receptů a dostupnosti ingrediencí.

19. 08. 2021

Pokud při broušení nožů používáte obyčejnou brusku, můžete nechtěně ztenčit čepele.

12. 08. 2021

Dá si někdo zmrzlinu s příchutí humřích rolek?

20. 07. 2021

Infarktové pochutiny

Pokud jste na dietě, do restaurace Heart Attack Grill v americkém Las Vegas rozhodně nechoďte. Na kalorie se tam totiž nehledí. Naopak – čím víc toho sníte, tím lépe. V imaginárním nemocničním zařízení navíc provokativně oděné servírky coby „sestřičky“ přijímají objednávky neboli „recepty“ od zákazníků – „pacientů“. Nabídka „léčby“ zahrnuje mimo jiné osminásobný hamburger téměř z kila hovězího masa. Heart Attack Grill zkrátka není pro žádné troškaře. A přestože byl název zamýšlen jako vtip, několik srdečních příhod, a dokonce i úmrtí zákazníků už restaurace bohužel zaznamenala…

16. 06. 2021

Vinice mezi městy Nuits-Saint-Georges a Beaune zahrnují 1 247 parcel a roku 2015 si vysloužily zápis na seznam UNESCO.

08. 06. 2021

Reklama

Kilo a půl humra si v newyorské restauraci dáte zhruba za 35 dolarů (750 Kč). Cena právě uloveného zvířete se v USA pohybuje okolo 7 dolarů za libru (150 korun za půl kilogramu). 

17. 04. 2021

Dodnes označujeme opulentní hostiny za lukulské hody, a to podle římského politika Lucia Licinia Luculla, který se proslavil svými rozmařilými bankety.

16. 03. 2021

Tvarůžky jsou součástí tuzemského jídelníčku více než čtyři sta let.

25. 02. 2021

V Japonsku jsou ježovky už dlouhá léta velkou pochoutkou a na ulici si je tam můžete dát jako oblíbené „street food“. Takto se ježovky prodávají na rybím trhu.

24. 01. 2021

Francouzští číšníci museli nosit hladce oholenou tvář – zatímco jejich hosté se pyšnili mohutnými kníry.

21. 11. 2020

Sdílení jídla je pro Číňany známkou náklonnosti a blízkosti. Tisíciletou tradici si nechtějí nechat vzít.

11. 11. 2020

Stránky

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907