Pikantní rekord: Paprička Pepper X je nejpálivější v historii

28.09.2017 - Stanislav Mihulka

Nová chilli paprička pálí jako samo peklo…

Pepper X -<p>Paprička Pepper X se 3,18 miliony jednotek stupnice pálivosti</p>
Pepper X -

Paprička Pepper X se 3,18 miliony jednotek stupnice pálivosti


Reklama

Pro určení pikantnosti papriček se používá Scovilleho stupnice pálivosti. Vyplývá z množství alkaloidu kapsaicinu v dotyčné papričce, který stimuluje receptory jazyka. Sladká paprika neobsahuje žádný kapsaicin a na Scovilleho stupnici má hodnotu 0. Stoprocentní kapsaicin má na této stupnici hodnotu 16 milionů jednotek.

Před pár měsíci jeden velšský farmář, ve spolupráci s odborníky z Nottingham Trent University, vypěstoval papričky Dragon Breath (česky Dračí dech), které obsahují neuvěřitelných 2,48 milionů jednotek Scovilleho stupnice. Přesto v tuto chvíli drží jen druhé místo v historickém žebříčku pálivosti.

TIP: Pravidelná konzumace pálivých jídel snižuje riziko úmrtí

Nejpálivější papričkou je totiž v tuto chvíli Pepper X, jejímž tvůrcem je Ed Currie ze společnosti PuckerButt Pepper Co. Její pálivost přitom odpovídá téměř životu nebezpečným 3,18 milionům jednotek Scovilleho stupnice. Rekordní paprička vznikla po téměř 10 letech pečlivého křížení různých typů papriček.

  • Zdroj textu:

    IFL Science

  • Zdroj fotografií: First We Feast / Youtube

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Pumapunku představuje jednu ze čtyř staveb, jejichž ruiny po sobě zanechala civilizace Tiwanaku.

Zajímavosti

Eduard už (a ještě) jako král s Wallis na dovolené v Jugoslávii roku 1936

Historie

Co přiměje člověka obdivovat teroristické útoky?

Věda

Sonda Planck a mapa reliktního záření

Vesmír

Panzerwaffe utrpěla v Normandii těžké ztráty – na snímku obrněnce ukořistěné Spojenci

 

Válka

Pavouci skákavky druhu Euophrys omnisuperstes obývají oblasti okolo 6 700 m n. m., a jsou tak nejvýše žijícími zvířaty na světě.

Zajímavosti

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907