Je libo sušený steak? Pochoutka z Jižní Afriky dobývá masožroutské Česko

24.08.2021 - redakce pořadů Víkend a Barbora Jelínková

Sušení patří mezi nejstarší způsoby konzervování masa a dokáže jeho trvanlivost prodloužit v řádech měsíců. Do oživování tisícileté pochoutky se teď hromadně pouštějí také amatérští řezníci a rekordní oblibu zažívá tzv. biltong, sušené maso z Jižní Afriky

<p>Dvojice dam v Jihoafrické republice prodává u cesty biltog. Na rozdíl od českého hovězího dostanete nejspíše gazelu nebo antilopu.</p>

Dvojice dam v Jihoafrické republice prodává u cesty biltog. Na rozdíl od českého hovězího dostanete nejspíše gazelu nebo antilopu.


Reklama

Doslovný překlad afrikánského výrazu „biltong“ zní „něco jako hovězí jazyk“, ačkoliv k výrobě tradičního afrického sušeného masa slouží zcela jiné partie skotu: Vzniká z tzv. spodního šálu, přičemž nezáleží, zda se použije antilopí nebo zebří maso, česká zvěřina či zdánlivě obyčejné hovězí. Populární pochoutka prvních holandských osadníků jižní polokoule už totiž dávno nezraje pouze pod horkým sluncem černého kontinentu, ale třeba i v srdci Evropy. 

Národ masožravců

André van Staden se sice narodil v Kapském Městě, před pěti lety se však přestěhoval za přítelkyní do Prahy. „Češi jsou národ cestovatelů a v Jižní Africe si biltong zamilovali. Pak se vrátili domů a chtějí ho i tady,“ vysvětluje vystudovaný ekonom, proč u nás začal s výrobou exotické laskominy. I jemu chyběla chuť domova a měl štěstí, že se jeho novými sousedy stali příslušníci národa masožravců – každý Čech sní podle statistik přes 80 kilogramů masa ročně.

Hrstka snadno dostupných surovin dá vzniknout neobvyklé vůni, která však vůbec nepřekryje vlastní chuť masa. Ocet, pár kuliček koriandru, sůl, pepř – a je hotovo. Na den či dva se maso naloží, načež se nechá dva až deset dní viset v průvanu při nízkých teplotách a za uvedenou dobu ztratí přibližně 65 % své hmotnosti. Sušit jej můžete v troubě, sušičce, spíži, garáži, na balkoně i v obýváku na garnýži. Much či jiného hmyzu kladoucího vajíčka se nemusíte bát – odradí ho olej obsažený v koriandru, případně ocet. 

Africké děti prý místo rohlíků cumlají právě kousky biltongu zavěšené na provázku kolem krku. Z rychlé svačinky plné bílkovin se stal gurmánský zážitek, který dobývá i Česko: Místní strávníci novému trendu doslova propadli a nemohou si ho vynachválit. Namísto müsli tyčinek tak dnes na výletech vytahují z batohů sáčky s kousky křehkého hovězího. 

Pokusům zdar!

Svým lokálním „jerky“, jak zní jiný název čím dál oblíbenější pochutiny, proslulo i malé řeznictví v Českém Dubu. Eva a Marek Jiřičkovi začínali od píky, a než se jim podařilo dokonale vyvážit teplotu, čas či množství marinády, spálili a vyhodili desítky kilogramů surovin. Ale stálo to za to – jejich „prase na citronech“ se nakonec proměnilo v hit, a dokonce získalo titul Regionální potravina. 

Přesný recept si rodinná firma střeží jako oko v hlavě, několik tipů však Eva Jiřičková poskytnout může: „Odstraníme co nejvíc tuku a blan. Krůtí či kuřecí marinujeme maximálně den, jiné druhy i dva dny. Sušíme nejméně na 75 až 76 stupňů, což zaručí, že maso vydrží a zároveň se v něm nenamnoží nebezpečné mikroorganismy.“ Recepturu si však můžete upravit podle libosti, třeba na základě desítek návodů na internetu. Způsobů výroby biltongu totiž existuje bezpočet, a ti odvážnější tak mohou začít experimentovat s vlastními nápady.  

Reklama




Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Standardní skotská se destiluje dvakrát a na její chuti se vedle surovin podepisuje i tvar kotlů. (foto: Shutterstock)

Zajímavosti

Mezi členy posádky nejoblíbenější modul Cupola poskytuje jedinečné výhledy na Zemi i příležitost pro jejich zvěčnění. To druhé je ovšem složitější, než by se mohlo zdát. Jak vysvětluje Thomas Pesquet, polovinu dobrého výsledku tvoří příprava. Pořizování konkrétních snímků proto začíná plánováním v navigačním softwaru, který umožňuje vyhledat cíle v připraveném katalogu. Zároveň ukazuje, kde je právě den a noc, dále předpověď počasí, a hlavně budoucí oběžné dráhy stanice. Právě ty často představují limitující faktor. A pak – pokud ISS právě prolétá nad vybranou oblastí a výhled nekalí oblačnost – může vše zhatit nabitý pracovní harmonogram. Kosmonaut si přece jen nemůže od rozdělaného úkolu odskakovat, kdy se mu zachce... (foto: NASA, Thomas PesquetCC BY-NC-ND 2.0)

Vesmír

Hormon lásky pomáhá lidskému srdci. (foto: PixabayCC0)

Věda

Dokud nedošlo k jejímu zatčení, byla Alžběta Báthoryová považována za dobrou paní, která o své poddané během  manželovy nepřítomnosti pečovala a chovala se k nim vlídně. (foto: Alamy Stock Photo, Keith Corrigan)

Historie

Flak 36 se osvědčil jako protitanková zbraň. Zde v protiletadlové roli v britském Imperiálním válečném muzeu. (foto: Wikimedia Commons, Rickard ÅngmanCC BY-SA 3.0)

Válka

Pohoří Ťan-šan nad hladinou Toktogulské přehrady postavené na řece Naryn. (foto: Shutterstock)

Zajímavosti

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907