Podle nové studie výzkumníků z Oxfordské univerzity mají vegetariáni ve srovnání s masožrouty o 14 % nižší riziko, že onemocní rakovinou
Výzkumníci z Oxfordské univerzity prozkoumali zdravotní údaje a stravovací zvyky více než 470 000 Britů a ukázalo se, že lidé, kteří se vyhýbají masu, méně často onemocnění rakovinou. U vegetariánů je toto riziko o 14 % nižší, u pescatarianů (strava bez masa savců a drůbeže) je riziko nižší o 10 %. Rozdíl se týkal všech druhů rakoviny.
TIP: Mají vegetariáni častěji psychické problémy? Rozsáhlá studie odpověď nepřinesla
Badatelé nicméně upozorňují, že jejich studie neprokazuje, že konzumace masa zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Výsledky podle vědců potvrzují dlouhodobá doporučení zástupců Světového fondu pro výzkum rakoviny (World Cancer Research Fund, WCRF), nabádajících k omezení příjmu červeného a zpracovaného masa. Lidé by podle WCRF měli konzumovat více celozrnných výrobků, zeleniny, ovoce a luštěnin.
Oxfordská studie dále ukázala, že:
RevueSoutěž o titul nejošklivějšího psa se konala 24. června 2022 v Petalumě v Kalifornii. Vítězem se stal Pan Smíšek (Mr. Happy Face). (foto: The World's Ugliest Dog)
VesmírMars Sample Return je plánovaná vysoce komplexní robotická mise k planetě Mars, která by měla dopravit zpět na Zemi vzorky marsovské horniny. (foto: NASA/ESA/JPL-Caltech, CC0)
VálkaSamohybná houfnice Wespe zničená v Normandii. Armáda ji nakonec upřednostnila před Geschützwagenem Ivb für 10,5-cm leFH 18/1. (foto: Wikimedia Commons, W.wolny, CC0)