Jak nakupovat jídlo online? S digitálním syntetizérem chuti!

28.05.2020 - Stanislav Mihulka

Zařízení Norimaki Synthesizer dokáže zprostředkovat prakticky jakoukoliv chuť přes internet

<p>Norimaki Synthesizer ve variantě pro digitální ochutnávání suši</p>

Norimaki Synthesizer ve variantě pro digitální ochutnávání suši


Reklama

Když někdo nakupuje zboží online, tak si obvykle prohlédne jeho fotografie, přečte si recenze, zjistí jeho technické parametry a také to, jak rychle se dočká zásilky. Některé vlastnosti zboží nám ale zůstávají utajeny, i když mohou být pro nákup velmi podstatné. V případě online nákupů jídla je to především jeho chuť.

Teď by se to ale mohlo změnit, díky zařízení „Norimaki Synthesizer“, které vyvinul japonský badatel Homei Miyashita z Meiji University. Jde o ruční digitální syntetizér chutí, který funguje tak, že ho uživatel olízne. Zařízení s pomocí elektrolytů obsažených v pěti různých gelech vytvoří intenzitu každé z pěti základních chutí – kyselé, sladké, hořké, slané a umami.

TIP: Vědci vytvořili umělý jazyk: Je mimořádně úspěšný v ochutnávání whisky

Digitální syntetizér využívá proces elektroforézy, tedy pohyb mikroskopických částic pod vlivem elektrického pole. Když syntetizér přijme data o určité chuti, tak nastaví různé intenzity elektrického pole v jednotlivých gelech s chutěmi. Některé chuti tím zvýrazní a jiné zase oslabí. Na jazyku uživatele díky tomu vznikne výsledná chuť, která odpovídá původnímu zadání. Jak uvádí tvůrce zařízení Miyashita, digitální syntetizér chuti „dokáže poskytnout zážitek jakékoliv chuti, od gumového medvídka až po suši, aniž by bylo nutné mít toto jídlo po ruce“.

  • Zdroj textu:

    TechXplore

  • Zdroj fotografií: Homei Miyashita

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Státy většinou neposkytují příliš informací o zvláštních jednotkách

Válka

Praha v 19. století. V roce 1869 už měla 158 tisíc obyvatel, tedy asi dvakrát více než Brno.

Historie
Věda

Sonda Al Amal je 2,37 metru široká, na délku měří 2,9 metru a váží zhruba 1 500 kilogramů. Její základ tvoří trojice vědeckých přístrojů: multispektrální kameroa EXI (Emirates eXploration Imager), infračervený spektrograf EMIRS (Emirates Mars Infrared Spectrometer) a ultrafialový spektrograf EMUS (Emirates Mars Ultraviolet Spectrometer).

Vesmír

Enzymatická výbava trávicí soustavy zavíječe voskového (Galleria mellonella) umožňuje jeho housenkám trávení včelího vosku – po chemické stránce komplikované a těžko odbouratelné struktury.

Zajímavosti

Monumentální křesťanský chrám, v němž byli korunováni byzantští císařové, se změnil v mešitu po dobytí Konstantinopole (dnešního Istanbulu) osmanskými vojsky v roce 1453. Nyní patří k nejnavštěvovanějším památkám Turecka. 

Zajímavosti

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907