Růžová vína z Moravy a Čech

Teplo, slunce, grilování a venkovní posezení s rodinou či přáteli k létu neodmyslitelně patří. V posledních letech se k těmto atributům přidává ještě jeden – orosená sklenice či láhev správně nachlazeného moravského nebo českého růžového vína

31.07.2016 - Komerční prezentace



Naši vinaři rostoucí oblibu růžových vín vnímají a reagují na ni - ročníku 2015 vyrobili přes 5 milionů litrů a neustále rozšiřují pestrost nabídky těchto příjemně svěžích a aromatických vín. 

Moravská a česká růžová jsou víny vynikající kvality. Kromě ideální geografické polohy naší země za to můžeme poděkovat i šikovnosti a zkušenostem našich vinařů. Růžová vína oslní příjemně ovocnou a květinovou vůní se širokou škálou podtónů. Chuť ladí s vůní a je doplněna buď o svěží kyselinku nebo příjemný zbytkový cukr.

Růžová vína se vyrábějí z odrůd plodících modré hrozny nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů. Během tohoto několikahodinového procesu se ze slupek bobulí do vína uvolňuje jen omezené množství červeného barviva. S nadsázkou tak lze říci, že růžové začíná svůj život jako červené, ale pak jej dále žije jako víno bílé.

Jak pít růžové víno?

Růžové víno až na výjimky nepatří k těm, které byste měli archivovat. Je totiž ideální pít je mladé, tedy z aktuálního nebo předešlého ročníku. Rosé by vás mělo oslnit svou svěžestí a lehkostí, která se s delší archivací vytrácí. Tu správnou chuť podtrhne teplota vychlazení, která by měla být mezi 8 - 12°C. Vyhýbat se nemusíte ani podávání na led nebo růžovým koktejlům. 

Všechny tóny růžové

Typické odrůdy moravských a českých růžových vín jsou Zweigeltrebe, Frankovka, Svatovavřinecké, Cabernet Sauvignon nebo Merlot. Odstín vína záleží vždy na odrůdě a vyzrálosti hroznů, tudíž si můžeme vybírat od světle narůžovělé až po intenzivní růžovou. Dalším výrazným faktorem, který stanovuje sytost odstínu vína, je délka macerace, tedy to, jak dlouho leží mošt se slupkami. 

Výběr správné sklenice podtrhne chuť

Každý typ vína by měl být podáván v jiném tvaru sklenice. Vždy by to měl být ale takový, jenž optimálně rozvine všechny kvality daného vína. Na rosé skláři vytvořili speciální sklenici ve tvaru otevřeného tulipánu, který podtrhne vůni a chuť vína. Jestliže doma zrovna tento typ sklenice nemáte, můžete ho podávat v těch, které jsou určené na bílé víno.

A odkud je to nejlepší růžové?

Bez velké nadsázky můžeme říci, že od nás. Například Cabernet Moravia Rosé, pozdní sběr 2015 z vinařství Horák bylo vyhlášeno letos na jaře nejlepším růžovým vínem prestižní pařížské soutěže Vinalies Internationales a řada našich dalších vín bodovala na specializované soutěži růžových Le Mondial du Rosé.

Více informací o moravských a českých růžových vínech naleznete na www.vinazmoravy.cz.

  • Zdroj textu

    Komerční prezentace


Další články v sekci