Šampaňské života: Jak připravit zdravou kombuchu?

01.12.2021 - redakce pořadů Víkend a Barbora Jelínková

Zkvašený čaj se specifickou mikrobiologickou kulturou – tak lze zjednodušeně popsat kombuchu. Nápoj, který pili už staří Číňané, dnes propagují celebrity jako Lady Gaga či Orlando Bloom. A také v Česku se těší stále větší oblibě, i když na první pohled příliš vábně nevypadá

<p>Mikrobiologická kultura známá jako kombucha k nám dorazila z Asie, kde ji využívají už dva tisíce let.</p>

Mikrobiologická kultura známá jako kombucha k nám dorazila z Asie, kde ji využívají už dva tisíce let.


Reklama

Takový koktejl antioxidantů, minerálů a vitaminů bychom však jinde našli jen stěží. Kombucha, přezdívaná někdy také „šampaňské života“, představuje zkvašený čaj se zvláštní mikrobiologickou kulturou. Shluk bílkovin, kvasinek a bakterií tvoří mateční kulturu – tzv. scoby – jež kopíruje obvod nádoby, takže bývá kulatá. Během fermentace pak vznikají organické kyseliny, katechiny, enzymy i další bioaktivní látky. 

Co nápoj, to originál

V jednom mililitru kombuchy bychom napočítali až deset milionů zdraví prospěšných mikroorganismů. „Ať už jde o kvasinkovou, nebo bakteriální buňku, každá se potřebuje něčím živit. V tomto případě slouží jako potrava uhlík obsažený v cukru. Důležitý je také dusík, proto se kombucha vyrábí z čaje, který je na něj bohatý díky obsaženému kofeinu,“ vysvětluje Marie Makovská z České zemědělské univerzity. 

Pravidelné popíjení kombuchy údajně detoxikuje, podporuje střevní mikroflóru a napomáhá trávení. Připravit si vlastní nápoj přitom není složité: Internet nabízí mnoho receptů a osvědčených rad (viz Ochutnat a přecedit). Zároveň platí, že má každá varianta vlastní specifickou chuť, i když vznikne podle shodného receptu. Roli totiž hraje nespočet proměnných, od teploty přes kvalitu surovin až po sterilitu prostředí či rodokmen pěstované kultury. Pokud je některá z nich nevyhovující, nálev může zplesnivět, nebo v něm dokonce vzniknou toxické látky. 

Pokusy s nálevy

Své o tom ví dnes již úspěšný výrobce kombuchy Marek Siwy. Než u ní dosáhl požadovaných vlastností, vylil tisíce litrů a vyzkoušel mateční kultury ze všech koutů světa. „Začínal jsem u babičky v kuchyni. Neměla moc radost, když jsem poprvé experimentoval s nálevy. Tvrdila, že jsem blázen,“ usmívá se Marek.

TIP: Vykvašené pochoutky: Návrat ke kořenům gastronomie

Dnes připraví čtyřicet tisíc láhví měsíčně, přesto má na své zboží čekací listinu. „Kombuchu nevnímám jako typický nápojářský produkt. Rád říkám, že se nevyrábí, ale pěstuje. Pravá kombucha se má uchovávat v lednici. Pokud k ní přistupujete jako ke klasickému potravinářskému výrobku a filtrujete ji, pasterujete, nebo i konzervujete, nejde z mého pohledu o kombuchu,“ dodává. 

Ochutnat a přecedit

Příprava kombuchy vyžaduje mateční kulturu, černý či zelený čaj, cukr a několik dní fermentace. Pak už stačí jen ochutnávat. Jakmile jste spokojeni, můžete nápoj přecedit a plnit ho do láhví, v nichž dál pracuje a krásně perlí. Po každé várce by se měla založit nová mateční kultura, tu starou však nemusíte vyhodit: V oděvním průmyslu totiž nachází uplatnění coby náhražka kůže.

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Pro zdravý rozvoj dětí je klíčová pestrá a vyvážená strava; zvládnout jim dodat vše potřebné při zachování veganských principů je velice náročné a bez spolupráce s odborníky může jít o hazard s jejich zdravím.

Zajímavosti
Historie

<h3>Americký symbol</h3><p>Pistole <strong>Colt 1911 v ráži .45 ACP</strong> je symbolem sama o sobě již po celé století. Speciální designový model opatřený vrstvou čtyřiadvacetikarátového zlata vznikl jako odkaz na 2. dodatek ústavy Spojených států, zaručující občanům právo držet a nosit zbraně i vytvářet milice. Její tvůrci omezili počet coltů na sto kusů pro každý stát USA a část zisku z jejich prodeje putuje na účet občanského sdružení, hájícího zájmy střelecké veřejnosti. Tento skvostný model je ovšem v současnosti beznadějně vyprodaný.</p>

Revue

Francis Arthur Rycroft se vyznamenal během první bitvy u El Alameinu, když se výrazně podílel na zničení silné nepřátelské pozice.

Válka

Vesmírný dalekohled Jamese Webba bude přibližně 7× citlivější než Hubbleův  kosmický teleskop (HST). (foto: NASA GSFC/CIL, Adriana Manrique GutierrezCC BY 2.0)

Vesmír

Odlomená kra A68A, obklopená menšími úlomky, 21. listopadu 2020.

Věda

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907