Zdravější než se zdálo: Průlomový výzkum bere na milost vejce a jejich cholesterol

Přelomová studie přináší nový pohled na výživu: vejce, donedávna považovaná za rizikový faktor pro srdeční choroby, ve skutečnosti nepřispívají ke zvýšení LDL cholesterolu.

25.07.2025 - Stanislav Mihulka


Dlouhá desetiletí byla vejce považována za potravinu, která zvyšuje riziko srdečních onemocnění. Nová klinická studie však přináší překvapivý zvrat – cholesterol z vajec za zvýšenou hladinu „špatného“ cholesterolu (LDL) pravděpodobně nemůže.

Vejce na pranýři

Od 50. let 20. století panovala mezi odborníky a veřejností představa, že potraviny s vysokým obsahem cholesterolu – zejména vejce – automaticky zvyšují hladinu cholesterolu v krvi a přispívají k infarktům. Toto přesvědčení se promítlo i do oficiálních výživových doporučení, která vejce na dekády odsoudila k pověsti „cholesterolové bomby“.

Odborník na výživu Jon Buckley z Jihoaustralské univerzity v Adelaide a jeho spolupracovníci nedávno prozkoumali vliv vajec na hladinu „zlého“ cholesterolu, nízkodenzitního lipoproteinu LDL. Tento cholesterol, pokud ho je v těle příliš mnoho, hraje významnou roli při rozvoji kornatění tepen a s ním souvisejících kardiovaskulárních onemocnění.

Vědci do svého výzkumu zapojili 61 zdravých dospělých dobrovolníků, kteří se po dobu 5 týdnů živili jednou ze tří různých diet. Všechny diety obsahovaly stejné množství kalorií, ale lišily se množstvím cholesterolu a nasycených tuků. Strava s vejci (2 vejce denně) zahrnovala hodně cholesterolu a málo nasyceného tuku, strava bez vajec naopak málo cholesterolu a hodně nasyceného tuku. Kontrolní strava (1 vejce týdně) obsahovala velké množství cholesterolu i nasyceného tuku.

Výsledky, které zveřejnil odborný časopis American Journal of Clinical Nutrition, badatele překvapily. Největší pokles hladiny LDL cholesterolu byl zaznamenán při vaječné dietě, zatímco bezvaječný režim žádné výrazné zlepšení nepřinesl – ačkoli obsahoval výrazně méně cholesterolu. Z toho vyplývá jednoduchý, ale zásadní závěr: saturace LDL cholesterolu souvisí spíše s nasycenými tuky než s cholesterolem z vajec.

Není cholesterol jako cholesterol

LDL – známý jako „špatný cholesterol“ – není ve skutečnosti jednotný. Dělí se na větší „nadýchané“ částice (relativně neškodné) a menší husté částice, které snadněji pronikají do cévních stěn a přispívají ke vzniku aterosklerózy.

Zajímavostí je, že vejce sice snížila celkovou hladinu LDL, ale změnila i jeho složení: ubývalo větších částic a mírně přibylo těch menších. Podobný, i když méně výrazný jev byl pozorován i u bezvaječné diety – ale bez pozitivního efektu na LDL hladinu. To podle vědců ukazuje na složitost metabolismu tuků a cholesterolu a také na to, že samotná kvantita LDL nemusí být dostatečným ukazatelem rizika – důležitá je i jeho kvalita.

Nutriční poklad?

Vedle hlavních výsledků výzkum přinesl i zajímavá sekundární zjištění. Vejce totiž výrazně zvýšila hladinu luteinu a zeaxanthinu – antioxidantů obsažených ve žloutku, které jsou známé pro svou roli v ochraně zraku, mozku a snižování zánětu. Navíc byla u účastníků s vyššími hladinami těchto látek zaznamenána větší spontánní pohybová aktivita. To sice neprokazuje přímou souvislost, ale naznačuje možné spojení mezi antioxidanty a motivací či energií, které by stálo za další zkoumání.

Tento klinický výzkum navazuje na pozorovací studii z Monash University, která letos v únoru ukázala, že lidé konzumující až šest vajec týdně měli o 29 % nižší riziko srdečních onemocnění než ti, kteří vejce jedli zřídka nebo vůbec.

Podle profesora Buckleyho je čas přestat s démonizací jednotlivých potravin. „Vejce obsahují cholesterol, ale málo nasycených tuků. V kontextu zdravé, vyvážené stravy nepředstavují riziko – naopak mohou být prospěšná.“


Další články v sekci