Francouzští vědci měřili mikroplasty v nápojích: Sklo překvapivě dopadlo hůře než plast
Nový výzkum ukazuje, že skleněné lahve, často považované za ekologičtější volbu, mohou ve skutečnosti obsahovat více mikroplastů než jejich plastové nebo kovové alternativy.
Mikroplasty – drobné, často okem neviditelné částečky plastu – jsou dnes prakticky všudypřítomné: nacházejí se ve vzduchu, který dýcháme, v potravinách, které konzumujeme, a dokonce i v lidských tělech. Přestože zatím chybí jednoznačný důkaz o jejich vlivu na lidské zdraví, vědecký zájem o ně roste.
Tým Francouzské agentury pro bezpečnost potravin ANSES nedávno prostudoval množství částic mikroplastů v různých typech nápojů, které se prodávají ve Francii. Zaměřili se mimo jiné i na to, jaký vliv má na obsah mikroplastů materiál, z něhož jsou vyrobeny láhve pro tyto nápoje.
Mikroplasty v nápojích
Výsledky výzkumu přinesly velké překvapení. Odborníci rozhodně nečekali, že voda, limonády, pivo nebo třeba víno ve skleněných lahvích budou obsahovat více částic mikroplastů než nápoje v plastových lahvích nebo v plechovkách. Vědci, kteří se na tomto výzkumu podíleli, přiznávají, že by si vsadili na opačný výsledek.
Tým ANSES zjistil, že se ve skleněných lahvích s nealkoholickými i alkoholickými nápoji nachází zhruba 100 částic mikroplastů na litr nápoje. To je asi pětkrát až padesátkrát větší množství, než jaké vědci detekovali v plastových lahvích nebo v plechovkách.
Ukázalo se, že ve skleněných lahvích byly částice mikroplastů ve většině případů totožné s plastem, který je součástí barvy na vnější straně víčka, uzavírajícího lahev. Jedním z testovaných řešení bylo čištění uzávěrů proudem vzduchu a oplachem vodou a alkoholem, které snížilo množství mikroplastů až o 60 %.
Celkově nejméně částic mikroplastů se nacházelo v lahvích s vínem a poměrně dobře si vedly i láhve s perlivou a neperlivou vodou. Ve skleněných lahvích s vodou vědci identifikovali 4,5 částice v jednom litru vody, v plastových 1,6 částic. Hůře si vedly limonády a další nealkoholické nápoje (30 až 40 částic na litr) a nejhůře pivo (60 částic na litr).
Studie francouzských vědců ukazuje, že přechod ke skleněným obalům – často vnímaným jako ekologičtější alternativa – může mít své nečekané stinné stránky. Nejde jen o materiál samotný, ale i o doplňkové komponenty, jako jsou uzávěry a jejich povrchovou úpravu.