Obědy v říši divů: Deset netradičních restaurací

11.01.2018 - Kateřina Helán Vašků

Posnídat z rakve nebo ze záchodové mísy, oběd si nechat naservírovat od robota a k večeři se pomocí jeřábu vznést nad město. Nejzajímavější restaurace světa mají jedno společné: K dobrému jídlu nabízejí i vskutku netradiční zážitky, které si jejich stálí hosté nemohou vynachválit

<h3>Infarktové pochutiny</h3><p>Pokud jste na dietě, do restaurace Heart Attack Grill v americkém Las Vegas rozhodně nechoďte. Na kalorie se tam totiž nehledí. Naopak – čím víc toho sníte, tím lépe. V imaginárním nemocničním zařízení navíc provokativně oděné servírky coby „sestřičky“ přijímají objednávky neboli „recepty“ od zákazníků – „pacientů“. Nabídka „léčby“ zahrnuje mimo jiné osminásobný hamburger téměř z kila hovězího masa. Heart Attack Grill zkrátka není pro žádné troškaře. A přestože byl název zamýšlen jako vtip, několik srdečních příhod, a dokonce i úmrtí zákazníků už restaurace bohužel zaznamenala…</p>

Infarktové pochutiny

Pokud jste na dietě, do restaurace Heart Attack Grill v americkém Las Vegas rozhodně nechoďte. Na kalorie se tam totiž nehledí. Naopak – čím víc toho sníte, tím lépe. V imaginárním nemocničním zařízení navíc provokativně oděné servírky coby „sestřičky“ přijímají objednávky neboli „recepty“ od zákazníků – „pacientů“. Nabídka „léčby“ zahrnuje mimo jiné osminásobný hamburger téměř z kila hovězího masa. Heart Attack Grill zkrátka není pro žádné troškaře. A přestože byl název zamýšlen jako vtip, několik srdečních příhod, a dokonce i úmrtí zákazníků už restaurace bohužel zaznamenala…

<h3>Posezení v oblacích</h3><p>Pokud vás děsí výšky, měli byste návštěvu tohoto podniku vynechat – lahodný oběd či večeři si v něm totiž budete vychutnávat zhruba 50 metrů nad zemí. Koncept mobilních restaurací Dinner in the Sky pochází z Belgie a základ tvoří jeřáb, který vynáší plošinu s jídelními stoly, židlemi i s personálem – zkrátka se vším potřebným k dobré hostině maximálně pro 22 lidí. „Večeře v nebi“ si již získaly popularitu ve více než 40 zemích světa.</p>

Posezení v oblacích

Pokud vás děsí výšky, měli byste návštěvu tohoto podniku vynechat – lahodný oběd či večeři si v něm totiž budete vychutnávat zhruba 50 metrů nad zemí. Koncept mobilních restaurací Dinner in the Sky pochází z Belgie a základ tvoří jeřáb, který vynáší plošinu s jídelními stoly, židlemi i s personálem – zkrátka se vším potřebným k dobré hostině maximálně pro 22 lidí. „Večeře v nebi“ si již získaly popularitu ve více než 40 zemích světa.

<h3>V domečku z pohádky</h3><p>Restaurace s přiléhavým názvem Rock neboli „skála“ připomíná pohádkový domeček v moři. Výjimečný podnik na východě Zanzibaru, kde se prý nacházejí jedny z nejkrásnějších pláží světa, však neláká jen kuchyní připravovanou z darů moře a tamního proslulého koření. Za odlivu se totiž na místo dostanete suchou nohou, ale v době přílivu budete muset využít služeb převozníka. A nezapomeňte si stůl rezervovat předem – podnik pojme jen pár hostů.</p>

V domečku z pohádky

Restaurace s přiléhavým názvem Rock neboli „skála“ připomíná pohádkový domeček v moři. Výjimečný podnik na východě Zanzibaru, kde se prý nacházejí jedny z nejkrásnějších pláží světa, však neláká jen kuchyní připravovanou z darů moře a tamního proslulého koření. Za odlivu se totiž na místo dostanete suchou nohou, ale v době přílivu budete muset využít služeb převozníka. A nezapomeňte si stůl rezervovat předem – podnik pojme jen pár hostů.

<h3>Jak chutná v poutech</h3><p>Majitel čínské sítě Devil Island Restaurants prý své podniky vybudoval se záměrem ukázat zákazníkům, jak drsný může být život za mřížemi, a odradit je od zločinů. Těžko říct, zda se mu to daří, jeho restaurace jsou každopádně velmi autentické a oblíbené. U vstupu přidělí dozorce každému návštěvníkovi vězeňské číslo, následně ho vyfo tí, sejme mu otisky prstů a v poutech jej odvede ke stolu. Mezi servírovanými pochutinami nechybějí laskominy s vězeňskou tematikou, včetně chleba ve tvaru rakve. Každý stůl navíc obklopují mříže a obsluha nosí černobílé uniformy.</p>

Jak chutná v poutech

Majitel čínské sítě Devil Island Restaurants prý své podniky vybudoval se záměrem ukázat zákazníkům, jak drsný může být život za mřížemi, a odradit je od zločinů. Těžko říct, zda se mu to daří, jeho restaurace jsou každopádně velmi autentické a oblíbené. U vstupu přidělí dozorce každému návštěvníkovi vězeňské číslo, následně ho vyfo tí, sejme mu otisky prstů a v poutech jej odvede ke stolu. Mezi servírovanými pochutinami nechybějí laskominy s vězeňskou tematikou, včetně chleba ve tvaru rakve. Každý stůl navíc obklopují mříže a obsluha nosí černobílé uniformy.

<h3>S nohama ve vodopádu</h3><p>Spojení exotické krajiny, vodopádů s křišťálovou vodou a vynikajícího jídla nabízí filipínská restaurace Labasin Waterfall v San Pablo City. Autentickou místní kuchyni si můžete vychutnat u bambusových stolů, s chodidly ponořenými do průzračného vodopádu, který v tamním vlhkém klimatu funguje jako unikátní přírodní klimatizace. Zážitek vám jistě nezkazí ani fakt, že se ve skutečnosti jedná o přepad z přehrady Labasin, vybudované v rámci dnes již nefunkční vodní elektrárny.</p>

S nohama ve vodopádu

Spojení exotické krajiny, vodopádů s křišťálovou vodou a vynikajícího jídla nabízí filipínská restaurace Labasin Waterfall v San Pablo City. Autentickou místní kuchyni si můžete vychutnat u bambusových stolů, s chodidly ponořenými do průzračného vodopádu, který v tamním vlhkém klimatu funguje jako unikátní přírodní klimatizace. Zážitek vám jistě nezkazí ani fakt, že se ve skutečnosti jedná o přepad z přehrady Labasin, vybudované v rámci dnes již nefunkční vodní elektrárny.

<h3>Z ptačí perspektivy</h3><p>Proletět se s umělými křídly je dnes již poměrně běžné, ale co takhle posnídat v ptačím hnízdě? Podobný zážitek nabízí restaurace Bird’s Nest v thajském resortu Soneva Kirl Eco: Nejprve se necháte i se svým doprovodem vynést v „hnízdě“ do výšky několika metrů a pak už můžete obdivovat okolní krajinu, případně smeknout před číšníkem připoutaným na laně, který vám bude hostinu obratně servírovat.</p>

Z ptačí perspektivy

Proletět se s umělými křídly je dnes již poměrně běžné, ale co takhle posnídat v ptačím hnízdě? Podobný zážitek nabízí restaurace Bird’s Nest v thajském resortu Soneva Kirl Eco: Nejprve se necháte i se svým doprovodem vynést v „hnízdě“ do výšky několika metrů a pak už můžete obdivovat okolní krajinu, případně smeknout před číšníkem připoutaným na laně, který vám bude hostinu obratně servírovat.

<h3>Se žralokem za oknem</h3><p>Podnik Ithaa v oblasti Alif Dhaal Atoll na Maledivách své zákazníky rázem přenese do podmořského světa, a to nejen díky servírovaným pokrmům. Restaurace pro 14 zákazníků se totiž nachází pět metrů pod hladinou a její průhledný strop nabízí panoramatický výhled. Dobrá zpráva zní, že podobný podnik zanedlouho vznikne také v Evropě. Restaurace Under, jejíž výstavba se plánuje na rok 2018, má vyrůst na jihu Norska a bude sloužit zároveň jako výzkumné středisko mořského prostředí.</p>

Se žralokem za oknem

Podnik Ithaa v oblasti Alif Dhaal Atoll na Maledivách své zákazníky rázem přenese do podmořského světa, a to nejen díky servírovaným pokrmům. Restaurace pro 14 zákazníků se totiž nachází pět metrů pod hladinou a její průhledný strop nabízí panoramatický výhled. Dobrá zpráva zní, že podobný podnik zanedlouho vznikne také v Evropě. Restaurace Under, jejíž výstavba se plánuje na rok 2018, má vyrůst na jihu Norska a bude sloužit zároveň jako výzkumné středisko mořského prostředí.

<h3>Delikatesy ze záchodové mísy</h3><p>Ani v restauračním provozu se vynalézavosti meze nekladou, jak dokládá proslulý tchajwanský podnik Marton Theme ve městě Tchaj-pej. Delikatesy si tam můžete vychutnat doslova ze záchodové mísy: Ať už se jedná o tvar židlí, nebo o design stolků či misek. V interiéru není nouze ani o pisoáry nebo o role toaletních papírů na zdech a večeři pak můžete završit například dezertem ve tvaru exkrementu. Zákazníci prý „záchodové“ jídlo doslova milují – přítomnost toalet podle nich dodává konzumaci pokrmů zvláštní rozměr.</p>

Delikatesy ze záchodové mísy

Ani v restauračním provozu se vynalézavosti meze nekladou, jak dokládá proslulý tchajwanský podnik Marton Theme ve městě Tchaj-pej. Delikatesy si tam můžete vychutnat doslova ze záchodové mísy: Ať už se jedná o tvar židlí, nebo o design stolků či misek. V interiéru není nouze ani o pisoáry nebo o role toaletních papírů na zdech a večeři pak můžete završit například dezertem ve tvaru exkrementu. Zákazníci prý „záchodové“ jídlo doslova milují – přítomnost toalet podle nich dodává konzumaci pokrmů zvláštní rozměr.

<h3>Na drink s androidem</h3><p>Žádný milovník netradičních kulinářských zážitků by neměl vynechat Tokio. Například ve Vampire Cafe se jídlo podává z rakví a v rybím podniku Zauo si můžete oběd vlastnoručně ulovit v přilehlém bazénku. Snad nejpopulárnější a turisty nejvyhledávanější je ovšem restaurace robotů: Povečeříte ve společnosti nejmodernějších strojů a vše se odehraje v pestrobarevné záři neonových světel. Zkrátka to nejšílenější z Japonska na jednom místě…</p>

Na drink s androidem

Žádný milovník netradičních kulinářských zážitků by neměl vynechat Tokio. Například ve Vampire Cafe se jídlo podává z rakví a v rybím podniku Zauo si můžete oběd vlastnoručně ulovit v přilehlém bazénku. Snad nejpopulárnější a turisty nejvyhledávanější je ovšem restaurace robotů: Povečeříte ve společnosti nejmodernějších strojů a vše se odehraje v pestrobarevné záři neonových světel. Zkrátka to nejšílenější z Japonska na jednom místě…

<h3>Nahý oběd</h3><p>Nově otevřená restaurace O'naturel je určena lidem, kteří si chtějí vychutnat lanýže, foie gras a další speciality tradiční francouzské kuchyně. Vedle jídla a pití ale restaurace nabízí i další specialitu – je totiž určena výhradně naháčům. Po vstupu do restaurace vás personál požádá abyste si své oblečení uložili v šatně a poté se v rouše Adamově či Evině můžete vydat ke stolům. Provozovatelé slibují „bistronomický zážitek“, tedy kvalitní jídla připravená špičkovými kuchaři za přijatelné ceny. Základní menu v O'naturel pořídíte za přijatelných 39 euro (990 korun), večeře včetně desertu pak vyjde o 10 euro dráž. V nabídce pochopitelně nechybí ani jídla pro vegetariány a vegany.</p>

Nahý oběd

Nově otevřená restaurace O'naturel je určena lidem, kteří si chtějí vychutnat lanýže, foie gras a další speciality tradiční francouzské kuchyně. Vedle jídla a pití ale restaurace nabízí i další specialitu – je totiž určena výhradně naháčům. Po vstupu do restaurace vás personál požádá abyste si své oblečení uložili v šatně a poté se v rouše Adamově či Evině můžete vydat ke stolům. Provozovatelé slibují „bistronomický zážitek“, tedy kvalitní jídla připravená špičkovými kuchaři za přijatelné ceny. Základní menu v O'naturel pořídíte za přijatelných 39 euro (990 korun), večeře včetně desertu pak vyjde o 10 euro dráž. V nabídce pochopitelně nechybí ani jídla pro vegetariány a vegany.

  • Zdroj textu:

    100+1 zahraniční zajímavost

  • Zdroj fotografií: Profimedia, Shutterstock



Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

V roce 1923 zvítězil italský jezdec Ugo Sivocci s vozem Alfa Romeo v legendárním závodě Targa Florio. 

Zajímavosti

Petriho miska se štetičkovcem Penicillium chrysogenum, z něhož byl poprvé izolován penicilin.

Věda

Pro meč až do Francie

Anna Boleynová (1501–1536)

Anna Boleynová neměla na muže zrovna štěstí. A coby druhá manželka Jindřicha VIII. si zrovna nepolepšila. Rodit mužské potomky se jí pohříchu nedařilo. Na první pokus přivedla na svět „jen“ budoucí královnu Alžbětu I., poté následovaly tři potraty. V té době asi nebyla ta nejpříjemnější společnice. Navíc nepřátel měla vždy víc než dost. Nařčení z toho, že je králi nevěrná a za jeho zády kuje pikle, na sebe nenechalo dlouho čekat. Nebo se Jindřich prostě jen zakoukal do Jany Seymourové a potřeboval jí udělat po svém boku místo? V roce 1536 je Anna obviněna z velezrady (a pro jistotu také z cizoložství, incestu a čarodějnictví) a putuje do vězení v Toweru.

Dál už je to prosté. Jako čarodějnice by měla správně být upálena na hranici, ale to si její bývalý manžel nepřeje. Dokonce vyslyší její poněkud neobvyklou prosbu, a to aby byla sťata mečem. V Anglii se tehdy bez výjimky popravuje sekyrou. Jindřich VIII. milostivě odloží výkon o celé dva dny, než z Calais dorazí mistr dlouhého meče. Samotný průběh je překvapující. Dalo by se čekat, že Anna řekne králi v poslední chvíli něco peprného. Proto se tu také tísní davy. Místo toho ale vyzve všechny přihlížející, aby se s ní naposledy pomodlili. A pak už se jde na věc. Lidé tehdy odcházejí z popravy rozčarováni: ta překrásná a do poslední chvíle pokorná světice měla být nehodnou čarodějnicí? Něco tu evidentně nesedí…

Historie
Revue
Vesmír

Americký náklaďák GMC CCKW-353 

Válka

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907