Reklama


Geneticky vylepšené kakaovníky jsou odolnější vůči nepříjemným infekcím

13.05.2018 - Stanislav Mihulka

Máte rádi čokoládu? Díky genovým čarodějům si na ní pochutnáte i v budoucnu...

<p>Kakaovník nakažený infekční chorobou.</p>

Kakaovník nakažený infekční chorobou.


Reklama

Plantáže kakaovníku trápí infekce patogenů. Pěstitelé kvůli tomu přicházejí o 20 až 30 procent cenné úrody a situace se navíc postupně zhoršuje. Měli bychom se o blahodárnou čokoládou obávat?

Podle genetiků je na to ještě dost času. Vědci využili oblíbený genetický editor CRISPR / Cas9, se kterým je možné přepisovat DNA v živých buňkách, a vymazali s ním gen TcNPR3 v listech kakaovníku. Šlo o cílenou úpravu, neboť tento gen je odpovědný za sníženou obranyschopnost kakaovníku bránit vůči chorobám.

TIP: Chcete mít skvělou čokoládu? Důkladně vystresujte kakaovník!

Když pak vědci nakazili editované kakaovníky fytoftorovou kořenovou hnilobou druhu Phytophthora tropicalis, schopnost rostlin odolávat této nebezpečné infekci se výrazně zlepšila. Genetici teď budou pátrat po dalších genech, jejichž editací by ještě více pomohli kakaovníkům zvládat infekční choroby.

  • Zdroj textu:

    Penn State, Frontiers in Plant Science

  • Zdroj fotografií: Andrew Fister, Penn State

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Uskupení stromů nazvané Lady Bird Johnson Grove upomíná na manželku amerického prezidenta Johnsona.

Cestování

Cíl atentátu Josif Vissarionovič Stalin

Válka

Ještě nedávno zkoumala planetu evropská sonda Venus Express

 

Vesmír

Naši předkové nežili o suchém chlebu, maso se podávalo téměř každý den.

Historie
Revue

Tuňák dosahuje délky kolem dvou metrů, pěticentimetrový plátek nejlepšího tuňáka vyjde na pět set korun.

Zajímavosti

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907