V ešusu našich pradědů: Jak vypadalo armádní stravování za Velké války

10.10.2016 - Roman Řezníček

Úspěšná bojová činnost vojáků je závislá mimo jiné i na pravidelných dodávkách alespoň trochu poživatelné stravy. Nejinak tomu bylo za Velké války

Polní kuchyně -<p>Vojenské konzervy dosáhly rozšíření také v rakousko-uherské armádě. Již před prusko-rakouskou válkou v roce 1866 zavedl erár dvoudenní zásobovací dávku a dvoudenní záložní dávku</p>
Polní kuchyně -

Vojenské konzervy dosáhly rozšíření také v rakousko-uherské armádě. Již před prusko-rakouskou válkou v roce 1866 zavedl erár dvoudenní zásobovací dávku a dvoudenní záložní dávku


Reklama

Celodenní strava se pro císařské jednotky rozmístěné v poli připravovala výhradně v polních kuchyních, takže se běžný voják nemusel v tomto ohledu starat o nic. Příděly měly zahrnovat snídani s kávou či polévkou, oběd opět s polévkou, masem i zeleninou a konečně masitou večeři zpestřenou zeleninovou oblohou. 

Vaření ve válce 

C. a k. armáda zavedla pro své vojáky dva typy dávek – normální a plnou s extra „tvrdým příkrmem“, který zahrnoval rýže, kroupy, nebo luštěniny. Předválečné řády myslely i na přesně definované množství jednoho gramu sušené zeleniny do polévky, dále 5 g cibule a česneku i 2 cl octu. Pěšák nafasoval do své výstroje také záložní dávku v podobě 92g kávové a 200g masové konzervy, necelých čtvrt kila sucharů, 30 g soli i 18 g tabáku. 

V závěrečné fázi války se vojáci císaře pána museli v mnoha případech spokojit ráno a večer s náhražkovou černou kávou nouzové směsi „Kaffee-Ersatz Kaffin“. Nápoj představoval povzbuzující prostředek, jenž dokázal mužstvo udržet v činnosti a jako součást stravní dávky se v rakousko-uherské armádě fasoval od roku 1860. František Šmída po dvoudenním ústupu a neustálém boji, když již spotřeboval všechny potraviny, popsal jednu z metod konzumace kávových konzerv ze záložní dávky: „Polní kuchyně nefungovaly. Brzy jsme snědli obě gulášové konzervy. Chléb nám také došel, ale mě ještě zůstalo něco, co se dalo jíst a udržovalo až do večera v dobré náladě. Byl jsem milovníkem černé kávy, a tak jsem měl v chlebníku dvě kávové konzervy. Byly dobré, promíchané s cukrem a jejich velikost zaručovala ošálení žaludku na delší dobu. Lžící jsem pojídal tu kávu v pevném stavu.“ 

 
  • Zdroj textu:

    1. světová 6/2015

  • Zdroj fotografií: Wikipedie

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Podle vědců je cesta k Marsu přes Venuši rychlejší a levnější než přímá cesta Země – Mars.

Vesmír

Terasy byly sice stavěny za pomocí primitivních nástrojů, ale zato s hlubokou znalostí vodní mechaniky.

Zajímavosti

Láska k Anně Boleynové vedla k Jindřichově rozluce s katolickou církví.

Historie

Test nového hydrogelu s 45kilogramovou zátěží.

Věda

Třicet metrů dlouhý a čtyři metry široký most přes řeku Neretvu rozkázal postavit Sulejman Nádherný roku 1557 na místě starého dřevěného mostu zavěšeného na řetězech. Jeho stavba trvala devět let a vůbec nebylo jisté, že se jeho smělý oblouk, stoupající nad vodou do výšky 24 metrů, po odstranění lešení neprolomí. Most na jedné z prvních fotografií z roku 1913 (kolorováno).

Zajímavosti

Němečtí úderníci dokázali využít těžké kulomety i jako ofenzivní zbraně

Válka

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907