Reklama


Čínský symbol věrnosti: Východoasijská kachnička mandarínská

01.03.2019 - Marek Telička

Kachnička mandarínská je jedním z nejnápadnějších příkladů dimorfizmu, tedy rozdílu ve vzhledu obou pohlaví, v rámci ptačí říše

<p>Pár kachniček mandarínských. Zatímco sameček svým zbarvením ohromuje, samička je spíše nenápadná</p>

Pár kachniček mandarínských. Zatímco sameček svým zbarvením ohromuje, samička je spíše nenápadná


Reklama

Zatímco samec kachničky mandarínské (Aix galericulata) je obdařen velmi výrazně oddělenými odstíny modré, zelené, černé a bílé, samička je zbarvena poměrně nenápadně – její hřbet je olivově šedý hřbet a břicho je bíle kropenaté.

Tento vodní pták je jen o něco menší než u nás běžná kachna divoká.
Kachnička mandarínská je díky atraktivitě samečků oblíbena a rozšířena i v Evropě. Původně se však tito ptáci vyskytovali jen v hustě zalesněných oblastech poblíž mělkých jezer, rybníků nebo mokřadů. Hnízdí ve stromových dutinách, kde vajíčka zahřívá pouze samička. Sameček ji sice z počátku hnízdění může bránit před vetřelci, ale okolí hnízda opouští ještě před líhnutím mláďat.

TIP: Ptačí kouzla s vejci: Neobyčejná tajemství obyčejných vajec

V tradiční čínské kultuře jsou mandarínské kachničky navzdory výše popsanému chování symbolem partnerské věrnosti a díky tomu se hojně objevují na čínských malbách. Pro věrné a milující partnerství se dokonce používá přirovnání: „Jsou jako dvě mandarínské kachničky hrající si na vodě.“

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Monumentální komplex menhirů a kamenných kruhů stojí na Salisburské pláni v Jižní Anglii – nejbližší vesnice ležela více než tři kilometry daleko.

Zajímavosti

Zatímco v mládí máme na všechno spoustu času, ve stáří čas pádí podstatně rychleji. Vědci zjistili, proč tomu tak je…

Věda

Leopold I. a jeho syn Karel VI.

Historie

Divoký červený trpaslík a jeho exoplaneta

Vesmír

Mráz a jarní tání každoročně připravuje návštěvníkům Michiganského jezera opravdu dechberoucí podívanou.

Revue

Kladivouši jsou většinou velmi tiší ptáci. Za letu ovšem vydávají kejhavé až ječivé zvuky. Tento pozoruhodný pták je zařazen mezi nejméně ohrožené druhy

Příroda

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907