01. 11. 2022Rakousko-uherští váleční zajatci v Rusku (1915), fotografie Sergeje Michailoviče Prokudina-Gorského. (foto: Wikimedia Commons, CC0)
14. 08. 2022Kočrka, kohout nebo třeba kozel - tato zvířata byla ve středověku považována za pomocníky čarodějnic. (foto: Pexels, Lucas Pezeta, CC0)
25. 05. 2021Z hotelu rovnou na císařský stůl
Řízek
Podle legendy to byl vojenský velitel Josef Václav Radecký z Radče, kdo v osobním hlášení ze svých cest doporučil samotnému císaři Františku Josefovi I. delikatesu, kterou prostě musí vyzkoušet! Dnes řízek známe všichni, tehdy se ale toto jídlo jmenovalo vznešeněji: cotoletta alla milanese – milánská kotleta, a vojevůdce ji prý ochutnal ve vyhlášeném hotelu Danieli. Jednalo se o kus masa obalený ve směsi strouhanky a parmazánu a usmažený. Císařský kuchař ale neměl tradiční italský sýr a nevěděl, jak ho rychle sehnat, a proto jeho nevšední chuť nahradil kvalitnějším naklepaným masem, moukou, vejcem a nám už dobře známý trojobal osmažil na domácím přepuštěném másle. A vynalezl tak vídeňský řízek, dnes tradičně servírovaný s bramborovým salátem! (foto: Pixabay, Reinhard Thrainer, CC0)