Vila Tugendhat: Funkcionalistická perla z brněnských Černých Polí

18.09.2016 - Janka Ryšánek Schmiedtová

Hledejte ji v brněnské čtvrti Černá Pole. Pozor ale, ať ji nepřehlédnete! Z ulice totiž vůbec nevypadá jako perla světové architektury a skvost evropského funkcionalismu, spíš vám připomene pěkně omítnutou garáž. Počkejte ale, až vejdete...

<p>Vila Tugendhat - na svou dobu bylo technické řešení domu unikátní, nechybělo topení kombinované s klimatizací či ovládání oken pomocí elektromotorů</p>

Vila Tugendhat - na svou dobu bylo technické řešení domu unikátní, nechybělo topení kombinované s klimatizací či ovládání oken pomocí elektromotorů


Reklama

Prvotní střídmost totiž vystřídají velkoryse pojaté interiéry s do nejmenšího detailu promyšlenými, i když na první pohled nenápadnými, bytovými doplňky. V roce 1929 nákladnost projektu rozpoutala skandál: „Vila pro rodinu v ceně bloku činžovních domů! A ke všemu to zvenku vypadá jako nějaký pavilon, samé sklo a ocel, kdo by v tom chtěl bydlet?“  

Zrození architektonické legendy 

Manželé Greta a Fritz Tugendhatovi si ale z pomluv nic nedělali. Německý architekt Ludwig Miese van der Rohe, kterému mimochodem nestanovili maximální rozpočet, splnil všechna jejich přání. Mají, co chtěli: čisté, stylové a moderní bydlení. V celém domě nenajdete jediný pozlacený štuk, broušenou parketu nebo těžký závěs. To vše patří do secesních vil – ostatně jedna taková stojí nedaleko. Vlastní ji Gretin otec, vlivný průmyslník Löw-Beer. To právě jeho napadlo, že by dceři k svatbě daroval kus své zahrady, pozemek nedaleko centra města, s nádherným výhledem na Petrov i Špilberk.              

Van der Rohe přijel obhlédnout terén a možnosti stavby v září roku 1928, na Silvestra dokončil návrh a pouhých 14 měsíců od vykopání základů bylo hotovo a Tugendhatovi se mohli stěhovat. Každý v té době toužil být pozván k nim na večírek, neexistoval člověk, který by neumíral zvědavostí, jak to asi uvnitř toho podivného domu vypadá!     

Hlavní obytný prostor nerozdělují zdi, přiléhá k němu zimní zahrada a po celé jedné délce se táhnou okna. Dvě z nich se dají spustit do podlahy a interiér tak v několika minutách zcela splyne se zahradou. Unikátním kouskem je i onyxová stěna přivezená z pohoří Atlas. Odděluje pracovnu od společenského posezení a v zimním období pod určitým úhlem propouští sluneční paprsky. Ty monolit rozzáří a změní jeho barvu.

TIP: Perla brněnského socialismu: Vzorem pro Janáčkovo divadlo byl antický chrám

Za pozornost stojí také kruhová stěna ze dřeva makasar, která od ostatního prostoru odděluje jídelní část pokoje. Po roce 1940 ji Němci odvezli neznámo kam, a tak byla během renovace v roce 1984 nahrazena replikou. Odborníci považovali originál za ztracený. Pak ale přišla senzace. Historik Miroslav Ambroz objevil v deníku jednoho německého vojáka zmínku o tom, kam bylo drahocenné obložení uloženo. A světe div se: zdobilo menzu právnické fakulty, dříve německý bar! A kde je nyní? Zase zpět na svém místě, v domě na Černopolní ulici. 

Reklama

  • Zdroj textu:

    Svět 9/12

  • Zdroj fotografií: Profimedia

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Věda
Vesmír
Historie

Italské tanky M13/40 postupují africkou pouští. Část Nichollsových obětí tvořily tyto stroje

Válka

Dunajskou deltu obývá nějvětší kolonie pelikánů bílých v Evropě.

Zajímavosti
Historie

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907