Nový výzkum odhalil, které živiny mají pozitivní vliv na stárnutí mozku

Středomořská strava má pozitivní vliv na stárnutí mozku, naznačuje to nová studie vědců z Illinoiské univerzity.

26.05.2024 - Stanislav Mihulka



Biologické stárnutí mozku není nic, co bychom si přáli urychlovat. Čím déle udržíme svůj mozek v dobré kondici, tím delší bude spokojené stáří. Výzkumy z nedávné doby ukazují, že v podobných procesech spojených se stárnutím může hrát zásadní roli naše strava.

Pro vědce bývá při takovém výzkumu komplikací, že účastníci experimentů obvykle sami udávají, co jedí a pijí a takové údaje mohou být zkreslené. Neurovědec Aaron Barbey z Illinoiské univerzity a jeho kolegové využili jiný přístup. Namísto dotazníků či deníků analyzovali u 100 seniorních dobrovolníků ve 65 až 75 let krev a určovali v ní obsah 13 vybraných biomarkerů, které vypovídají o složení stravy dotyčného člověka.

Stravování a stárnutí mozku

Současně s analýzou krve vědci pořídili i snímky mozků dobrovolníků na magnetické rezonanci. Na jejich základě rozdělili dobrovolníky do dvou skupin, podle toho, zda jejich mozek stárne rychleji či pomaleji. Poté porovnali tyto dvě skupiny s hodnotami biomarkerů analyzovaných v krvi. Výsledky v těchto dnech publikoval vědecký časopis npj Aging.

Vědci z analýz krve zjistili, že pomalejší stárnutí mozku je těsně spojené s vyšší hladinou masných kyselin, například takových, jaké jsou obsažené v rybách či olivovém oleji. Příznivý vliv proti stárnutí mozku vykazovala i konzumace antioxidantů, jako je například vitamín E, zastoupený třeba ve špenátu či mandlích, a také karotenoidů, rostlinných pigmentů známých z kořene domestikované mrkve nebo dýně. Dalším příznivým markerem v krvi z hlediska stárnutí mozku byl cholin, s nímž se lze setkat například ve vaječném žloutku, vnitřnostech a sóji.

Autoři studie zdůrazňují, že jejich výzkum nebyl natolik obsáhlý, aby mohl věrohodně určit příčinné vztahy. Každopádně ale podporuje představu, že kvalitní strava je dobrým základem pro stárnutí v kondici. Hodnoty sledovaných markerů u lidí, jejichž mozek stárne pomaleji, do značné míry odpovídají středomořské dietě, která se opakovaně ukazuje jako velmi zdravý způsob stravování.


Další články v sekci