Gekon čokoládový: Ještěr v pruhovaném pyžamu

22.11.2021 - Marek Telička

Gekony pruhované byste v jejich přirozeném prostředí pravděpodobně přehlédli. Pokud byste ale měli to štěstí a zahlédli je, určitě byste si setkání s tímto krásným obyvatelem exotických ostrovů zapamatovali

<p><strong>Gekon pruhovaný</strong> <em>(Gekko vittatus)</em> žije v Indonésii, na Nové Guineji, Šalamounových ostrovech a ostrovech státu Palau.</p>

Gekon pruhovaný (Gekko vittatus) žije v Indonésii, na Nové Guineji, Šalamounových ostrovech a ostrovech státu Palau.


Reklama

Gekon pruhovaný, někdy označovaný jako čokoládový (Gekko vittatus) dorůstá velikosti 25–40 centimetrů. Základní barvou těla tohoto ještěra je žlutohnědá až čokoládově hnědá – barva každého jedince se liší. Základní zbarvení je doplněno bílými proužky, které sahají od očí na záda, kde se spojují do jednoho pruhu pokračujícímu až ke kořeni ocasu. Samečci jsou obvykle světlejší, ale lze je poznat i podle stehenních pórů vybavených hřebínky mazu a podle zvětšených váčků hemipenisu (část pohlavních orgánů samců u šupinatých plazů).

TIP: Neobyčejné zvířecí výkony: Ještěr s dýchacím přístrojem

Gekoni obývají tropické lesy a v rámci svých nočních lovů se živí hmyzem. Pohlavně dospívají zhruba ve věku dvou let a v zajetí se mohou dožít 10–12 roků, i když ve volné přírodě většinou umírají ve stáří 3–4 let.

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Ladislav Hojer byl neobyčejně brutální. Části těl si nosil domů, kde se nad nimi ukájel. 7. prosince 1986 byl popraven v pankrácké věznici.

Zajímavosti
Věda

Observatoř ESO na vrcholu hory Cerro Paranal má ke hvězdám opravdu blízko. Výjimečně jasné a temné obloze severního Chile právě dominuje Jupiter.

Vesmír

Na snímku ze 4. srpna 2019 je Jevgenij Kočeškov během cvičení ruského námořnictva v Baltském moři. 

Válka
Zajímavosti

Mláďata v kapse  

Vačice bývají březí pouhých dvanáct či třináct dní, načež porodí i dvacet mláďat. Podobně jako u klokanů jsou však potomci nedovyvinutí, takže zalézají k matce do kapsy, kde jejich vývoj pokračuje. Z bezpečí se nehnou zhruba sto dní, a když už jsou na vak příliš velcí, vyšplhají se rodičce na záda a nechají se nosit. Samice pak mohou mít vlastní mladé zhruba v šesti až osmi měsících.

Revue

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907