Molekulární mračno Sagittarius B2 je smrdutou chemickou laboratoří

22.12.2016 - Stanislav Mihulka

Pokud by někdo do mračna Sagittarius B2 strčil nos, nejspíš by se hodně divil…

Sagittarius B2 -<p>Molekulární mračno plné pachů a zápachů</p>
Sagittarius B2 -

Molekulární mračno plné pachů a zápachů


Reklama

Návštěva molekulárního mračna Sagittarius B2 by pro většinu z nás nejspíš byla zážitkem, na jaký se nezapomíná. Tohle velké mračno má průměr asi 100 světelných let, nachází se poblíž centra Mléčné dráhy a tvoří ho hmota odpovídající asi 3 milionům Sluncí.

Složení mračna je doopravdy pestré. Obsahuje vodík, hélium, etylenglykol známý z nemrznoucích směsí, etylformiát s typicky rumovým odérem, ostře páchnoucí kyselinu octovou, rovněž etanol, aceton, a také sirovodík čili sulfan, který je doopravdy nezaměnitelný svým příšerným zápachem po zkažených vejcích.

V mračnu je sice daleko nejvíce vodíku. Sagittarius B2 je ale natolik ohromným mračnem, že i jeho ostatní složky jsou přítomné v takovém množství, že je lze objevit analýzou spekter záření z této oblasti.

TIP: Vesmírné mračno W33: Rodící se hvězdy jako žluté míče

Mračno Sagittarius B2 je vlastně ohromná vesmírná laboratoř organické chemie. Chemické látky tam mrznou, ohřívají se, kondenzují kolem zrnek prachu a působí na ně záření okolních hvězd. Kdo ví, co všechno tam může v takové chemické směsi vzniknout.

  • Zdroj textu:

    New Scientist

  • Zdroj fotografií: ESO / APEX & MSX / IPAC / NASA

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Gotický hrad Corvinesti pocházející ze 14. století postavený na starém římském opevnění je jednou z nejpůsobivějších pevností ve východní Evropě.

Cestování

Podle prvních výsledků má časově omezené stravování příznivý vliv na zdraví.

Věda

Československá redakce měla kolem sta zaměstnanců 

Historie

Snímek místa dopadu Vikramu

Vesmír

Pižmoň severní s kopcem Snøhetta v pozadí

Příroda

Proplouvající torpédoborec HMS Cardiff  přitáhl zájem argentinských sabotérů

 

Válka

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907