Zeptej se vědce: Může nám uškodit, když sníme teplý koláč vytažený přímo z trouby?

„Nech ten koláč vystydnout, bude tě bolet břicho!“ pravila babička, zatímco neodolatelná vůně zaplnila kuchyň. Jak je to s konzumací ještě horkých buchet a koláčů? Mohou nám uškodit?

05.11.2023 - Anna Keclíková



Pokud jde o teplé koláče a další pečivo, doporučení našich babiček se týkalo kynutých těst – tedy těch, která obsahují kvasnice. Domnívaly se totiž, že droždí může pracovat i po vytažení pokrmu z trouby, a způsobit tak nadýmání a bolesti břicha. Ve skutečnosti jsou však obsažené kvasinky horkem usmrceny, a ke kvašení po dopečení tudíž nadále nedochází, takže nemůže pokračovat ani v našem těle po snědení teplého pečiva. Podle dostupných informací začínají kvasinky odumírat již zhruba při 55 °C a k jejich úplnému usmrcení dochází při 60 °C.

Nicméně stejně jako u jiných potravin i zde platí, že trávení a tolerance různých jídel představují individuální záležitost. Pokud tedy víte, že vám teplé pečivo nedělá dobře, raději se mu vyhněte. Nám ostatním pak při jedení buchet, koláčů či chleba čerstvě vytažených z trouby hrozí maximálně spálená pusa.

Za Zeptej se vědce odpovídá Ing. Anna Keclíková, Národní technická knihovna 

„Zeptej se vědce“ je projekt skupiny odborníků, kteří na odpovídají za zvídavé dotazy. Zdroje, o které se odborník opírá, najdete na facebook.com/zeptej.se.vedce


Další články v sekci