Nechybujte v kuchyni: Kterým potravinám lednice nesvědčí?
Uchování potravin chlazením není žádná novinka. Už naši předkové dobře věděli, že uložením jídla do sklepů a ledáren zabrání jeho předčasnému zkažení. Ne každé surovině však může temno a chlad lednice prospět.
V průběhu dlouhého vývoje lednice lidstvo získalo dokonalého pomocníka v domácnosti, ale také ztratilo řadu znalostí o správném skladování potravin. Lidé se soustředili na to, jak vytvořit stále chladné klima, přestali však rozlišovat, co a jak dovnitř dát. Lednice uchovává potraviny déle čerstvé, je však třeba mít na paměti, že každá potravina má své dané místo a ne každé jídlo nebo surovina pobyt uvnitř uměle vytvářeného chladu vyžaduje. Pokud budete brát lednici jen jako velkoobjemovou spíž, do které budete klást předměty bez ladu a skladu, dočkáte se záhy toho, že se řada potravin zkazí nad očekávání dříve, případně ztratí na chuti.
Chleba a další pečivo
Rychleji v chladu vysychá, na povrchu tvrdne. Snaha zabránit přesušení s pomocí plastových obalů tady selhává. V uzavřeném prostředí totiž začnou rychleji plesnivět. Určitou možností je ukládat chleba přímo do mrazicí části. Po vytažení jej ale nechte rozmrznout přirozeně. S mikrovlnkou vyrobíte jen něco mezi chlebovou kaší a topinkou. Nejlepší je skladovat jej v suchém, ale přiměřeně větraném prostoru. Ideální je dřevěný chlebník nebo podobný uzavíratelný box. Pro delší čerstvost jej můžete ještě zabalit do utěrky.
Zelené listoví a bylinky
Pobyt v ledničce jim sice prodlouží život, ale výrazně ubere na kvalitě a chuti. Například bazalka do sebe přirozeně natáhne pachy okolního prostředí. Stejné je to i u listí libečku, pažitky, oregana nebo rozmarýny. Do ledničky prostě nepatří. Nejlepší způsob, jak uchovávat bylinky čerstvé, je pěstovat je za oknem v květináči. Pokud si je kupujete, vyplatí se rostliny rozdělit na několik svazečků a ty pak umístit do sklenice s vodou, podobně jako byste uchovávali řezané květiny. Ani ty nevydrží věčně, ale aspoň neztrácejí na kvalitě.
Cibuloviny
Česnek nebo cibule dokáží interiér lednice naplnit svým výrazným zápachem. Vlhkost obsažená v cibuli v chladu zmírní její charakteristickou chuť a oblíbená přísada začne plesnivět. V chladu a temnu navíc může dojít ke dvěma scénářům: buď začne klíčit, nebo hnít, nejčastěji pak oboje zároveň. Česnek i cibule ztrácejí pobytem v setrvalém chladu na síle a měknou i na povrchu. Pro uskladnění potřebují chladnější, ale nikoli studené nebo vlhké místo. Vyvarujte se také ukládání cibulovin do igelitových sáčků. Zapaří se a plesniví. Životnost cibule výrazně prodloužíte i tím, že ji nebudete před vážením v obchodě zbavovat ochranných vrstev slupek.
Rajčata
Sehnat taková, co nejsou vodnatá a bez chuti, je dnes problém. Může za to jejich pobyt v chladicích přepravních boxech. Přicházejí tím o aromatické těkavé látky. Domácím pobytem v ledničce jejich chuť také určitě nevylepšíte. Nevyplatí se kupovat přezrálá rajčata, pokud je nehodláte konzumovat ihned. Je lepší pořídit trs lehce nedozrálých, pevných rajčat a nechat je doma v průběhu následujících dní „dojít“. Odebírat z trsu tak můžete rajčata postupně, jejich chuť je výrazně lepší. Podobně si vedou i salátové okurky a hadovky.
Tropické ovoce
Banány, papája, mango, ananas nebo třeba avokádo většinou ještě potřebují dozrát a chlad jim vyloženě škodí. Zastavuje totiž proces zrání a zbavuje ovoce chuti. Nezralé banány obsahují převážně škrob a jejich chuť není valná. Ideálním řešením pro uskladnění tropického ovoce je proutěný košík, otevřená miska nebo papírový sáček, postavený v kuchyni na nějaké stinné místo. Proces dozrávání ovoce si žádá teplotu alespoň 13 °C.
Citrusové plody
V chladu měknou, přicházejí o tolik žádané vitaminy a jsou mnohem náchylnější k plesnivění. Jejich tlustá slupka je přitom tou nejlepší ochranou před nežádoucím rozkladem. Kůra citrónů, používaná na pečení, při pobytu v ledničce hořkne, sladká šťáva v pomerančích a mandarinkách se díky chladu „stáhne“ do středu plodu. I zde platí, že je lepší nedávat citrusové plody do ledničky vůbec. Pobyt na čerstvém vzduchu vaší kuchyně jim vůbec neuškodí. Jen pozor na otlaky. Vzájemně se mačkající citrusy v misce začnou také rychle plesnivět.
Kořenová zelenina
Mrkev, petržel nebo celer mají dostatečně silnou slupku a preferují spíše pokojové teploty. Pobyt v chladu způsobuje jejich sesychání a jejich dřeň se stává velmi tuhou. Rozdíl chuti vývaru z mražené zeleniny poznáte snadno sami. Nezbavujte je také hned natě, zvýšíte tím jejich výdrž. Než nastoupily ledničky své vítězné tažení světem, uchovávala se kořenová zelenina, zvláště pak mrkev, ve spížích a sklepech, zahrabaná v bednách nebo kbelících s pískem. Překvapivě tento způsob, zavánějící prehistorií, dokonale funguje. A v létě sklizenou mrkvičku si pak můžete dopřát čerstvou i v půlce prosince.
Brukvovité a košťálovité rostliny
Brokolice nebo květák kvůli svým záhybům a zvrásnění v lednici také trpí – na povrchu se jim tvoří plísně a chlad jim ubírá i na obsahu zdraví prospěšných látek. Květák je chráněn růžicí listů a brokolici stačí seříznout a uložit do vody. Oba přitom preferují uložení ve vertikální poloze.
Olivový olej
Poklad Středomoří si už místo ve zdravé české kuchyni našel. Uložením do chladu ledničky však jeho chuti a konzistenci neprospíváte. Při nízkých teplotách kondenzuje, houstne a tvoří se v něm chuchvalce. Není to živočišný tuk, a tak se nemusíte bát, že se bez chladu rychle zkazí. Ideální umístění je pro něj v suché tmavé spíži (slunce mu totiž také nedělá dobře), kde nedochází ke kolísání teplot.