Kouřím, tedy jím: Proč kouření marihuany zvyšuje chuť k jídlu?

19.10.2019 - Nikol Patíková


Reklama

Kouření marihuany se stalo synonymem pro chuť k jídlu. Jeden z výzkumů testujících její účinky na myších ukázal, že stimulace kanabinoidních receptorů u hlodavců způsobuje, že potravu vyhledávají energičtěji – i když už jsou plní. Zmíněné receptory tedy hrají při zvyšování apetitu důležitou roli. 

Jiný tým vědců nedávno v odborném časopise Journal of Psychopharmacology zveřejnil článek odhalující, jak marihuana vyvolává neukojitelnou chuť sníst, na co přijdeme. Výzkumu se zúčastnilo 750 osob, jež vyplňovaly dotazník o zkušenosti s užíváním kanabinoidů.

TIP: Lechtivý výzkum: Jaké drogy nejčastěji užíváme při sexu?

V první části se zjišťovalo, jak příjemný je zážitek z jídla po vykouření drogy. Mezi výroky v této fázi patřilo: „Cítím se hladověji“, „pokud vidím jídlo, chci ho sníst“ a „bez ohledu na to, jak moc jím, se necítím sytý“. Druhá polovina dotazníku pak sledovala stimulaci chuti k jídlu a obsahovala prohlášení jako „jídlo je uspokojivější“, „zlepšuje se pocit při žvýkání a polykání“ a „potraviny, které bych normálně nejedl, jsou lákavější“. S rostoucím užíváním konopí však tato touha po jídle oslabuje. 

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

To, že člověk využívá pouze 10 % kapacity svého mozku, je dávno vyvráceným mýtem. Smysly jsou však stále trochu záhadou…

Zajímavosti
Revue

Sametová revoluce

Historie

Přistávací modul mise Apollo 12

Vesmír

V okolí Arnhemu odpočívali vojáci II. tankového sboru SS, kteří postupně britské výsadkáře odrazili

 

Válka

Ptačí mumie byly nabízeny jako obětiny pro boha Thovta.

Věda

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907