Zdraví na talíři: Která zelenina má nejvíc vitamínů?

19.01.2021 - Nikol Patíková



Odpověď na otázku: Která zelenina má nejvíc vitamínů? zní jednoduše, i když ji zejména děti neuslyší rády: Favoritkou je brokolice, která obsahuje vitamíny A, B, C a navíc draslík, vápník, fosfor, kyselinu listovou a další. Nedá se však říct, že by byl jeden druh zeleniny či ovoce nejzdravější. Každý totiž zahrnuje jiné složení cenných látek, takže nejdůležitější roli hraje různorodý a bohatý jídelníček. 

TIP: Jídlem ku zdraví: Na které plodiny si dát pozor a kterým se raději vyhnout?

Pozor je třeba dát také na úpravu, jelikož delší vaření může znehodnotit značné množství přínosných látek. Ideálně se proto hodí střídat upravenou zeleninu se syrovou. A „obejít“ lze koneckonců i chuť: Stačí například méně oblíbené druhy nastrouhat do pomazánky či rozmixovat v nápoji smoothie s jinými, chutnějšími plody.

Zdravá zelenina

  • Špenát – již pouhých 30 gramů čerstvého špenátu pokryje 56 % denní potřeby vitamínu A a denní dávku vitamínu K. Špenát navíc obsahuje množství antioxidantů, které snižují riziko vzniku chronických onemocnění.
  • Mrkev – oblíbená oranžová zelenina je doslova nabitá vitamínem A. Pouhých 128 gramů mrkve obsahuje 428 % doporučené denní dávky tohoto vitamínu. Kromě něj najdete v mrkvi i slušnou porci vitamínů C, K a draslíku. Antioxidanty v syrové mrkvi jsou považovány za dobrou prevenci před vznikem rakoviny prostaty a rakoviny plic. 
  • Česnek – hlavní účinnou látkou v česneku je alicin, který dokáže regulovat hladinu cukru v krvi a podporovat tak zdraví srdce. Alicin je také v hledáčku vědců pro své protinádorové účinky.
  • Růžičková kapusta – křupavá zelenina obsahuje kaempferol, silný antioxidant, který pomáhá předcházet oxidačnímu poškození našich buněk, lipidů a DNA. Snižuje také riziko kardiovaskulárních onemocnění. Růžičková kapusta obsahuje velké množství vitamínů A, C, K a je i významným zdrojem manganu a draslíku.
  • Kapusta kadeřavá – podobně jako další druhy listové zeleniny je i kapusta kadeřavá známá svými blahodárnými účinky na lidské zdraví. Pouhých 67 gramů syrové kapusty vám dodá denní dávku vitamínů A, C a K, stejně jako značnou porci vitamínu B, draslíku, vápníku a mědi.
  • Hrášek – hrášek je neuvěřitelně výživný. 160 gramů vařeného zeleného hrášku obsahuje 9 gramů vlákniny, 9 gramů bílkovin a porci vitamínů A, C a K, riboflavinu (B2), thiaminu (B1), niacinu (B3) a folátu (vitamínu B9). Vzhledem k vysokému obsahu vlákniny, podporuje zdraví trávicího traktu.
  • Mangold – nízký obsah kalorií a vysoká porce vitamínů a minerálů, to je stručná charakteristika této středomořské zeleniny. 36 gramů mangoldu obsahuje pouze 7 kalorií, gram vlákniny, gram bílkovin a spoustu vitamínů A, C a K, manganu a hořčíku.
  • Zázvor – lehce pálivý kořen je znám pro své silné protizánětlivé účinky. Skvěle ale poslouží i k léčbě nevolnosti a prospívá také při léčbě cukrovky.
  • Chřest – tato jarní zelenina je bohatá na vitamíny a minerály a je tak vynikajícím doplňkem každé stravy. Kromě velkého množství folátu (vitamínu B9) obsahuje také nezanedbatelnou porci selenu, vitamínu K, thiaminu (B1) a riboflavinu (B2).

Další články v sekci