I malá porce listové zeleniny denně snižuje riziko úmrtí na onemocnění srdce

Listová zelenina obsahuje vitamín K1, který funguje jako prevence kardiovaskulárních onemocnění, přinejmenším u žen vyššího věku. 

30.06.2025 - Stanislav Mihulka


Choroby srdce a mezi nimi především obávaná ateroskleróza čili kornatění tepen, představují v dnešní době stěžejní příčinu úmrtí lidí na celém světě. Ucpávání tepen v mnoha případech vede k infarktu myokardu nebo k mozkové mrtvici, které bezprostředně ohrožují život pacienta. Každý by se měl ve svém zájmu snažit, aby co nejvíce snížil riziko, které mu v tomto směru hrozí.

Podle nového výzkumu, který vedl Marc Sim z australské Univerzity Edith Cowanové (ECU), existuje jednoduchá cesta, díky které si prakticky každý může omezit riziko kardiovaskulárního onemocnění. Jako velmi účinná prevence se ukázalo zařazení více listové zeleniny do jídelníčku.

Zeleninová prevence

Listová zelenina, jako je špenát, kapusta a brokolice, obsahuje vitamín K1, který brzdí proces kornatění tepen při kardiovaskulárních onemocněních,“ vysvětluje první autorka studie Montana Dupuyová, rovněž z ECU. „Výbornou zprávou je, že takovou zeleninu lze snadno přidat ke každodennímu jídlu.“

Badatelé se zaměřili na roli vitamínu K1 ve vztahu ke kardiovaskulárním onemocněním u starších žen, které jsou na ně více náchylné, především pokud jde o mrtvici. Do výzkumu zařadili celkem 1 436 australských žen s průměrným věkem 75 let a sledovali je po dobu 14 let. Svá zjištění vědci shrnují v odborném časopisu European Journal of Nutrition.

Výsledky jsou jednoznačné: ženy s vyšším příjmem vitamínu K1 měly tenčí stěny krkavic (karotid), což je známka nižšího rizika rozvoje aterosklerózy. Ty, které přijímaly nejvíce vitamínu K1 (v průměru 119 mikrogramů denně), měly o 43 % nižší riziko úmrtí na aterosklerotické cévní onemocnění než ženy s nejnižším příjmem (přibližně 49 µg/den).

Kolik zeleniny je „dost“?

Dobrou zprávou je, že dosáhnout doporučené denní dávky vitamínu K1 není nijak složité:

  • 472 µg syrové kapusty
  • 145 µg syrového špenátu
  • 110 µg vařené brokolice
  • 109 µg vařené růžičkové kapusty
  • 82 µg vařeného zelí 

Pro srovnání, doporučená denní dávka vitamínu K1 je v USA 120 µg pro muže a 90 µg pro ženy. V Austrálii a na Novém Zélandu je tato hodnota ještě nižší – 70 µg pro muže a 60 µg pro ženy. České Ministerstvo zdravotnictví udává jako doporučenou denní dávku pro dospělé ve věku 25–51 let 70 µg pro muže a 60 µg pro ženy. Ženám starším 51 let MZ se doporučuje přijímat 65 µg vitaminu K denně, muži v této věkové kategorii by denně měli přijímat 80 µg vitaminu K. Znamená to, že jen jediná porce zeleniny denně může výrazně přispět ke zdraví srdce. Australská studie je sice observační a neprokazuje tedy přímou příčinnou souvislost, její výsledky jsou ale velmi slibné.


Další články v sekci