Zdraví na talíři: Která zelenina má nejvíc vitamínů?

19.01.2021 - Nikol Patíková


Reklama

Odpověď na otázku: Která zelenina má nejvíc vitamínů? zní jednoduše, i když ji zejména děti neuslyší rády: Favoritkou je brokolice, která obsahuje vitamíny A, B, C a navíc draslík, vápník, fosfor, kyselinu listovou a další. Nedá se však říct, že by byl jeden druh zeleniny či ovoce nejzdravější. Každý totiž zahrnuje jiné složení cenných látek, takže nejdůležitější roli hraje různorodý a bohatý jídelníček. 

TIP: Jídlem ku zdraví: Na které plodiny si dát pozor a kterým se raději vyhnout?

Pozor je třeba dát také na úpravu, jelikož delší vaření může znehodnotit značné množství přínosných látek. Ideálně se proto hodí střídat upravenou zeleninu se syrovou. A „obejít“ lze koneckonců i chuť: Stačí například méně oblíbené druhy nastrouhat do pomazánky či rozmixovat v nápoji smoothie s jinými, chutnějšími plody.

Zdravá zelenina

  • Špenát – již pouhých 30 gramů čerstvého špenátu pokryje 56 % denní potřeby vitamínu A a denní dávku vitamínu K. Špenát navíc obsahuje množství antioxidantů, které snižují riziko vzniku chronických onemocnění.
  • Mrkev – oblíbená oranžová zelenina je doslova nabitá vitamínem A. Pouhých 128 gramů mrkve obsahuje 428 % doporučené denní dávky tohoto vitamínu. Kromě něj najdete v mrkvi i slušnou porci vitamínů C, K a draslíku. Antioxidanty v syrové mrkvi jsou považovány za dobrou prevenci před vznikem rakoviny prostaty a rakoviny plic. 
  • Česnek – hlavní účinnou látkou v česneku je alicin, který dokáže regulovat hladinu cukru v krvi a podporovat tak zdraví srdce. Alicin je také v hledáčku vědců pro své protinádorové účinky.
  • Růžičková kapusta – křupavá zelenina obsahuje kaempferol, silný antioxidant, který pomáhá předcházet oxidačnímu poškození našich buněk, lipidů a DNA. Snižuje také riziko kardiovaskulárních onemocnění. Růžičková kapusta obsahuje velké množství vitamínů A, C, K a je i významným zdrojem manganu a draslíku.
  • Kapusta kadeřavá – podobně jako další druhy listové zeleniny je i kapusta kadeřavá známá svými blahodárnými účinky na lidské zdraví. Pouhých 67 gramů syrové kapusty vám dodá denní dávku vitamínů A, C a K, stejně jako značnou porci vitamínu B, draslíku, vápníku a mědi.
  • Hrášek – hrášek je neuvěřitelně výživný. 160 gramů vařeného zeleného hrášku obsahuje 9 gramů vlákniny, 9 gramů bílkovin a porci vitamínů A, C a K, riboflavinu (B2), thiaminu (B1), niacinu (B3) a folátu (vitamínu B9). Vzhledem k vysokému obsahu vlákniny, podporuje zdraví trávicího traktu.
  • Mangold – nízký obsah kalorií a vysoká porce vitamínů a minerálů, to je stručná charakteristika této středomořské zeleniny. 36 gramů mangoldu obsahuje pouze 7 kalorií, gram vlákniny, gram bílkovin a spoustu vitamínů A, C a K, manganu a hořčíku.
  • Zázvor – lehce pálivý kořen je znám pro své silné protizánětlivé účinky. Skvěle ale poslouží i k léčbě nevolnosti a prospívá také při léčbě cukrovky.
  • Chřest – tato jarní zelenina je bohatá na vitamíny a minerály a je tak vynikajícím doplňkem každé stravy. Kromě velkého množství folátu (vitamínu B9) obsahuje také nezanedbatelnou porci selenu, vitamínu K, thiaminu (B1) a riboflavinu (B2).

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Karikatura zachycující cara Mikuláše II. a Theodora Roosevelta, který apeluje ve věci krutého zacházení s ruskými Židy. (ilustrace: Wikimedia Commons, Emil Flohri, CC0)

Historie

Skalňák andský je národním ptákem Peru. Tok je pro samce tohoto druhu tak náročný, že se nijak nepodílí na výchově potomstva. Všechnu energii totiž spotřebují na získání partnerky. (foto: Wikimedia Commons, Ricardo SánchezCC BY 2.0)

Příroda

Prokletí smrti

žena z Lemb | Royal Scottish Museum

Ačkoliv tzv. žena z Lemb vznikla již okolo roku 3500 př. n. l., archeologové ji objevili až v roce 1878 na Kypru. Podle legendy skončila každá rodina, která ji vlastnila, rozervána smrtí. Rod prvních majitelů zcela vymřel po šesti letech od získání sošky. Poté skulpturu koupil Ivor Menucci – a jeho příbuzné postihla zkáza za pouhé čtyři roky. Když si pak smrt začala přicházet i pro další vlastníky, padlo moudré rozhodnutí svěřit artefakt do sbírek Royal Scottish Museum. (foto: Wikimedia Commons, Héctor OchoaCC BY-SA 4.0)

Zajímavosti
Vesmír
Věda
Revue

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907