Tady už je plno! Největší kolonie zvířecí říše

04.06.2020 - Martin Reichman

Nedostatek potravy, blížící se zima či pud přivést na svět mladé přiměje každý rok k migraci miliony zvířat. Mnohdy putují i tisíce kilometrů a není výjimkou, že nemalá část z nich po cestě zemře

<h3>Růžová záplava v ohrožení</h3><p>Obří hejno plameňáků růžových nedaleko keňského jezera <strong>Nakuru</strong> je oblíbenou turistickou atrakcí. Turismus zde generuje příjmy okolo 1,3 milionu dolarů měsíčně (v přepočtu asi 30 milionů korun). Jezero ale trpí značným znečištěním a poklesem hladiny. V záchraně jezera a jeho růžových obyvatel se proto angažuje místní neziskové sdružení.</p>

Růžová záplava v ohrožení

Obří hejno plameňáků růžových nedaleko keňského jezera Nakuru je oblíbenou turistickou atrakcí. Turismus zde generuje příjmy okolo 1,3 milionu dolarů měsíčně (v přepočtu asi 30 milionů korun). Jezero ale trpí značným znečištěním a poklesem hladiny. V záchraně jezera a jeho růžových obyvatel se proto angažuje místní neziskové sdružení.

<h3>Jako podle hodinek</h3><p>Největší zvířecí migrací je každoroční přesun více než dvou milionů býložravců z národního parku <strong>Serengeti</strong> v severní Tanzanii do národní rezervace <strong>Masai Mara</strong> v jihozápadní části Keni. <strong>Přestože obě místa dělí vzdušnou čarou jen něco málo přes 50 kilometrů, zebry a pakoně urazí během cesty tam a zpět okolo 800 kilometrů</strong>. Během přesunu se totiž zvířata pohybují v kruhu, otáčejícím se ve směru hodinových ručiček.</p>

Jako podle hodinek

Největší zvířecí migrací je každoroční přesun více než dvou milionů býložravců z národního parku Serengeti v severní Tanzanii do národní rezervace Masai Mara v jihozápadní části Keni. Přestože obě místa dělí vzdušnou čarou jen něco málo přes 50 kilometrů, zebry a pakoně urazí během cesty tam a zpět okolo 800 kilometrů. Během přesunu se totiž zvířata pohybují v kruhu, otáčejícím se ve směru hodinových ručiček.

<h3>Vytrvalci ze severu</h3><p>U sobů polárních lze každým rokem pozorovat migrační tahy srovnatelné s mohutnými přesuny afrických býložravců po pláních Serengeti. V naprosto odlišných atmosférických podmínkách je důvod pohybu v obou případech stejný – cesta za potravou. <strong>Jakmile napadne první sníh, začnou se stáda pohybovat k jihu a dokončí tak každoroční pouť, která je více než 2 500 km dlouhá</strong>.</p>

Vytrvalci ze severu

U sobů polárních lze každým rokem pozorovat migrační tahy srovnatelné s mohutnými přesuny afrických býložravců po pláních Serengeti. V naprosto odlišných atmosférických podmínkách je důvod pohybu v obou případech stejný – cesta za potravou. Jakmile napadne první sníh, začnou se stáda pohybovat k jihu a dokončí tak každoroční pouť, která je více než 2 500 km dlouhá.

<h3>Šiřitelé semen</h3><p>Migrace <strong>kaloňů plavých</strong> hraje důležitou roli v obnově afrických porostů. Tito drobní savci se totiž živí ovocem a obvykle se za ním koncem listopadu přesouvají až v osmimilionovém hejnu. V cíli, zambijském národním parku Kasanka, pak <strong>dokážou během jediné noci spořádat na 6 000 tun plodů – a když potom pokračují v cestě Afrikou, trousí pod sebe semena</strong>.  </p>

Šiřitelé semen

Migrace kaloňů plavých hraje důležitou roli v obnově afrických porostů. Tito drobní savci se totiž živí ovocem a obvykle se za ním koncem listopadu přesouvají až v osmimilionovém hejnu. V cíli, zambijském národním parku Kasanka, pak dokážou během jediné noci spořádat na 6 000 tun plodů – a když potom pokračují v cestě Afrikou, trousí pod sebe semena.  

<h3>Velká rudá vlna</h3><p>Vánoční ostrov a Kokosové ostrovy v Indickém oceánu jsou domovem unikátních červených krabů s latinským jménem <em>Gecarcoidea natalis</em>. Žijí na pevnině, kde obývají podzemní doupata, a <strong>každý rok se jich miliony vydají na cestu k moři. Migrace trvá dva týdny a je načasována podle začátku listopadových dešťů.</strong> Samičky musí stihnout vypustit vajíčka do oceánu dříve, než se objeví vysoký příliv, který předznamenává prosincové novoluní. O měsíc později se pak na pobřeží objeví nová generace červených krabů.</p>

Velká rudá vlna

Vánoční ostrov a Kokosové ostrovy v Indickém oceánu jsou domovem unikátních červených krabů s latinským jménem Gecarcoidea natalis. Žijí na pevnině, kde obývají podzemní doupata, a každý rok se jich miliony vydají na cestu k moři. Migrace trvá dva týdny a je načasována podle začátku listopadových dešťů. Samičky musí stihnout vypustit vajíčka do oceánu dříve, než se objeví vysoký příliv, který předznamenává prosincové novoluní. O měsíc později se pak na pobřeží objeví nová generace červených krabů.

<h3>Třepetavá oblaka</h3><p>Monarchům stěhovavým nesvědčí chladné počasí: Když tedy na sever Ameriky, který se stal jejich domovem, udeří zima, vydávají se na pouť do tepla. Křídla je obvykle zanesou na jih Kalifornie, případně do Texasu – <strong>jejich cesta měří až 4 800 km a motýli se na ní orientují podle magnetického pole Země.</strong></p>

Třepetavá oblaka

Monarchům stěhovavým nesvědčí chladné počasí: Když tedy na sever Ameriky, který se stal jejich domovem, udeří zima, vydávají se na pouť do tepla. Křídla je obvykle zanesou na jih Kalifornie, případně do Texasu – jejich cesta měří až 4 800 km a motýli se na ní orientují podle magnetického pole Země.

<h3>Netopýří dostaveníčko</h3><p>Jeskyně <strong>Bracken</strong> je letním domovem největší kolonie netopýrů na světě. <strong>Odhaduje se, že v jeskyni od března do října hřaduje až 20 milionů tadarid guánových</strong> – malých netopýrů hojně se vyskytujících na americkém kontinentu. Toto superhnízdiště je tak místem s největší známou koncentraci savců na světě. Jeskyně se nachází v jižním Comal County v Texasu, nedaleko města San Antonio. </p>

Netopýří dostaveníčko

Jeskyně Bracken je letním domovem největší kolonie netopýrů na světě. Odhaduje se, že v jeskyni od března do října hřaduje až 20 milionů tadarid guánových – malých netopýrů hojně se vyskytujících na americkém kontinentu. Toto superhnízdiště je tak místem s největší známou koncentraci savců na světě. Jeskyně se nachází v jižním Comal County v Texasu, nedaleko města San Antonio. 

  • Zdroj textu:

    Profimedia

  • Zdroj fotografií: Profimedia



Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Státy většinou neposkytují příliš informací o zvláštních jednotkách

Válka

Praha v 19. století. V roce 1869 už měla 158 tisíc obyvatel, tedy asi dvakrát více než Brno.

Historie
Věda

Sonda Al Amal je 2,37 metru široká, na délku měří 2,9 metru a váží zhruba 1 500 kilogramů. Její základ tvoří trojice vědeckých přístrojů: multispektrální kameroa EXI (Emirates eXploration Imager), infračervený spektrograf EMIRS (Emirates Mars Infrared Spectrometer) a ultrafialový spektrograf EMUS (Emirates Mars Ultraviolet Spectrometer).

Vesmír

Enzymatická výbava trávicí soustavy zavíječe voskového (Galleria mellonella) umožňuje jeho housenkám trávení včelího vosku – po chemické stránce komplikované a těžko odbouratelné struktury.

Zajímavosti

Monumentální křesťanský chrám, v němž byli korunováni byzantští císařové, se změnil v mešitu po dobytí Konstantinopole (dnešního Istanbulu) osmanskými vojsky v roce 1453. Nyní patří k nejnavštěvovanějším památkám Turecka. 

Zajímavosti

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907