Bagdádský „vyprošťovák“, pudink z kopřiv i zvěřina: Ochutnejte pět nejstarších receptů

18.08.2020 - Vilém Koubek

Jídla našich předků nebyla nutně primitivní či fádní. Například Římané si na své gastronomii zakládali, a tak třeba obyčejného pečeného divočáka doprovázelo hned několik omáček. Bagdádský „vyprošťovák“ by přitom zaměstnal i dnešní šéfkuchaře

<h3>První pomoc po ránu</h3><p><strong>vyprošťovák</strong><br /><strong>stáří:</strong> 1 100 let | <strong>lokalita:</strong> Bagdád  </p><p>První známý recept na zmírnění kocoviny pochází z Knihy pokrmů, kterou v Bagdádu zřejmě v 9. století sepsal <strong>Ibn Sayyar al-Warraq</strong>. Tzv. <strong><em>kishkiyya</em></strong> sestává mimo jiné z cizrny, dušeného masa a ingredience zvané „kashk“ – fermentované směsi jogurtu, mléka a syrovátky. Návod doplňuje rada, že by měl člověk před pitím alkoholu sníst trochu zelí a následujícího dne vodu nehltat, nýbrž usrkávat</p>

První pomoc po ránu

vyprošťovák
stáří: 1 100 let | lokalita: Bagdád  

První známý recept na zmírnění kocoviny pochází z Knihy pokrmů, kterou v Bagdádu zřejmě v 9. století sepsal Ibn Sayyar al-Warraq. Tzv. kishkiyya sestává mimo jiné z cizrny, dušeného masa a ingredience zvané „kashk“ – fermentované směsi jogurtu, mléka a syrovátky. Návod doplňuje rada, že by měl člověk před pitím alkoholu sníst trochu zelí a následujícího dne vodu nehltat, nýbrž usrkávat

<h3>Osolit, opepřit</h3><p><strong>pečený kanec</strong><br /><strong>stáří:</strong> 1 600 let | <strong>lokalita:</strong> Řecko  </p><p>Jedna z nejslavnějších antických kuchařek, <strong><em>De re coquinaria</em></strong> neboli <em>„o umění kuchařském“</em>, byla sestavena zřejmě ve 4. století na základě řady helénských zdrojů. Tvoří ji deset částí a pojednává o přípravě nejrůznějších pokrmů, od ryb přes ptáky až po „čtvernožce“. Za autora příručky se považuje známý gurmán <strong>Marcus Gavius Apicius</strong> a mezi snazší z jeho receptů patří třeba pečený divočák: <strong>Maso se mělo nasolit a posypat kmínem, nechat den uležet a po upečení dochutit pepřem. Poté se podávalo s několika omáčkami z vína, medu či rozinek. </strong></p>

Osolit, opepřit

pečený kanec
stáří: 1 600 let | lokalita: Řecko  

Jedna z nejslavnějších antických kuchařek, De re coquinaria neboli „o umění kuchařském“, byla sestavena zřejmě ve 4. století na základě řady helénských zdrojů. Tvoří ji deset částí a pojednává o přípravě nejrůznějších pokrmů, od ryb přes ptáky až po „čtvernožce“. Za autora příručky se považuje známý gurmán Marcus Gavius Apicius a mezi snazší z jeho receptů patří třeba pečený divočák: Maso se mělo nasolit a posypat kmínem, nechat den uležet a po upečení dochutit pepřem. Poté se podávalo s několika omáčkami z vína, medu či rozinek. 

<h3>Gazela a koláče</h3><p><strong>masový koláč</strong><br /><strong>stáří:</strong> 3 700 let | <strong>lokalita:</strong> Mezopotámie </p><p>V roce 1985 rozluštil francouzský historik <strong>Jean Bottéro</strong> mezopotámské destičky, které k jeho překvapení obsahovaly postup přípravy několika jídel. Záznamy vznikly okolo roku 1700 př. n. l. a v současnosti se nacházejí ve sbírkách Yale University. Mimo jiné přitom popisují, jak co nejchutněji podusit ulovenou gazelu. <strong>Masový koláč pak v jejich podání sestává z drůbežího a vnitřností, které se pokladou pečivem a pokryjí krustou. Jednotlivé ingredience se tedy chystaly zvlášť</strong>, na rozdíl od dnešního postupu, kdy se pečou společně.</p>

Gazela a koláče

masový koláč
stáří: 3 700 let | lokalita: Mezopotámie 

V roce 1985 rozluštil francouzský historik Jean Bottéro mezopotámské destičky, které k jeho překvapení obsahovaly postup přípravy několika jídel. Záznamy vznikly okolo roku 1700 př. n. l. a v současnosti se nacházejí ve sbírkách Yale University. Mimo jiné přitom popisují, jak co nejchutněji podusit ulovenou gazelu. Masový koláč pak v jejich podání sestává z drůbežího a vnitřností, které se pokladou pečivem a pokryjí krustou. Jednotlivé ingredience se tedy chystaly zvlášť, na rozdíl od dnešního postupu, kdy se pečou společně.

<h3>Tekutý chléb</h3><p><strong>pivo</strong><br /><strong>stáří:</strong> 5 400 let | <strong>lokalita:</strong> Čína </p><p>Při vykopávkách v čínské oblasti Čung-jüan narazili archeologové na podzemní prostory vyhloubené zhruba v roce 3400 př. n. l. a uvnitř našli vybavení zahrnující mimo jiné speciální nálevky či džbány. Na základě analýzy vzorků zaschlých tekutin pak určili, že se v nádobách nacházel předchůdce moderního piva.<strong> Receptů na různé varianty hořkého moku existuje nesčetně a pochutnávali si na něm už starověcí Egypťané.</strong> Objevená čínská receptura však drží aktuální rekord z hlediska stáří.</p>

Tekutý chléb

pivo
stáří: 5 400 let | lokalita: Čína 

Při vykopávkách v čínské oblasti Čung-jüan narazili archeologové na podzemní prostory vyhloubené zhruba v roce 3400 př. n. l. a uvnitř našli vybavení zahrnující mimo jiné speciální nálevky či džbány. Na základě analýzy vzorků zaschlých tekutin pak určili, že se v nádobách nacházel předchůdce moderního piva. Receptů na různé varianty hořkého moku existuje nesčetně a pochutnávali si na něm už starověcí Egypťané. Objevená čínská receptura však drží aktuální rekord z hlediska stáří.

<h3>Neštípe a chutná</h3><p><strong>kopřivový pudink</strong><br /><strong>stáří:</strong> 8 000 let | <strong>lokalita:</strong> Británie  </p><p>Zatímco našinec si z kopřiv udělá maximálně čaj, Britové si je rádi dopřejí třeba v rizotu či polévkách. Vědci z University of Wales se dokonce dopátrali receptu na <strong>kopřivový pudink</strong>, který byl sice sepsán okolo roku 6000 př. n. l., ale zřejmě se datuje ještě o dva tisíce let dál do minulosti. <strong>Jedná se tak o nejstarší známý britský návod na přípravu pokrmu – ačkoliv jde pouze o pokyny, jak kopřivu zbavit vařením žahavosti a pak k ní přidat ječmen</strong>. Dávný pudink tedy zjevně nepředstavoval zrovna sladkou pochoutku.</p>

Neštípe a chutná

kopřivový pudink
stáří: 8 000 let | lokalita: Británie  

Zatímco našinec si z kopřiv udělá maximálně čaj, Britové si je rádi dopřejí třeba v rizotu či polévkách. Vědci z University of Wales se dokonce dopátrali receptu na kopřivový pudink, který byl sice sepsán okolo roku 6000 př. n. l., ale zřejmě se datuje ještě o dva tisíce let dál do minulosti. Jedná se tak o nejstarší známý britský návod na přípravu pokrmu – ačkoliv jde pouze o pokyny, jak kopřivu zbavit vařením žahavosti a pak k ní přidat ječmen. Dávný pudink tedy zjevně nepředstavoval zrovna sladkou pochoutku.

Reklama




Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Věda

Pláž v městečku Key West se nachází v těsné blízkosti vojenské základny.

Cestování

Král Hollywoodu prožil lásku, kterou ukončila až smrt.

Historie

Na objevu ORC se podílela soustava radioteleskopů ASKAP v Západní Austrálii.

Vesmír

Dlouhodobý pokus se samečky zebřiček pestrých (Taeniopygia guttata) ukázal, že ptáci se zpěvu nejen učí, ale do značné míry jej mají zakódovaný v genech.

Příroda
Zajímavosti

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907