Vědci objevili ve vzorcích čajů DNA více než tisíce druhů členovců

17.06.2022 - Stanislav Mihulka

V čajích a dalších podobných výrobcích je spousta „genetických duchů“ v podobě cizorodé DNA. Nejvíce jí vědci objevili v zeleném čaji

<p>Největší rozmanitost zastoupené eDNA vědci identifikovali v zeleném čaji.</p>

Největší rozmanitost zastoupené eDNA vědci identifikovali v zeleném čaji.


Reklama

Čajovníky i mnohé další druhy rostlin, z nichž se vyrábějí čaje, se pěstují na plantážích. Tam se pochopitelně setkávají s rozmanitými organismy, včetně velkého počtu druhů členovců. Taková setkání mívají následky, především pak v podobě biologického materiálu, jehož malá množství ulpívají na pěstovaných rostlinách.

Henrik Krehenwinkel z německé Trevírské univerzity a jeho kolegové prozkoumali „genetické duchy“, tedy stopy cizorodé DNA, ve vzorcích čajů, které si opatřili v obchodech s potravinami. Podařilo se jim detekovat environmentální DNA (eDNA) úctyhodných 1 279 druhů členovců. Genetické otisky ve vzorcích byly velmi pestré. Každý z nich obsahoval DNA minimálně 200 různých druhů členovců, přičemž největší rozmanitost zastoupené eDNA vědci identifikovali v zeleném čaji.

„Celkem jsme získali DNA 3 264 různých členovců, představujících 3 třídy, 22 řádů, 281 čeledí, 1 068 rodů a 1 279 druhů, zahrnujících býložravce, predátory, parazitoidy a detritivory,“ uvádějí autoři studie publikované v magazínu Biology Letters.

Genetický koktejl v čaji

Při vychutnávání lahodného nápoje nejspíš neočekáváme, že vlastně konzumujeme genetický koktejl. Není ale žádný důvod ke znepokojení. Ve skutečnosti by podobně dopadla řada dalších druhů potravin, které se vyrábějí srovnatelným způsobem – pěstováním na farmě. I na nich bychom nalezli spoustu DNA cizího původu a to nejen členovců.

TIP: Na stopě neviditelných predátorů: Žraloky prozradila DNA ve vodě

Vědci zdůrazňují, že jejich cílem rozhodně nebylo odrazovat od pití čaje a dalších „přírodních“ produktů. Zajímalo je, zda je možné využít sušený rostlinný materiál k výzkumu DNA dalších organismů. „DNA členovců v sušených rostlinách je nečekaně stabilní,“ popisují autoři studie. „Z herbářů a dalších zdrojů starých sušených rostlin se teď mohou stát genetické archívy, v nichž bude možné studovat DNA již dlouho mrtvých členovců.

Reklama




Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Svatojakubskou cestu spousta křesťanů dodnes absolvuje především z náboženských důvodů, s rostoucí popularitou se ale na cestu vydávají lidé různých náboženství a motivací. Od roku 1993 patří Camino de Santiago do seznamu světového dědictví UNESCO. (foto: Shutterstock)

Zajímavosti

Experimenty s profesionálními běžci ukázaly, že při sprintu na 100 metrů jim kofein zrychlí čas v průměru o 0,14 sekundy. (foto: PixabayCC0)

Věda

K prachovým bouřím dochází na Marsu každoročně. Jednou zhruba za tři tamní roky, tedy 5,5 roku na Zemi, ovšem přijde opravdu masivní, tzv. globální bouře. (ilustrace: Getty Images)

Vesmír

Smrtící pasti číhající na archeology najdeme spíš ve filmech a počítačových hrách. (foto: Getty Images (Lucasfilm Ltd.)

Historie

Tento útvar známe i z našich lesů – pravděpodobně jde o hálku žlabatky dubové (Cynips quercusfolii) na listu dubu letního (Quercus robur). (foto: Shutterstock)

Příroda

Zhruba třetina všech dospělých uvádí některý z příznaků nespavosti a 6 až 10 % lidí trpí natolik závažnými symptomy, že splňují diagnostická kritéria pro poruchu spánku. (foto: Shutterstock)

Zajímavosti

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907