Legenda se vrací: Žemlovka zažívá velký comeback

22.12.2021 - redakce pořadů Víkend a Barbora Jelínková

Patří k pokrmům, které buď milujete, nebo nesnášíte. Vztah k žemlovce alias zemlbábě utvářely především naše babičky či školní jídelny, ale pak na nějaký čas úplně zmizela z menu. Teprve v poslední době se vrací – a navíc ve zcela novém hávu

<p>Žemlovku lze povýšit na delikatesu přidáním rozinek, nastrouhané citronové kůry, ořechů či zakysané smetany.</p>

Žemlovku lze povýšit na delikatesu přidáním rozinek, nastrouhané citronové kůry, ořechů či zakysané smetany.


Reklama

Do své kuchařky ji zařadila už Magdalena Dobromila Rettigová a jistě dobře věděla proč: Žemlovka je nejen výborná, ale zároveň jednoduchá. A lze ji připravit téměř z každého pečiva, takže při vaření snadno zužitkujete i zbytky. 

Z generace na generaci

Klasická žemlovka se dělá z jablek a pečiva namočeného do oslazeného mléka, smetany, případně vajec – ovšem tvořivosti se meze nekladou, takže si ji můžete vylepšit podle svého. Jablka lze například nahradit hruškami, případně oblíbeným kompotovaným ovocem. „Historicky bylo běžné také použití tvarohu,“ doplňuje Petr Studnička, vedoucí katedry hotelnictví, a dodává: „Pokud se žemlovka připraví správně, může se servírovat jako hlavní chod i coby moučník.“

V minulosti sloužily jako hlavní surovina rohlíky, veka, ale rovněž vánočka nebo smažené koblihy. „Recepty se předávají z generace na generaci, kuchařky je dědí po svých maminkách. Sama jsem ho dostala od babičky, které bylo nedávno sto let,“ přibližuje Šárka Škachová, jež má staročeský recept na žemlovku v malíčku (viz Poklad po babičce). „Zajímají mě klasické postupy a snažím se bádat, třeba pokud jde o původní plodiny, jaká jablka se pěstovala. Ve starých kuchařkách se přímo doporučují třeba určité odrůdy,“ dodává. 

Žemlovka v novém hávu

Coby tradiční součást české kuchyně žemlovka odjakživa neodmyslitelně patřila do školních či závodních jídelen. „Hlavně ve školách nebo nemocnicích se však často šidila,“ popisuje Studnička. Její pověst tím utrpěla a cesta zpět se mnohým strávníkům hledá obtížně. O změnu se nyní snaží řada gastronomických podniků a žemlovka zažívá velký „comeback“. Na jídelních lístcích je k vidění stále častěji, a to jak v klasickém, tak ve velice moderním pojetí.

TIP: Legendy na talíři: Odkud se vzal řízek, sendvič nebo tatarák? A kdo vymyslel špagety?

Původní suroviny nezřídka nahradily nové, jako třeba v pražské restauraci Eska. „Naše žemlovka vlastně základní ingredienci, tedy žemli, vůbec neobsahuje. Nahradili jsme ji medovým těstem, podobně jako na perníčky,“ líčí kuchař Jiří Matějka. V kombinaci s vanilkovým přelivem a povidly má sice výsledek do původní jablečné klasiky už poměrně daleko, přesto si v Esce na nezájem strávníků nemohou stěžovat. „Naplňujeme tak náš cíl nejen zužitkovat všechny potraviny, ale hlavně vracet do života staré zapomenuté recepty, které často nemají úplně dobrou pověst,“ vysvětluje. 

Poklad po babičce

Chcete vyzkoušet staročeskou žemlovku podle Šárky Škachové? Zapékací mísu vymažte máslem a vysypte strouhankou z mandlových sušenek, na ni rozprostřete plátky vánočky pokapané máslem a přidejte jablka, která jste den předem naložili do sklenice s citronovou šťávou. Vše pak zalijte čtyřmi žloutky, rozmíchanými v plnotučné smetaně slazené medem.

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Historie

Černé díry se ukrývaly přímo před očima vědců. Nový výzkum našel způsob, jak je odhalit.

Vesmír

Lidské pozůstatky obětí erupce v domě „Casa del Fabbro“, včetně muže, jehož DNA vědci přečetli.

Věda

Stejně jako ostatní krokodýli, i gaviálové mají speciální smyslové orgány. Jedná se o drobné jamky v šupinách, které pokrývají tělo. Tyto jamky jsou schopny zachytit vibrace nebo změny tlaku vody, což napomáhá při hledání kořisti.

Příroda

Britské tanky postupují vpřed. Velitel stroje často šel před strojem a naváděl řidiče, aby se vyhnul překážkám.

Válka

Jihoamerické pralesy by mohly ukrývat až na čtyři tisíce doposud neznámých rostlinných druhů.

Zajímavosti

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907