Překvapení: Zajíci v kanadském Yukonu jsou mrchožrouti s kanibalskými sklony

18.01.2019 - Stanislav Mihulka

Během drsných zim nepohrdne masem ani zapřisáhlý vegetarián zajíc


Reklama

Zajíce si obvykle představujeme jako spořádané vegetariány. Živí se hlavně bylinami a bobulemi, v zimě se přiživují také větvičkami a kůrou. V kanadském Yukonu ale objevili populaci zajíců měnivých, kteří odborníky pořádně zaskočili svými stravovacími návyky.

Tito zajíci patří k nejmenším druhům zajíců a mají i docela krátké uši. Přes léto nosí rezavě hnědou srst a na zimu krásně zbělají, aby splynuli se zasněženou krajinou. Jak se ale zdá, těmto roztomilým bílým ušákům v Yukonu přes zimu zbytky rostlin a kůra rozhodně k snědku nestačí.

TIP: Z francouzských křečků se kvůli kukuřici stávají šílení kanibalové

Kanadští vědci tyto zajíce v Yukonu opakovaně pozorovali, jak si se zřetelným potěšením pochutnávají na mrtvolách svých méně šťastných druhů. A nešlo jenom o kanibalismus. Zajíci rovněž nepohrdli mršinami tetřevů, potáplic, a dokonce ani mršinami rysů, svých úhlavních nepřátel.  Důvodem masožravosti zajíců v Yukonu jsou podle všeho zdejší drsné podmínky během zimy. Zajíci žerou hlavně maso a tím doplňují proteiny i energii pro přežití zimy.

  • Zdroj textu:

    IFL Science

  • Zdroj fotografií: Jim Cumming, Paper Dump

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Sever Evropy čekají možná v budoucnosti vyšší srážky, ale střed a jih kontinentu budou stále víc vysychat.

Zajímavosti

Obraz Médúmské husy: nahoře malba husy velké a dvojice hus běločelých, vlevo dole vyhynulé bernešky a husa velká.

Věda

Odolnost Pernštejna prokázaná v roce 1645 přispěla k tomu, že byl hrad zařazen mezi udržované zemské pevnosti.

Historie
Revue

Zoologové zkoumali rovněž zobáky papuchalků severních (Fratercula arctica), mořských ptáků, kteří patří do čeledi alkovitých. Zobáky papuchalků mají při pohledu z boku tvar širokého trojúhelníku, ale zároveň jsou velmi úzké.

Příroda

Každá tečka představuje jednu supermasivní černou díru. | zdroj: LOFAR/LOL Survey (CC BY 4.0)

Vesmír

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907