Také si ve snaze urychlit chladnutí čaje či kávy pomáháte mícháním?
Mezi oblíbené triky, jak zchladit vroucí nápoj, patří míchání kovovou lžičkou. Materiál se totiž chová jako tepelný vodič, který přebytečné teplo odvádí. Horká tekutina ze dna šálku se navíc díky vířivému pohybu dostává nahoru, odkud může teplo vyprchat rychleji.
TIP: Proč na rovníku vážíme méně než na obou pólech Země?
Nápoj tedy skutečně vystydne dřív – ovšem jen se zanedbatelným rozdílem: Po deseti minutách míchání zchladne pouze o 2 °C oproti tomu, kdybychom ho nechali „jen tak“ stát. Spolehlivější řešení tudíž nabízí nalít například do kávy trochu studeného mléka.
Shutterstock
ZajímavostiUkrajinské poprvé
Katedrála sv. Sofie v Kyjevě
Chrám známý též jako katedrála Svaté moudrosti vznikl v 11. století na popud knížete Jaroslava Moudrého. Vzorem se mu údajně stala byzantská Hagia Sofia a vedle mší se tam odehrávaly i ceremoniální obřady: Knížata Kyjevské Rusi ve svatostánku například přijímala cizí delegace. Momentálně jde o jednu z nejznámějších památek Ukrajiny a také o první pamětihodnost země, jež se dostala na seznam UNESCO. (foto: Shutterstock)