Opravdu by se ve sklenici Coca-Coly přes noc rozpustil i zub?

02.12.2021 - Barbora Jelínková


Reklama

Nejen Coca-Cola, ale obecně všechny kyselé nápoje obsahují látky schopné naleptat sklovinu. Jde zejména o kyselinu fosforečnou, uhličitou a citronovou, které se ovšem zcela přirozeně vyskytují i jinde než v průmyslově vyráběném pití. Například v obyčejné pomerančové šťávě bychom oproti kole našli dvojnásobek kyseliny. 

TIP: Nezamýšlený experiment: Internetové výmysly zkazily zuby lidem v Calgary

Zmíněnou teorii poprvé vyslovil profesor Clive McCay z Cornell University už v roce 1950, když se snažil veřejnost varovat před nebezpečnými důsledky konzumace sladkého nápoje. Ve skutečnosti se však jedná o mýtus: Žádná z obsažených kyselin není tak silná, aby dokázala zuby zcela zničit. Nehledě na to, že McCayův experiment opomíjel vliv slin, které agresivní látku naředí a spláchnou. Faktem nicméně zůstává, že častá konzumace potravin s obsahem kyselin skutečně může postupným narušováním skloviny neblaze přispívat ke vzniku kazů.

Reklama




Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Ze sociální úzkosti se stal všudypřítomný problém

Věda

Prvotní kanály nesloužily k odstraňování exkrementů – využívaly se k rozvádění vody pro  zavlažování a také coby prostředek prevence záplav. (foto: Unsplash, Evangelos MpikakisCC0)

Reklama

Hornatá krajina Sulawesi v oblasti Tana Toraja s neodmyslitelnými rýžovými políčky. (foto: Shutterstock)

Příroda

Josef II. byl jedním z nejvýznamnějších panovnických představitelů evropského osvícenství, prosadil řadu reforem. (ilustrace: Wikimedia CommonsCC0)

Historie

 Jak dostát svým závazkům? Pomůže vhodná strava, nebo je nutno přikročit k razantnějším úpravám? (ilustrace: Midjourney AI, CC0)

Historie

Pitva mumifikovaného bizona ze Sibiře, odborníky ze Severovýchodní federální univerzity v Jakutsku. (foto: NEFU Press Service, Svetlana PavlovaCC BY-SA 4.0)

Věda

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907