Pečení ve vesmíru: Na palubě ISS brzy zavoní čerstvé dobroty

27.06.2019 - Stanislav Mihulka

Kdo by si nechtěl péct sušenky na oběžné dráze? Astronauti k tomu brzy dostanou příležitost

<p>Prototyp vesmírné trouby na pečení</p>

Prototyp vesmírné trouby na pečení


Reklama

Mezinárodní vesmírnou stanici čeká na oběžné dráze další pozoruhodné prvenství. A tentokrát to bude pěkně voňavé a chutné. Hotelový řetězec DoubleTree by Hilton, který je známý svými čokoládovými sušenkami, nedávno oznámil, že na palubě ISS brzy upečou vlastní sušenky.

Pro pozemšťana je to vcelku všední záležitost. Ale pečení sušenek na oběžné dráze, tedy v prostředí mikrogravitace, vyžaduje nové technologie a postupy. Určitě to bud stát za to. Astronauté na ISS jistě uvítají zpestření pobytu a vůni domova. Některá z následujících nákladních lodí by měla na Mezinárodní vesmírnou stanici dopravit speciální připravené polotovary i vesmírnou troubu.

Pečení na orbitě

Na vývoji trouby pro pečení na oběžné dráze pracují společnosti NanoRacks a Zero G Kitchen. Astronauti si na palubě orbitální stanice s pomocí této trouby připraví nejen sušenky, ale i další typy pečiva. Podobné technologie by časem měly fungovat na vesmírných základnách i na dlouhodobých výpravách do vesmíru.

TIP: Jak pořádně oslavit let na oběžnou dráhu? Sklenkou vesmírného šampaňského!

Zatím není jasné, kdy k pečení ve vesmíru dojde. Mělo by to ale být v dohledné době. Není to poprvé, co se vědci a inženýři snaží zpříjemnit pobyt astronautů na ISS vylepšením jídelníčku. Na Mezinárodní vesmírné stanici si už vypěstovali vlastní zeleninu, a také si tam udělali kávu. Jak je vidět, na oběžné dráze se pomalu zabydlujeme. 

Reklama

  • Zdroj textu:

    Space.com

  • Zdroj fotografií: Zero G Kitchen/DoubleTree by Hilton



Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Bodamské jezero leží v nadmořské výšce 395,6 metrů a je třetí největší ve střední Evropě po Balatonu a Ženevském jezeře. (foto: Shutterstock)

Věda

Vilémovi patřilo 20 % rozlohy Anglie. Z dalších 55 % mu jeho „přátelé“ přispívali – navíc všude vybíral daně. A pořád měl své obří výnosné vévodství v Normandii. (foto: Wikimedia CommonsCC0)

Historie

Ectobius lapponicus – „náš“ evropský šváb rusec laponský. Je celkem běžný hlavně v lesích, občas v sadech nebo v zahradách. Objevuje se od května do září. (foto: © Marek Velechovský)

Příroda

Mlhovina CG 4 v souhvězdí Lodní záď je někdy přezdívána „Ruka boží“. Vědci podobné mlhoviny nazývají „kometární globule“, protože tvar jejich plynného oblaku připomíná kometu. (foto: National Optical Astronomy Observatory, CC0)

Vesmír
Zajímavosti

Evropská kosmická agentura (ESA) představila 23. listopadu 2022 nový tým astronautů pro vesmírný program. Je mezi nimi i Čech Aleš Svoboda (na nedatovaném archivním snímku). (foto: Profimedia)

Vesmír

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907