Obětiny pro fotbalové bohy: Jak se rodí fotbalová mičuda

12.05.2017 - Kateřina Helán Vašků

Uprostřed kolumbijských hor se ukrývá nevelké město Monguí, kde kvete jediný průmysl: výroba fotbalových míčů. Zmíněný kulatý byznys zaměstnává téměř polovinu tamních obyvatel a jako jeden z mála se dosud provozuje ručně

Fabrika v obývacím pokoji -<p>Většina tzv. fabricas de balones se ukrývá v obyčejných domech. „Továrnu“ obvykle tvoří jen velká výrobní místnost a jedna menší prostora, kde se míče skladují, balí a připravují k odeslání. V každé z fabrik pracuje přibližně dvacet lidí, v mnoha podnicích se však stále šije pouze v rodinném kruhu.</p>

Fabrika v obývacím pokoji -

Většina tzv. fabricas de balones se ukrývá v obyčejných domech. „Továrnu“ obvykle tvoří jen velká výrobní místnost a jedna menší prostora, kde se míče skladují, balí a připravují k odeslání. V každé z fabrik pracuje přibližně dvacet lidí, v mnoha podnicích se však stále šije pouze v rodinném kruhu.

Kulatý byznys -<p>Do okolních zemí – především do USA – se z továren v Monguí měsíčně vyveze na třicet tisíc míčů a tisíce dalších zůstávají doma na jihoamerickém kontinentu: Většina především dětských fotbalistů z Kolumbie a severních oblastí Jižní Ameriky velmi pravděpodobně kope právě do „mičudy“ z Monguí.</p>

Kulatý byznys -

Do okolních zemí – především do USA – se z továren v Monguí měsíčně vyveze na třicet tisíc míčů a tisíce dalších zůstávají doma na jihoamerickém kontinentu: Většina především dětských fotbalistů z Kolumbie a severních oblastí Jižní Ameriky velmi pravděpodobně kope právě do „mičudy“ z Monguí.

Lepidlo z amazonských rostlin -<p>Základ fotbalových míčů tvoří duše z lehké jemné pryže: Ta se nejprve ovazuje provázkem, čímž se celkově zpevní. Následně putuje do velkého sudu s pěnivou bílou tekutinou, které místní říkají „taca“ – jde o unikátní lepivou hmotu vyrobenou z amazonských rostlin. </p>

Lepidlo z amazonských rostlin -

Základ fotbalových míčů tvoří duše z lehké jemné pryže: Ta se nejprve ovazuje provázkem, čímž se celkově zpevní. Následně putuje do velkého sudu s pěnivou bílou tekutinou, které místní říkají „taca“ – jde o unikátní lepivou hmotu vyrobenou z amazonských rostlin. 

Šestiúhelníkový vzor -<p>Po vytažení ze sudu se budoucí míče věší na šňůry táhnoucí se po celé délce výrobní místnosti, aby vyschly. Poté se proces s ovázáním a koupelí ještě jednou opakuje. V lisovacích strojích se pak na duši vytlačí typický šestiúhelníkový vzor. </p>

Šestiúhelníkový vzor -

Po vytažení ze sudu se budoucí míče věší na šňůry táhnoucí se po celé délce výrobní místnosti, aby vyschly. Poté se proces s ovázáním a koupelí ještě jednou opakuje. V lisovacích strojích se pak na duši vytlačí typický šestiúhelníkový vzor. 

Variace z kůže -<p>Z kůže se vyseká 32 šestiúhelníků, které se následně sešijí extra silnou nití, dlouhou až 18 m. Tato „slupka“ se pak nalepí na povrch míče. Manažer továrny osobně navrhuje barvu kůže, stejně jako různé fotbalové nápisy a „pseudoznačky“, jež se na ní objeví. </p>

Variace z kůže -

Z kůže se vyseká 32 šestiúhelníků, které se následně sešijí extra silnou nití, dlouhou až 18 m. Tato „slupka“ se pak nalepí na povrch míče. Manažer továrny osobně navrhuje barvu kůže, stejně jako různé fotbalové nápisy a „pseudoznačky“, jež se na ní objeví. 

Šedesát let tradice -<p>Míče se ve městě vyrábějí ve velkém už šedesát let. Navzdory sílící mechanizaci tam stále přetrvává výlučně manufakturní práce, přičemž výsledný produkt od začátku do konce vzniká v jedné místnosti. </p>

Šedesát let tradice -

Míče se ve městě vyrábějí ve velkém už šedesát let. Navzdory sílící mechanizaci tam stále přetrvává výlučně manufakturní práce, přičemž výsledný produkt od začátku do konce vzniká v jedné místnosti. 

Z balírny do světa -<p>Nakonec se každý míč vloží do kovové formy a manuálně se zahřívá proudem horké vody, aby se lepidlo a kožený povrch spojily v jednolitou vrstvu. Následuje studená lázeň, v níž „kopačák“ postupně vychladne. Pak už ho čeká jen cesta do přepravního prostoru, kde ho další dělníci zabalí a odešlou. </p>

Z balírny do světa -

Nakonec se každý míč vloží do kovové formy a manuálně se zahřívá proudem horké vody, aby se lepidlo a kožený povrch spojily v jednolitou vrstvu. Následuje studená lázeň, v níž „kopačák“ postupně vychladne. Pak už ho čeká jen cesta do přepravního prostoru, kde ho další dělníci zabalí a odešlou. 

Reklama

  • Zdroj textu:
  • Zdroj fotografií: Profimedia



Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Zajímavosti
Revue

Kuiperův pás původně 30krát překonával hmotnost naší planety, dnes je však 99 % této hmoty „nezvěstných“.

Vesmír

Britští sapéři stavějí most na západní frontě, 1917

Válka
Věda

Návrat Johannese a Friedricha, synů hraběte ze Stadionu z kavalírské cesty. 

Historie

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907