Růžová vína z Moravy a Čech

31.07.2016 - Komerční prezentace

Teplo, slunce, grilování a venkovní posezení s rodinou či přáteli k létu neodmyslitelně patří. V posledních letech se k těmto atributům přidává ještě jeden – orosená sklenice či láhev správně nachlazeného moravského nebo českého růžového vína


Reklama

Naši vinaři rostoucí oblibu růžových vín vnímají a reagují na ni - ročníku 2015 vyrobili přes 5 milionů litrů a neustále rozšiřují pestrost nabídky těchto příjemně svěžích a aromatických vín. 

Moravská a česká růžová jsou víny vynikající kvality. Kromě ideální geografické polohy naší země za to můžeme poděkovat i šikovnosti a zkušenostem našich vinařů. Růžová vína oslní příjemně ovocnou a květinovou vůní se širokou škálou podtónů. Chuť ladí s vůní a je doplněna buď o svěží kyselinku nebo příjemný zbytkový cukr.

Růžová vína se vyrábějí z odrůd plodících modré hrozny nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů. Během tohoto několikahodinového procesu se ze slupek bobulí do vína uvolňuje jen omezené množství červeného barviva. S nadsázkou tak lze říci, že růžové začíná svůj život jako červené, ale pak jej dále žije jako víno bílé.

Jak pít růžové víno?

Růžové víno až na výjimky nepatří k těm, které byste měli archivovat. Je totiž ideální pít je mladé, tedy z aktuálního nebo předešlého ročníku. Rosé by vás mělo oslnit svou svěžestí a lehkostí, která se s delší archivací vytrácí. Tu správnou chuť podtrhne teplota vychlazení, která by měla být mezi 8 - 12°C. Vyhýbat se nemusíte ani podávání na led nebo růžovým koktejlům. 

Všechny tóny růžové

Typické odrůdy moravských a českých růžových vín jsou Zweigeltrebe, Frankovka, Svatovavřinecké, Cabernet Sauvignon nebo Merlot. Odstín vína záleží vždy na odrůdě a vyzrálosti hroznů, tudíž si můžeme vybírat od světle narůžovělé až po intenzivní růžovou. Dalším výrazným faktorem, který stanovuje sytost odstínu vína, je délka macerace, tedy to, jak dlouho leží mošt se slupkami. 

Výběr správné sklenice podtrhne chuť

Každý typ vína by měl být podáván v jiném tvaru sklenice. Vždy by to měl být ale takový, jenž optimálně rozvine všechny kvality daného vína. Na rosé skláři vytvořili speciální sklenici ve tvaru otevřeného tulipánu, který podtrhne vůni a chuť vína. Jestliže doma zrovna tento typ sklenice nemáte, můžete ho podávat v těch, které jsou určené na bílé víno.

A odkud je to nejlepší růžové?

Bez velké nadsázky můžeme říci, že od nás. Například Cabernet Moravia Rosé, pozdní sběr 2015 z vinařství Horák bylo vyhlášeno letos na jaře nejlepším růžovým vínem prestižní pařížské soutěže Vinalies Internationales a řada našich dalších vín bodovala na specializované soutěži růžových Le Mondial du Rosé.

Více informací o moravských a českých růžových vínech naleznete na www.vinazmoravy.cz.

Reklama

  • Zdroj textu:

    Komerční prezentace

  • Zdroj fotografií:

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

William James Sidis byl americký génius, disponoval mimořádnými matematickými a jazykovými schopnostmi. V dětství byl označován za zázračné dítě, v dospělosti za vyhořelého podivína žijícího v ústraní.

Zajímavosti

Sýkora krade srst spící lišce.

Věda

Václav II. byl mimo jiné i autorem tří básní, které jsou dodnes zachovány v písňovém rukopisu Codex Manesse.

Historie
Válka

Ganymed na snímku sondy Juno

Vesmír

Kritická údržba | Peking 2010

Rostoucí platy a klesající ceny dělají v Číně z osobních aut zboží, které je dostupné stále větší části populace. Dokonce ani nejširší dálnice tak často nezvládají nápor nových motoristů. Čtrnáctého srpna 2010 zkomplikovala provoz na národní dálnici 110 přítomnost těžkých vozidel, jež se podílela na rekonstrukci vozovky. Průjezdnost klesla na polovinu a následoval kolaps: Někteří řidiči ujeli zhruba jen kilometr za den, jiní zůstali v automobilech zcela uvězněni a neposouvali se vůbec. Dopravní katastrofa trvala 12 dní a její nedobrovolní účastníci přežili hlavně díky přizpůsobivým obchodníkům, kteří začali prodávat jídlo a občerstvení přímo v kolonách – ovšem za mnohonásobně nadsazené ceny. 

Revue

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907