Je libo sušený steak? Pochoutka z Jižní Afriky dobývá masožroutské Česko

24.08.2021 - redakce pořadů Víkend a Barbora Jelínková

Sušení patří mezi nejstarší způsoby konzervování masa a dokáže jeho trvanlivost prodloužit v řádech měsíců. Do oživování tisícileté pochoutky se teď hromadně pouštějí také amatérští řezníci a rekordní oblibu zažívá tzv. biltong, sušené maso z Jižní Afriky

<p>Dvojice dam v Jihoafrické republice prodává u cesty biltog. Na rozdíl od českého hovězího dostanete nejspíše gazelu nebo antilopu.</p>

Dvojice dam v Jihoafrické republice prodává u cesty biltog. Na rozdíl od českého hovězího dostanete nejspíše gazelu nebo antilopu.


Reklama

Doslovný překlad afrikánského výrazu „biltong“ zní „něco jako hovězí jazyk“, ačkoliv k výrobě tradičního afrického sušeného masa slouží zcela jiné partie skotu: Vzniká z tzv. spodního šálu, přičemž nezáleží, zda se použije antilopí nebo zebří maso, česká zvěřina či zdánlivě obyčejné hovězí. Populární pochoutka prvních holandských osadníků jižní polokoule už totiž dávno nezraje pouze pod horkým sluncem černého kontinentu, ale třeba i v srdci Evropy. 

Národ masožravců

André van Staden se sice narodil v Kapském Městě, před pěti lety se však přestěhoval za přítelkyní do Prahy. „Češi jsou národ cestovatelů a v Jižní Africe si biltong zamilovali. Pak se vrátili domů a chtějí ho i tady,“ vysvětluje vystudovaný ekonom, proč u nás začal s výrobou exotické laskominy. I jemu chyběla chuť domova a měl štěstí, že se jeho novými sousedy stali příslušníci národa masožravců – každý Čech sní podle statistik přes 80 kilogramů masa ročně.

Hrstka snadno dostupných surovin dá vzniknout neobvyklé vůni, která však vůbec nepřekryje vlastní chuť masa. Ocet, pár kuliček koriandru, sůl, pepř – a je hotovo. Na den či dva se maso naloží, načež se nechá dva až deset dní viset v průvanu při nízkých teplotách a za uvedenou dobu ztratí přibližně 65 % své hmotnosti. Sušit jej můžete v troubě, sušičce, spíži, garáži, na balkoně i v obýváku na garnýži. Much či jiného hmyzu kladoucího vajíčka se nemusíte bát – odradí ho olej obsažený v koriandru, případně ocet. 

Africké děti prý místo rohlíků cumlají právě kousky biltongu zavěšené na provázku kolem krku. Z rychlé svačinky plné bílkovin se stal gurmánský zážitek, který dobývá i Česko: Místní strávníci novému trendu doslova propadli a nemohou si ho vynachválit. Namísto müsli tyčinek tak dnes na výletech vytahují z batohů sáčky s kousky křehkého hovězího. 

Pokusům zdar!

Svým lokálním „jerky“, jak zní jiný název čím dál oblíbenější pochutiny, proslulo i malé řeznictví v Českém Dubu. Eva a Marek Jiřičkovi začínali od píky, a než se jim podařilo dokonale vyvážit teplotu, čas či množství marinády, spálili a vyhodili desítky kilogramů surovin. Ale stálo to za to – jejich „prase na citronech“ se nakonec proměnilo v hit, a dokonce získalo titul Regionální potravina. 

Přesný recept si rodinná firma střeží jako oko v hlavě, několik tipů však Eva Jiřičková poskytnout může: „Odstraníme co nejvíc tuku a blan. Krůtí či kuřecí marinujeme maximálně den, jiné druhy i dva dny. Sušíme nejméně na 75 až 76 stupňů, což zaručí, že maso vydrží a zároveň se v něm nenamnoží nebezpečné mikroorganismy.“ Recepturu si však můžete upravit podle libosti, třeba na základě desítek návodů na internetu. Způsobů výroby biltongu totiž existuje bezpočet, a ti odvážnější tak mohou začít experimentovat s vlastními nápady.  

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Winston Churchill s manželkou Clementine na návštěvě v Soestdijkském paláci. Vedle Churchilla stojí princ Bernhard a nizozemská královna Juliána s dětmi.

Historie

V Cockaigne neexistovala nouze, násilí, ba ani práce a pečené husy tam létaly přímo do úst.

Zajímavosti

Fukušimské tritium bude podle vědců v mořské vodě v nesmírně malé koncentraci, odpovídající extrémně zředěným homeotickým přípravkům.

Věda

Kamenná exoplaneta GJ 367b obkrouží svou mateřskou hvězdu za pouhých osm hodin. Na jejím povrchu zřejmě panuje teplota kolem 1 500 °C.

Vesmír

Chvostoskoci (Collembola) jsou řádem šestinohých bezobratlých živočichů, kteří v širším smyslu patří mezi hmyz. Žijí v půdě nebo na jejím povrchu, někdy však i na vodní hladině či na okrajích ledovců. Už podle tohoto výčtu je zřejmé, že jde o velmi odolnou a přizpůsobivou skupinu.

Příroda
Revue

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907