Za predispozici k infarktu zřejmě může dávná mutace lidského genu

Jedna dávná mutace zřejmě výrazně zhoršila náchylnost lidského těla k infarktu

26.07.2019 - Stanislav Mihulka



Jako lidé jsme mezi savci v řadě ohledů výjimeční. Paradoxně jde v některých ohledech o věci, bez kterých bychom se rádi obešli. Týká se to například infarktu, který v řadě případů nemá žádnou zjevnou příčinu, jako je například obezita, vysoký tlak, kouření nebo vysoký cholesterol.

Evoluční nevýhoda

Podle nového výzkumu amerických vědců je významnou příčinou infarktů jedna dávná mutace, která postihla naše předky a vypnula jim důležitý gen. Podle některých teorií šlo o mutaci, která chránila naše předky před malárií, ale mohla to být jen nešťastná náhoda.

K této mutaci došlo v lidské linii přibližně před 2 až 3 miliony let a zasáhla gen jménem CMAH, jehož produkt je zodpovědný za výrobu jedné sialové kyseliny, označované jako Neu5Gc. Tuto cukernou aminokyselinu mají v těle prakticky všichni savci s výjimkou našeho druhu. Různé sialové kyseliny jsou jinak v těle běžné a podílejí se na mnoha různých procesech, včetně imunity.

TIP: Zákaz trans tuků se osvědčil: Lidé mají méně infarktů a mrtvic

Když vědci vypnuli zmíněný den u pokusných myší a napodobili tím situaci u člověka, tak myši dvakrát častěji trpěly aterosklerózou, čili kornatěním tepen, která často předchází infarktu. Mechanismus těchto změn zatím není úplně jasný. Zřejmě ale vypnutí genu CMAH a ztráta sialové kyseliny Neu5Gc v těle vede k častějším zánětům, které pak následně zvyšují riziko infarktu. Situace se ještě zhoršuje při konzumaci červeného masa. Takové maso totiž obsahuje velké množství dotyčné sialové kyseliny Neu5Gc, což záněty ještě zesiluje.

  • Zdroj textu
  • Zdroj fotografií

    CC0 Creative Commons


Další články v sekci