Bašta budoucnosti? Kalifornský startup Air Protein vyrábí maso „ze vzduchu“

19.11.2019 - Stanislav Mihulka

Přeměnu vody ve víno již historie pamatuje. Co takhle ale měnit vzduch na maso? Přesně o tohle se snaží kalifornský startup Air Protein

<p>Z oxidu uhličitého by se mohla stát významná surovina pro výrobu potravinářských proteinů</p>

Z oxidu uhličitého by se mohla stát významná surovina pro výrobu potravinářských proteinů


Reklama

Již v začátcích letů do vesmíru, přišla americká vesmírná agentura NASA s nápadem, že by bylo možné vyrábět jídlo z oxidu uhličitého, který budou vydechovat astronauti při dlouhém pobytu ve vesmíru. V NASA tenhle nápad nikdy nedotáhli do konce, chopil se ho ale kalifornský startup Air Protein.

Flákota, jakou svět neviděl

Odborníci Air Proteinu vyvinuli postup, který využívá mikroby k přeměně oxidu uhličitého ze vzduchu na proteiny. Ty mají stejné složení, jako živočišné proteiny a jsou vhodné k jídlu. Tito mikrobi „pracují“ ve fermentačních nádržích, kde mají k dispozici směs oxidu uhličitého, vody a dalších nezbytných živin. Jejich výtvorem je hnědá hmota podobná mouce, která je neutrální chuti a obsahuje 80 procent proteinů.

TIP: Impossible Whopper: Burger King přichází s bezmasým ekologickým hamburgerem

Mikrobiální hmota ze vzduchu sice není přímo „maso“, podle Air Proteinu ale bude možné takto vyrobenou hmotu dotvořit, aby její konzistence a chuť maso co nejvíce připomínala. Pokud se tato technologie prosadí, mohla by ušetřit spoustu zemědělské půdy, pesticidů i dalších chemických látek a pochopitelně také drahocené vody. Ušetří i čas, protože mikrobi vytvoří spoustu proteinů během hodin a nikoliv měsíců, jak je tomu v případě hospodářských zvířat či pěstovaných plodin.

Reklama

  • Zdroj textu:

    Air Protein

  • Zdroj fotografií: CC0 Creative Commons



Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Když člověk přijde o jednu hemisféru, zbývající část mozku dokáže z velké části nahradit její funkci. Plasticita mozku je ale zřejmě závislá na věku. (foto: Shutterstock)

Věda

Ulicemi kráčí smrt

Día de Muertos | Mexiko

Mexický svátek Día de Muertos neboli „den mrtvých“ se slaví od večera 31. října do 2. listopadu. Odrážejí se v něm předkřesťanské tradice, mimo jiné aztécké rituály, a jeho smyslem je poukázat, že smrt tvoří zcela přirozenou součást života. Malování a masky ve tvaru lebek slouží k uctění zesnulých, jimž lidé také pokládají na hroby či domácí oltáře obětiny. (foto: Shutterstock)

Zajímavosti

Skupiny malých roverů by mohly pronikat do jeskynních prostor na Měsíci a na další obtížně dostupná či nebezpečná místa. (foto: Lunar Zebro, TU Delft, CC0)

Vesmír
Válka

Po smrti Jana Šembery (1597) pánové z Boskovic vymřeli po meči. A komu připadly jejich překrásné zámky? Jan Šembera obě své dcery provdal za šlechtice z rodu Lichtenštejnů, kteří se tak mohli radovat z bohatého dědictví. (foto: Wikimedia Commons, DoronenkoCC BY-SA 4.0)

Historie

Úchvatná scenérie Velké Sněžné jámy. (foto: © Jan Vítek)

Příroda

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907