Po Římské říši nám zůstalo mnoho zajímavých věcí. Například hamburgery

28.01.2020 - Stanislav Mihulka

Bohatí Římané si užívali extravagantní variantu hamburgeru s piniovými oříšky

<p>Hamburger byl populární už v antice</p>

Hamburger byl populární už v antice


Reklama

Mohlo by se zdát, že myšlenka nezdravého, zato rychlého stravování se zrodila teprve nedávno. Pravda je však jiná: Fastfoody nevznikly v Americe 20. století, nýbrž už v dobách antického Říma. Historici to vyčetli z římské kuchařky jménem „Apicius“, připisované labužníkovi Marcu Gaviovi Apiciovi. Jde o dílo o deseti svazcích, které jsou věnovány různým typům jídel, včetně masa, mořských plodů, drůbeže anebo zeleniny.

Mezi recepty je i dobrota „isicia omentata“, která důvěrně připomíná právě hamburger. Nebo přesněji řečeno extravagantní a luxusní hamburger. Jde o o placku mletého masa, ochucenou piniovými oříšky, pepřem a rybí omáčkou zvanou garum, k níž se podávala houska, předem namočená do bílého vína. 

Podobnost starořímských a dnešních fastfoodů zaujme i z jiného důvodu: Již před dvěma tisíci lety totiž zřejmě existoval koncept franšízového (řetězcového) podnikání a jeden majitel často vlastnil několik provozoven po celém městě. 

TIP: Dějiny rychlého občerstvení: Na hamburger do starého Říma

Kniha Apicius vznikla někdy ve 4. nebo 5. století našeho letopočtu a obsahuje recepty, které zřejmě pocházejí až z 1. století našeho letopočtu. Tyto recepty většinou využívají přísady, které byly dostupné pro bohatší obyvatele samotného Říma a jeho okolí. Platí to i pro antický hamburger, který byl podle všeho laskominou boháčů a lidé z nižších společenských tříd si o něm mohli nechat jen zdát.

Bufety v Mezopotámii i Číně 

Archeologické výzkumy naznačujují, že koncept rychlého občerstvení nebyl výsadou římského impéria, ale praktikoval se již dlouho předtím i v jiných lokalitách. Například v oblasti Mezopotámie se dochovaly budovy zhruba z 3. tisíciletí př. n. l. s okny směrem do ulice. Zmíněný architektonický prvek je přitom pro tehdejší dobu velmi neobvyklý, a vedl proto badatele k závěru, že se jednalo o jakési primitivní bufety. Napovídá tomu i fakt, že se ve zmíněných domech podařilo vedle značného množství nádobí nalézt rovněž prostory pro rozdělávání ohně. 

Obdobná zařízení pro stravování přímo na ulici fungovala patrně také ve starověké Číně, kde veřejné jídelny nabízely občerstvení až do pozdních nočních hodin. A právě v daleké říši měli strávníci zřejmě jako první v dějinách možnost zvolit si konkrétní jídlo přímo z nabízeného menu. 

  • Zdroj textu:

    IFL Science

  • Zdroj fotografií: CC0 Creative Commons

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Kvůli nádoru nemohou tasmánští čerti žrát, a brzy tak hynou hlady. Vědci ale nedávno zjistili, že u některých ďáblů již tělo na rakovinu reaguje tvorbou protilátek.

Zajímavosti
Věda

Podle dat sondy InSight se Mars se třese více než Měsíc a o něco méně než Země.

Vesmír

Takarkori, jihozápadní Libye

Věda

Řada vojáků odmítla bojovat za císaře pána a místo nejisté budoucnosti na frontě raději dezertovala.

Historie

Hnízda hýlů mexických (Haemorhous mexicanus) přivedla zoology k závěru, že nikotin je v dlouhodobém horizontu škodlivý i ptákům

Příroda

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907