Magnetické nanočástice by mohly spasit nedobře chutnající víno

Když víno nestojí za nic, tak je každá rada drahá. Pomoci by nám mohly důmyslné nanočástice, které dokáží chuť vína vylepšit

16.06.2018 - Stanislav Mihulka



Pokud víno, jako je například cabernet sauvignon, obsahuje velké množství chemických látek označovaných jako alkylmethoxypyraziny, přebíjí to jejich ovocný či květinový buket. Výsledkem je pak vyloženě odpudivá chuť a nelibý zápach.

Ve vínu se objevuje zvýšené množství alkylmethoxypyrazinů, jsou-li hrozny sklízeny časně anebo když réva roste v chladném podnebí. Výrobci vín se snaží tyto látky neutralizovat přidáváním aditiv, jako jsou parfémované dubové odštěpky nebo třeba aktivované dřevěné uhlí. Výsledky ale nejsou nijak oslnivé.

TIP: Se sklenicí roste chuť? Větší sklenice s vínem nutí lidi více pít

Australští vědci proto přišli s mnohem účinnější technologií. Vyvinuli magnetické nanočástice, které obsahují polymer schopný absorbovat alkylmethoxypyraziny. Když nanočástice dokončí svou práci, stačí je jednoduše vytáhnout z vína magnetem.

Experimenty a následná měření citlivými přístroji ukázaly, že tímto způsobem je možné odstranit až tři čtvrtiny obsažených alkylmethoxypyrazinů. Skupina degustátorů vín potvrdila, že tato metoda nemá negativní vliv na chuť vína.

  • Zdroj textu

    American Chemical Society, Journal of Agricultural and Food Chemistry

  • Zdroj fotografií

    CC0 Creative Commons


Další články v sekci