Jedinečnost na talíři: 5 nejvzácnějších a nejdražších pochutin

08.01.2017 - Vilém Koubek

Obvykle přirovnáváme vzácné věci k šafránu, ale následující pětice pochutin šlape známému koření svou cenou i jedinečností na paty. Získávají se totiž extrémně obtížně, mají unikátní chuť a jejich hodnota na trhu neodradí jen ty nejbohatší

<h3>Zlato z lesa</h3><p><strong>Název:</strong> bílý lanýž<br /><strong>Kde:</strong> Itálie, Francie</p><p>Bílé lanýže jsou notoricky známé díky jedinečné chuti, jež se podle znalců nedá ničím nahradit. Tyto houby, které žijí v symbióze s kořeny stromů a jsou extrémně náročné na pěstování, však prosluly především jako nesmírně drahé a vzácné zboží. „Lovci“ je proto vyrážejí hledat převážně do italských a francouzských lesů v doprovodu speciálně vycvičených psů, nebo dokonce prasat domácích. <strong>Úlovky pak prodávají nejluxusnějším restauracím, jež jsou za 450 g kvalitního bílého exempláře ochotny zaplatit v přepočtu i sto tisíc korun</strong>. Samozřejmě – čím větší lanýž, tím vyšší cena: V roce 2009 šel například do aukce obr o hmotnosti 720 g, za nějž potom šťastný nálezce obdržel dokonce přes čtyři miliony korun! </p>

Zlato z lesa

Název: bílý lanýž
Kde: Itálie, Francie

Bílé lanýže jsou notoricky známé díky jedinečné chuti, jež se podle znalců nedá ničím nahradit. Tyto houby, které žijí v symbióze s kořeny stromů a jsou extrémně náročné na pěstování, však prosluly především jako nesmírně drahé a vzácné zboží. „Lovci“ je proto vyrážejí hledat převážně do italských a francouzských lesů v doprovodu speciálně vycvičených psů, nebo dokonce prasat domácích. Úlovky pak prodávají nejluxusnějším restauracím, jež jsou za 450 g kvalitního bílého exempláře ochotny zaplatit v přepočtu i sto tisíc korun. Samozřejmě – čím větší lanýž, tím vyšší cena: V roce 2009 šel například do aukce obr o hmotnosti 720 g, za nějž potom šťastný nálezce obdržel dokonce přes čtyři miliony korun! 

<h3>Rybí poklad</h3><p><strong>Název:</strong> kaviár Almas<br /><strong>Kde:</strong> Kaspické, Černé a Jaderské moře</p><p>Kaviár se řadí k obvyklým pochoutkám na hostinách boháčů a íránský Almas patří k nejvzácnějším. Vyrábí se z vajíček vyzy velké, jeseterovité ryby, která se může dožít i více než sta let. <strong>Almasu přidává na výjimečnosti také fakt, že samičkám zmíněné ryby trvá dvacet let, než dospějí a začnou produkovat jikry. Není proto divu, že 450 g uvedené delikatesy může stát v přepočtu i víc než 370 tisíc korun</strong>. Produkt je natolik jedinečný, že se prodává pouze v jednom kamenném obchodě na světě – v londýnském Caviar House and Prunier. </p>

Rybí poklad

Název: kaviár Almas
Kde: Kaspické, Černé a Jaderské moře

Kaviár se řadí k obvyklým pochoutkám na hostinách boháčů a íránský Almas patří k nejvzácnějším. Vyrábí se z vajíček vyzy velké, jeseterovité ryby, která se může dožít i více než sta let. Almasu přidává na výjimečnosti také fakt, že samičkám zmíněné ryby trvá dvacet let, než dospějí a začnou produkovat jikry. Není proto divu, že 450 g uvedené delikatesy může stát v přepočtu i víc než 370 tisíc korun. Produkt je natolik jedinečný, že se prodává pouze v jednom kamenném obchodě na světě – v londýnském Caviar House and Prunier. 

<h3>Krvavý domov</h3><p><strong>Název:</strong> hnízda salangany sundské<br /><strong>Kde:</strong> Čína</p><p>Salangany sundské si budují hnízda z vlastních slin na stěnách jeskyní. Z příbytků těchto nevelkých opeřenců se přitom vaří světoznámá polévka, které Číňané přisuzují léčivé i afrodiziakální účinky. Za nedostupnou ingrediencí je však třeba nejprve vyšplhat, což z ní dělá extrémně vzácné zboží. <strong>Ceny hnízd tak začínají v přepočtu na 50 tisících korun za kilogram a se stoupající kvalitou materiálu samozřejmě rostou.</strong> Pokud se lovcům podaří objevit „rudá hnízda“, která ptáčci spravovali tak dlouho, až se jim do slin přimíchala krev, mohou získat za kilogram i bezmála 250 tisíc korun.</p>

Krvavý domov

Název: hnízda salangany sundské
Kde: Čína

Salangany sundské si budují hnízda z vlastních slin na stěnách jeskyní. Z příbytků těchto nevelkých opeřenců se přitom vaří světoznámá polévka, které Číňané přisuzují léčivé i afrodiziakální účinky. Za nedostupnou ingrediencí je však třeba nejprve vyšplhat, což z ní dělá extrémně vzácné zboží. Ceny hnízd tak začínají v přepočtu na 50 tisících korun za kilogram a se stoupající kvalitou materiálu samozřejmě rostou. Pokud se lovcům podaří objevit „rudá hnízda“, která ptáčci spravovali tak dlouho, až se jim do slin přimíchala krev, mohou získat za kilogram i bezmála 250 tisíc korun.

<h3>Černá perla</h3><p><strong>Název:</strong> meloun densuke sundské<br /><strong>Kde:</strong> Japonsko</p><p>Nejvzácnější melouny na světě rostou pouze na japonském ostrově Hokkaidó: Mají úplně tmavou slupku a jejich chuť prý lze přirovnat ke klasickým melounům, i když densuke jsou poněkud sladší a delikátnější. <strong>Skutečnou vzácnost z nich ovšem dělá roční úroda – nedosahuje totiž ani deseti tisíc kusů</strong>. Obzvlášť jedinečné jsou pak exempláře z počátku sezony, kdy jde do prodeje asi jen stovka plodů. <strong>Dosud nejdražší densuke se urodil v roce 2008: Pocházel z prvotní várky 65 kusů, vážil mírně přes 10 kg a nový majitel za něj zaplatil v přepočtu asi 150 tisíc korun.</strong>

Černá perla

Název: meloun densuke sundské
Kde: Japonsko

Nejvzácnější melouny na světě rostou pouze na japonském ostrově Hokkaidó: Mají úplně tmavou slupku a jejich chuť prý lze přirovnat ke klasickým melounům, i když densuke jsou poněkud sladší a delikátnější. Skutečnou vzácnost z nich ovšem dělá roční úroda – nedosahuje totiž ani deseti tisíc kusů. Obzvlášť jedinečné jsou pak exempláře z počátku sezony, kdy jde do prodeje asi jen stovka plodů. Dosud nejdražší densuke se urodil v roce 2008: Pocházel z prvotní várky 65 kusů, vážil mírně přes 10 kg a nový majitel za něj zaplatil v přepočtu asi 150 tisíc korun.

<h3>Maso králů</h3><p><strong>Název:</strong> hovězí z Kóbe<br /><strong>Kde:</strong> Japonsko</p><p>Nejvzácnější hovězí na světě pochází z japonského plemene wagyu, jež chovají farmáři v Kóbe. J<strong>edinečná pochoutka se získává z krav a býčků, kteří vedou před porážkou snad nejlepší život, jaký si může dobytek přát</strong>: Ve dne v noci jsou pod dohledem a krmí se jen tou nejvybranější trávou, kterou občas zapíjejí pivem (protože prý u nich vyvolává relaxační účinky). Aby byla svalovina zvířat co nejkvalitnější, starají se o ně každý den dokonce maséři. <strong>Nádherně prorostlé maso pak může stát v přepočtu i 19 tisíc korun za kilogram</strong>.</p>

Maso králů

Název: hovězí z Kóbe
Kde: Japonsko

Nejvzácnější hovězí na světě pochází z japonského plemene wagyu, jež chovají farmáři v Kóbe. Jedinečná pochoutka se získává z krav a býčků, kteří vedou před porážkou snad nejlepší život, jaký si může dobytek přát: Ve dne v noci jsou pod dohledem a krmí se jen tou nejvybranější trávou, kterou občas zapíjejí pivem (protože prý u nich vyvolává relaxační účinky). Aby byla svalovina zvířat co nejkvalitnější, starají se o ně každý den dokonce maséři. Nádherně prorostlé maso pak může stát v přepočtu i 19 tisíc korun za kilogram.

  • Zdroj textu:

    100+1 zahraniční zajímavost

  • Zdroj fotografií: Shutterstock



Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

V roce 1923 zvítězil italský jezdec Ugo Sivocci s vozem Alfa Romeo v legendárním závodě Targa Florio. 

Zajímavosti

Petriho miska se štetičkovcem Penicillium chrysogenum, z něhož byl poprvé izolován penicilin.

Věda

Pro meč až do Francie

Anna Boleynová (1501–1536)

Anna Boleynová neměla na muže zrovna štěstí. A coby druhá manželka Jindřicha VIII. si zrovna nepolepšila. Rodit mužské potomky se jí pohříchu nedařilo. Na první pokus přivedla na svět „jen“ budoucí královnu Alžbětu I., poté následovaly tři potraty. V té době asi nebyla ta nejpříjemnější společnice. Navíc nepřátel měla vždy víc než dost. Nařčení z toho, že je králi nevěrná a za jeho zády kuje pikle, na sebe nenechalo dlouho čekat. Nebo se Jindřich prostě jen zakoukal do Jany Seymourové a potřeboval jí udělat po svém boku místo? V roce 1536 je Anna obviněna z velezrady (a pro jistotu také z cizoložství, incestu a čarodějnictví) a putuje do vězení v Toweru.

Dál už je to prosté. Jako čarodějnice by měla správně být upálena na hranici, ale to si její bývalý manžel nepřeje. Dokonce vyslyší její poněkud neobvyklou prosbu, a to aby byla sťata mečem. V Anglii se tehdy bez výjimky popravuje sekyrou. Jindřich VIII. milostivě odloží výkon o celé dva dny, než z Calais dorazí mistr dlouhého meče. Samotný průběh je překvapující. Dalo by se čekat, že Anna řekne králi v poslední chvíli něco peprného. Proto se tu také tísní davy. Místo toho ale vyzve všechny přihlížející, aby se s ní naposledy pomodlili. A pak už se jde na věc. Lidé tehdy odcházejí z popravy rozčarováni: ta překrásná a do poslední chvíle pokorná světice měla být nehodnou čarodějnicí? Něco tu evidentně nesedí…

Historie
Revue
Vesmír

Americký náklaďák GMC CCKW-353 

Válka

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907