Impossible Whopper: Burger King přichází s bezmasým ekologickým hamburgerem

05.04.2019 - Stanislav Mihulka

<p>Podle prvních ohlasů zákazníků není v chuti bezmasého burgeru a klasického Whopperu prakticky žádný rozdíl.</p>

Podle prvních ohlasů zákazníků není v chuti bezmasého burgeru a klasického Whopperu prakticky žádný rozdíl.


Reklama

Impossible Foods je kalifornská společnost, která se zabývá vývojem sofistikovaných náhražek masných a mléčných produktů z rostlinných materiálů. Jejich cílem je nabídnout lidem chuť a výživnou hodnotu masa, ovšem bez nepříznivých zdravotních důsledků a zátěže životního prostředí nezbytným chovem dobytka.

Nejnovějším úspěchem Impossible Foods je spolupráce s globálním fastfoodovým gigantem Burger King, který zavádí jejich hamburger „Impossible Whopper“ do restaurací. Novinka se má prozatím objevit v 59 vybraných podnicích v okolí St Louis.

Impossible Whopper je bezmasou variantu ikonického hamburgeru z nabídky restaurací Burger King. Při výrobě těchto hamburgerů se přitom spotřebuje o 75 procent méně vody, o 95 procent méně rozlohy půdy a vznikne o 87 procent méně skleníkových plynů. Klíčové je prý použití molekuly hemu, která se ve velkém množství vyskytuje v mase, ale Impossible Foods ji získávají z kořenových hlízek sóji.

TIP: Hamburger ze zkumavky: Budoucnost stravování?

Podle deníku New York Times jsou první ohlasy příznivé. Zaměstnanci restaurací Burger King a hlavně jejich zákazníci podle všeho téměř nepoznají rozdíl mezi klasickým Whopperem a jeho „Impossible“ variantou. Vše nasvědčuje tomu, že by se Impossible Whopper mohl rozšířit do všech restaurací Burger King, přinejmenším ve Spojených státech.

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Počet sebevražd je stále vysoký

Věda

CAPSTONE na orbitě Luny

Vesmír
Zajímavosti

Afgánská kvalita 

Heroin sice patří k opioidům z předchozí skupiny a je odvozen od morfinu, ale jeho příběh je trochu jiný. Jeho užívání má předlouhou historii, včetně „legální fáze“, kdy byl volně podáván jako dětský lék proti kašli. Riziko vytvoření závislosti je prakticky stoprocentní, často jako navazující fáze po předchozím zneužívání opioidů. Neméně extrémní rizika nese zneužívání heroinu pro individuální zdraví, a to vysokou mortalitou uživatelů – ať už skrze předávkování, infekce, selhání srdce, onemocnění ledvin, jater a záněty žaludku.

V současnosti je heroin celospolečensky závadnou drogou, především kvůli tomu, jak masivní sítě organizovaného zločinu stojí za jeho výrobou, pašováním a distribucí. Jen pro zajímavost: Přibližně 95 % současné produkce heroinu vzniká v Afghánistánu. Počty závislých se vzhledem k ilegální podstatě heroinu těžko odhadují (asi 3–7 milionů), počty předávkovaných/mrtvých se pohybují okolo 530 000 (v roce 2017). (foto: Shutterstock)

Zajímavosti
Vesmír

Sopranistka Jindřiška Rettigová (1813–1854).

Historie

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907