Za tajemstvím chuti: Vědci rozluštili genetický kód čajovníku čínského

17.05.2017 - Martin Reichman

Jak to, že v sobě jediný čajový lístek může mít tolik rozličných chutí? Odpověď na tuto otázku hledali botanici z čínského Kchun-mingu

Tajemství chuti -<p>Chuť čaje ovlivňuje řada věcí – vedle složení půdy a prostředí ve kterém je rostlina pěstována ji mohou ovlivnit třeba škůdci.</p>
Tajemství chuti -

Chuť čaje ovlivňuje řada věcí – vedle složení půdy a prostředí ve kterém je rostlina pěstována ji mohou ovlivnit třeba škůdci.


Reklama

Černý či zelený, ale i bílý, žlutý, oolong a pu'er. Všechny tyto odrůdy čaje mají společného jmenovatele – je jím rostlina Camellia sinensis, neboli čajovník čínský, ze které se získává nejstarší a nejoblíbenější povzbudivý nápoj na světě.

TIP: S mlékem, nebo bez? Jak Earl Grey ke svému jménu přišel

Chuť čaje ovlivňuje řada věcí – vedle složení půdy a prostředí ve kterém je rostlina pěstována ji mohou ovlivnit třeba škůdci. Napadení listů malou zelenou kobylkou má například za následek velmi zvláštní voňavý čaj. Výslednou chuť pak ovlivňuje zejména obsah kofeinu, teinu a katechinu.

DNA čaje

Všechny informace o chuti, vůni ale i například barvě čaje skrývá podobně jako u lidí – genetická informace uložená v DNA. Pokud dokážeme číst DNA, můžeme ovlivnit chuť čaje, měnit odolnost rostliny či šlechtit nové druhy. Čínským vědcům se po pěti letech výzkumu podařilo rozluštit genom čajovníku čínského. Rozluštěný genom obsahuje tři miliardy párů bází a je tak výrazně delší než u jiných rostlin. Například ve srovnání s kávovníkem je až čtyřikrát delší.

TIP: Nejdražší čaj na světě: Pandí lejno jako zlatý důl

Rozluštěním DNA ovšem práce teprve začíná, vědci se nyní soustředí na vytvoření genetické mapy čajovníku. Objev by v každém případě měl pomoci k tomu, aby se dál zvyšovala kvalita a snižovala cena čaje. Pomůže ale i tomu, aby se dál šlechtily určité žádané vlastnosti oblíbeného nápoje.

Reklama

  • Zdroj textu:

    BBC, Molecular Plant

  • Zdroj fotografií: Shutterstock

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Stegouros elengassen se svým nebezpečným ocasem.

Věda

Detailní a širokoúhlý pohled na galaxii NGC 7727 ukrývající nejbližší pár superhmotných černých děr. Snímek vlevo byl pořízen přístrojem MUSE a dalekohledem ESO/VLT, snímek vpravo získal dalekohled VST (VLT Survey Telescope).

Vesmír

V kolébce černého zlata

kde: Etiopie, Afrika

Za domov kávy se obecně považuje Etiopie: Příprava nápoje se tam dodnes pojí s rituály a zcela spočívá na bedrech žen. „Baristky“ nejprve pálí kadidlo a poté v pánvi nad otevřeným ohněm praží kávová zrna, načež je rozdrtí v hmoždíři. Výsledek se smíchá s vodou v jebeně, hliněné nádobě s úzkým kulatým krkem, a přivede se k varu. Nakonec se káva přelije přes filtr, podomácku vyrobený z hadříku či třeba koňských žíní, a dochutí se cukrem – ale někdy také máslem či solí.

Zajímavosti

Sepie faraonova (Sepia pharaonis) dorůstá délky kolem 40 cm a hmotnosti 5 kg. Dokáže měnit barvy od jasně bílé až po tmavě hnědou.

Příroda

Christopher Cradock a Leberecht Maass (vpravo)

Válka

Jako výborné řešení zalesnění holin a ředin se jevila výsadba rychle rostoucích dřevin typu borovice či smrku.

Historie

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907