Největší pobřežní větrná farma světa Hornsea 2 vyrobila první elektřinu

25.12.2021 - Stanislav Mihulka

Největší pobřežní větrná farma na světě vyrobila první elektřinu. Po svém dokončení bude elektřinou zásobovat více než 1,3 milionu britských domácností.

<p>Větrná turbína farmy Hornsea 2</p>

Větrná turbína farmy Hornsea 2


Reklama

Závěr letošního roku přinesl další významný milník pro větrnou energetiku. Dánská společnost Orsted oznámila, že větrná farma Hornsea 2 u pobřeží Velké Británie vyrobila první elektřinu. V plném provozu by tato momentálně největší pobřežní větrná farma na světě měla být v průběhu příštího roku. Farma vyrobí dostatek elektřiny pro pokrytí spotřeby více než 1,3 milionu britských domácností.

Větrná farma Hornsea 2 o celkovém výkonu 1,32 GW se nachází v moři 89 kilometrů od východního pobřeží Velké Británie. Tvoří ji 165 větrných turbín Gamesa společnosti Siemens, o výkonu 8 MW. K britské elektrické síti se připojuje u Killingholme v hrabství Lincolnshire.

Větrné farmy Hornsea

Rekordní větrná farma vyrostla poměrně rychle. Projekt Hornsea 2 byl schválen teprve v roce 2016. Navazuje na větrnou farmu Hornsea 1, která zahájila komerční provoz v roce 2020 jako tehdejší největší pobřežní větrná farma světa. Hornsea 1 disponuje 174 turbínami o celkovém výkonu 1,2 GW a dodává elektřinu pro více než milion britských domácností.

TIP: Rozsáhlé větrné farmy v severním Atlantiku by stačily pro celou Zemi

Zároveň je jasné, že zmíněný rekord pro farmu Hornsea 2 nevydrží dlouho. V současné době probíhají přípravy pro vybudování větrné farmy Hornsea 3, která vyrobí elektřinu pro více než dva miliony britských domácností. Ve fázi plánování je i další větrná farma Hornsea 4.

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

V křesťanské společnosti se konzumace masa rozšířila ve 4. století. Značná část raných křesťanů pravděpodobně byla vegetariány.

Zajímavosti

Trénink s hologramem

Věda

Milovníci rozpálených skal

Kozorožec núbijský (Capra nubiana) je jediným druhem kozorožce, jenž je adaptován pro život v horkých a suchých oblastech. Žije v horských regionech severovýchodní Afriky a na Středním východě v nadmořských výškách do 3 000 metrů, kde si vybírá ty nejodlehlejší, nejvyšší a nejstrmější skalní stěny. V rámci tohoto druhu je velmi výrazný pohlavní dimorfismus – samci váží kolem 60 kilogramů a dorůstají délky kolem 125 cm, zatímco samice jsou maximálně kolem 30 kg těžké a ne delší než 105 cm. Vroubené rohy samců mohou být až 120 cm dlouhé a docházejí uplatnění při bojích o dominanci. Jejich srážky ale jen zřídka končí zraněním. (foto: Shutterstock)

Příroda

Slunce pohledem americké obervatoře Solar Dynamics Observatory z února 2015. (foto: NASA/SDO, CC0)

Vesmír

Představa létající lodě Sky Cruise (foto: Profimedia, Hashem Al-Ghaili)

Revue

Replika stroje Fokker Eindecker, kterého se dohodoví piloti až do jara 1916 velmi obávali. (foto: Shutterstock)

Válka

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907