Vystydne nápoj rychleji, když se míchá?

18.04.2022 - Barbora Jelínková

Také si ve snaze urychlit chladnutí čaje či kávy pomáháte mícháním?


Reklama

Mezi oblíbené triky, jak zchladit vroucí nápoj, patří míchání kovovou lžičkou. Materiál se totiž chová jako tepelný vodič, který přebytečné teplo odvádí. Horká tekutina ze dna šálku se navíc díky vířivému pohybu dostává nahoru, odkud může teplo vyprchat rychleji.

TIP: Proč na rovníku vážíme méně než na obou pólech Země?

Nápoj tedy skutečně vystydne dřív – ovšem jen se zanedbatelným rozdílem: Po deseti minutách míchání zchladne pouze o 2 °C oproti tomu, kdybychom ho nechali „jen tak“ stát. Spolehlivější řešení tudíž nabízí nalít například do kávy  trochu studeného mléka.

Reklama




Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Ariane 5 vynášející Vesmírný teleskop Jamese Webba, prosinec 2021. (foto: ESA/CNES/Arianespace, CC BY 4.0)

Vesmír

V zombie nikoho nezmění, ale je nebezpečná. USA se šíří houba odolná lékům. (foto: Profimedia/ČTK (Nicolas Armer)

Věda

Obklopena rybami  

autor: Khaichuin Sim | finalista kategorie: Dobrodružství

Snem Khaichuina Sima bylo zachytit splynutí člověka a života pod hladinou. Požádal proto svou ženu, zda by se nepřiblížila k hejnu kranasů modroploutvých – a pak už jen stačilo počkat na dokonalou chvíli. 

Zajímavosti
Historie

Socha admirála Nimitze na Havaji, kde během války působil. (foto: Shutterstock)

Válka
Zajímavosti

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907