Reklama


Překřičet svou velikost: V době páření umí koalové parádně podvádět

16.12.2017 - Zuzana Teličková

Vědci se rozhodli zjistit, proč koalové vydávají v době páření zvláštní zvuky, které se u každého jedince trochu liší. Jaký vzkaz se tímto voláním snaží svému okolí předat?

Nezdají se -<p>Nevelcí koalové si ve správný čas dokážou pořádně zařvat</p>
Nezdají se -

Nevelcí koalové si ve správný čas dokážou pořádně zařvat


Reklama

Benjamin Charlton z Vídeňské univerzity dokázal, že samci se pomocí zvuků chlubí svou velikostí – čím větší jedinec, tím hlubší tóny vycházejí z jeho hrdla. I samci malého vzrůstu se ovšem dokážou ozvat způsobem, který může vyvolat dojem, že se v blízkém houští skrývá přinejmenším bizon. Od tak roztomilých, chlupatých zvířátek, která normálně prospí 19 hodin denně, by nikdo podobné zvuky nečekal a pro ty, kdo je nikdy neslyšeli, jsou opravdu překvapením. Cílem tohoto předvádění je přilákat samice a zastrašit konkurenci.

TIP: Vládci říjnových lesů aneb Jelení námluvy z první řady

Charlton dále zkoumal, co koalům pomáhá k zesílení a prohloubení jejich hlasu a zjistil, že mají nízko položený hrtan, který jim umožňuje vydávat zvuky takového charakteru, jako by měli vokální trakt dlouhý 50 cm. Hrtan se u koalů nachází na úrovni 3. až 4. krčního obratle a sval, který jej připevňuje k hrudní kosti, je ukotven v hrudním koši neobvykle nízko.

Charlton se navíc domnívá, že koalové využívají rezonanci orálního a nasálního traktu současně, aby zvuky, které vydávají, zněly jako projevy mnohem většího zvířete. Tato metoda na samice zřejmě zabírá.

„Z evolučního hlediska je možné, že jedinci, kteří dokázali prodloužit svůj vokální trakt snížením hrtanu, měli v boji o samice výhody, což postupně vedlo k vývoji nízko posazeného hrtanu v celé populaci,“ vysvětluje Charlton.

  • Zdroj textu:

    Příroda

  • Zdroj fotografií: Shutterstock

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Zajímavosti
Věda

Výjev z egyptské Knihy mrtvých

Historie

Dnes se bizoni opět spokojeně popásají v národních parcích i na soukromých rančích. Jejich celkový počet se odhaduje na 200 000.

Příroda
Zajímavosti

Mlhovina kolem pulzaru Kes 75

Vesmír

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907