Pozemské kvasinky zvládly simulovaný život na Marsu
I zdánlivě obyčejné pivní kvasinky dokážou překvapit – nový experiment ukazuje, že by přežily i drsné podmínky na Marsu.
Mars sice nepatří k nejextrémnějším místům Sluneční soustavy, případný život pozemského typu by to ale na něm rozhodně neměl lehké. Jakýkoli organismus, který by se tam pokoušel přežít, by se musel vypořádat s náročnými podmínkami, včetně dopadů meteoritů, dramatických změn teplot, tvrdého záření anebo všudypřítomných chloristanů (perchlorátů), extrémně oxidujících solí.
Kvasinky na rudé planetě
Jak si v takovém prostředí poradí pozemské organismy? Výzkumný tým, v jehož čele stál Purusharth Rajyaguru z Indického výzkumného institutu, v experimentu simuloval podmínky rudé planety pro důvěrně známé kvasinky Saccharomyces cerevisiae, s jejichž pomocí kvasíme nebo pečeme celou řadu oblíbených produktů.
Badatelé vystavili kvasinky dvěma obzvláště drsným podmínkám, s jakými se lze na Marsu setkat. Šlo o rázové vlny o rychlosti 1 920 m/s (Mach 5,6), které simulovaly podmínky po dopadu meteoritu, a také působení chloristanů v podobných koncentracích, ve kterých se tyto drsné látky vyskytují v půdě Marsu. Výsledky vědci popisují v odborném časopisu PNAS Nexus.
Ukázalo se, že kvasinky Saccharomyces cerevisiae si s takovými podmínkami s přehledem poradí. Rostly sice výrazně pomaleji, ale kdo by se jim při takovém zacházení divil. Jak vědci zjistili, kvasinky se s extrémními podmínkami vyrovnaly díky sofistikovaným strategiím na molekulární úrovni, které mají k dispozici.
Fakt, že organismy používané ke kvašení piva nebo pečení chleba mohou přežít podmínky rudé planety ukazuje, že naše vnímání obyvatelnosti světů může být poněkud deformované. Mars nám připadá velmi nehostinný, ale jak se zdá, mikroorganismy, ať už pozemské nebo původní marťanské by to na některých místech snad mohly zvládnout.




