Reklama


Jak na nepříjemné komáry? Nevzdávejte plácání, pomáhá to!

29.01.2018 - Stanislav Mihulka

Komáři nejspíš nejsou velcí koumáci, každopádně prý chápu, že lidské dlani je lepší se vyhnout

<p>Zdá se, že komárům chutnají některé krevní skupiny více než jiné. Podle vědců sedají dvakrát častěji na lidi s krevní skupinou 0 než A. Skupina B se pak co do „popularity“ nachází někde uprostřed.</p>

Zdá se, že komárům chutnají některé krevní skupiny více než jiné. Podle vědců sedají dvakrát častěji na lidi s krevní skupinou 0 než A. Skupina B se pak co do „popularity“ nachází někde uprostřed.


Reklama

Komáři jsou nepříjemní a někdy nás dohánějí k šílenství. Komáři mohou také roznášet řadu nemocí způsobených bakteriemi, viry i parazity, jako například malárii, žlutou zimnici nebo horečku dengue. Jenom malárie přitom ročně zabije 1,2 milionu lidí. Jak se těchto nezvaných a nebezpečných upírů zbavit? Američtí biologové nabídli zajímavou odpověď.

Vědci připravili důmyslné experimenty, které zahrnovaly komáry připoutané na popruzích a také skenování jejich mozku. V těchto experimentech vyšlo najevo, že komáři ve skutečnosti vnímají plácání jako nebezpečí. Mohou se tak naučit, že se mají lidem vyhýbat.

TIP: Nová zbraň proti malárii: Experimentální insekticid způsobí, že komáři vybuchnou

Komáři si spojí ohrožení plácáním s typickým pachem nebezpečného hostitele, tedy člověka. Pokud přežijí a setkají se s člověkem příště, budou už možná vědět, že se mu mají raději vyhnout. Jak se ukazuje, i nepatrný hmyz se může naučit leccos užitečného pro své přežití. Plácání komárů určitě nevzdávejte, podle vědců se vytrvalost v tomto směru vyplácí.

  • Zdroj textu:

    University of Washington, Current Biology

  • Zdroj fotografií: Kiley Riffell

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Věda

Japonská sonda Hajabusa 2 u asteroidu Ryugu.

Vesmír

Diamantový kopeček

Black Diamond
podnik: Scoopi Café | cena: 18 407 Kč

Nejdražší kopeček zmrzliny vám naservírují v dubajském podniku Scoopi Café, a to aniž by pochutina předtím čekala v mrazáku – na počkání ji tam vyrábějí pomocí tekutého dusíku. Základ delikatesy, jež dostala jméno Black Diamond, tvoří vanilkové lusky dovezené z Madagaskaru. Jedinečnost dál dotváří nejdražší šafrán planety pěstovaný v Íránu a hoblinky černých lanýžů z italské oblasti Alba. Kopeček se sype vločkami 23karátového zlata a podává se v ručně vyrobené misce Versace a se stříbrnou lžičkou – obojí si přitom můžete nechat. 

Revue

Při ekologickém pohřbu vznikne hromada kvalitní zeminy, do které je možné zasadit strom, či jinak uctít mrtvého.

Věda
Historie

B-52 Stratofortress útočí na cíle ve Vietnamu

Válka

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907