Rituál o páté: Proč si Britové přidávají do čaje mléko?

Ve spojení s konzumací oblíbeného horkého nápoje, původem z východní Asie, se na řadě míst světa vyvinuly specifické rituály. Mezi ty nejznámější patří britský způsob servírování čaje s mlékem. Jak tato tradice vznikla?

20.02.2022 - Barbora Jelínková



Poněkud svéráznými zvyklostmi prosluli Britové, kteří si do čaje tradičně přidávají studené mléko. Důvod nicméně netkví ani tak ve zvláštních chuťových preferencích, jako spíš v čiré praktičnosti: Když se totiž čaj v 18. století do ostrovního království dostal, tamní obyvatelé si jej zpravidla nemohli dovolit pít z originálního čínského porcelánu, a k servírování tedy používali levnější náhražky. Jemný materiál však při kontaktu s vroucí tekutinou praskal, proto na dno šálku nejprve lili studené mléko. Právě uvedené pořadí je tudíž historicky „správné“, pokud jde o řešení oblíbeného sporu, co do ikonického anglického nápoje patří jako první – nehledě na to, že se tak předejde vzniku škraloupu.

Nejlepší čaj je z mikrovlnky

Existuje nespočet způsobů, jak připravit čaj. Lidé v průběhu historie vyzkoušeli snad všechny z nich. Jaký z nich ale zajistí, aby se do čaje dostalo nejvíce žádoucích látek? Vědci doporučují postup, který je pro většinu lidí asi dost výstřední. Spočívá v použití mikrovlnky. Zní to možná zvláštně, ale právě takhle je podle badatelů možné dostat do čaje 80 procent obsahu zdraví prospěšných katechinů, látek ze skupiny flavonoidů, a celých 92 procent kofeinu.

TIP: Za tajemstvím chuti: Vědci rozluštili genetický kód čajovníku čínského

A jak se čaj v mikrovlnce připravuje? Stačí zalít horkou vodou šálek se sáčkem čaje. Poté vložte šálek i se sáčkem do mikrovlnky a ohřívejte jej po dobu jedné minuty při výkonu 500 wattů. Sáček desetkrát vytáhněte a opět ponořte a nakonec ho vymáčkněte.


Další články v sekci